Wim van Schaik, vrijwillig fortwachter van Natuurmonumenten, gaf de gedeputeerden tekst en uitleg over Fort Nieuwersluis. Foto: Gabor Nijenhuis.
Wim van Schaik, vrijwillig fortwachter van Natuurmonumenten, gaf de gedeputeerden tekst en uitleg over Fort Nieuwersluis. Foto: Gabor Nijenhuis.

Gedeputeerden nemen poolshoogte waterlinie tijdens Waterlinies Weekendtocht, van Fort bij Nigtevecht tot Fort Maarsseveen

Nieuws

REGIO > Hoe zien deze fietsroutes er eigenlijk uit? Welke bezienswaardigheden van de Hollandse Waterlinies krijg je te zien? En hoe gaat het na twee coronajaren met de ondernemers langs de routes?

De fietstocht leidde hen van Fort bij Nigtevecht tot Fort Maarsseveen en bracht hen in gesprek met onder andere ondernemer Han van Blokland van Fort bij Nigtevecht, vrijwillige fortwachter Wim van Schaik van Natuurmonumenten, en bewoners langs de Oostelijke Vechtplassen. Aan bod kwam hoe dit soort recreatieve routes helpen in de exploitatie van forten, in de versterking van fietstoerisme en spreiding van bezoekers en tenslotte in het bekender maken van het erfgoed bij bewoners en bezoekers. 

Hollandse Waterlinies op basisschool

Via een korte stop bij de Weersluis bezochten ze het Vechtmuseum, waar Mariëtte Zivkovic-Laurenta, coördinator Toerisme Gooi en Vecht vertelde over de promotie van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies en recreatieve routes zoals de Waterlinies Weekendtochten . De route eindigde bij Fort Maarsseveen bij polderwachter Marcel Blekendaal.

Hier is gesproken over onderwijs over de Hollandse Waterlinies op de basisscholen. In 2019 is samen met Landschap Erfgoed Utrecht en Kunst Centraal een lespakket gemaakt over de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor leerlingen uit groep 5 en 6 van basisscholen in waterliniegemeenten. Fort Maarsseveen is sindsdien één van de forten in de provincie waar jaarlijks een groot aantal klassen komt, als onderdeel van dit lesprogramma.

Drie fietstochten

De provincie Utrecht heeft drie nieuwe fietsroutes gelanceerd, de Waterlinies Weekendtochten van 100 tot 125 kilometer, die je natuurlijk ook doordeweeks mag fietsen. U trapt heel wat kilometers weg door vijf mooie oude verdedigingslinies in de provincie die het unieke verhaal vertellen van de Romeinse Limes, de Oude Hollandse Waterlinie, de Grebbelinie en de Hollandse Waterlinies (Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen).

Meer weten over deze fietstochten? Lees:  Fiets langs oeroude verdedigingslinies

Afbeelding
Gemeente Utrecht komt met eigen geluidsnormen voor windmolens in Rijnenburg Nieuws
Afbeelding
Informatiebijeenkomsten windmolens Rijnenburg Gemeente
Afbeelding
Autobedrijven Van Oord en Vleming samen 85 jaar ervaring en kwaliteit Ondernemend
Afbeelding
Feestmarkt Emmaus Haarzuilens druk bezocht en mooie opbrengst voor het solidariteitsfonds Nieuws
Afbeelding
Fietsexcursie Stadsnatuur langs de bijzondere natuur van Utrecht Zuidwest Vrije tijd
Afbeelding
Evert Woltjes van Desto nu Lid van Verdienste KNVB Sport
Afbeelding
Hatice brengt de Turkse keuken naar Resto VanHarte in Leidsche Rijn om kennis te maken met de Turkse keuken én met buurtgenoten Lezersnieuws
Afbeelding
Opbrengst van de Lions Over Holland Erwtensoepverkoop ondersteunt drie lokale goede doelen Lezersnieuws
Afbeelding
Aanmelden nieuwe TragePost-groepen Leidsche Rijn weer mogelijk Lezersnieuws
Afbeelding
Midzomermuziekfestival aan de Vecht prikkelt vrijwel alle zintuigen. Nieuws
Afbeelding
Utrechts Landschap viert de natuur met Utrechtse Natuurdag Nieuws
Afbeelding
Atelierroute KunstRondeVenen dit Pinksterweekend Lezersnieuws
Afbeelding
GroenmoetjeDoen!-dag met groene verbindingen in Utrecht Vrije tijd
Afbeelding
Hoe gaat Zuilense vecht er nu uitzien? Inloopavond over ontwerpbestemmingsplan Zuilense Vecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws