Wim van Schaik, vrijwillig fortwachter van Natuurmonumenten, gaf de gedeputeerden tekst en uitleg over Fort Nieuwersluis. Foto: Gabor Nijenhuis.
Wim van Schaik, vrijwillig fortwachter van Natuurmonumenten, gaf de gedeputeerden tekst en uitleg over Fort Nieuwersluis. Foto: Gabor Nijenhuis.

Gedeputeerden nemen poolshoogte waterlinie tijdens Waterlinies Weekendtocht, van Fort bij Nigtevecht tot Fort Maarsseveen

Nieuws

REGIO > Hoe zien deze fietsroutes er eigenlijk uit? Welke bezienswaardigheden van de Hollandse Waterlinies krijg je te zien? En hoe gaat het na twee coronajaren met de ondernemers langs de routes?

De fietstocht leidde hen van Fort bij Nigtevecht tot Fort Maarsseveen en bracht hen in gesprek met onder andere ondernemer Han van Blokland van Fort bij Nigtevecht, vrijwillige fortwachter Wim van Schaik van Natuurmonumenten, en bewoners langs de Oostelijke Vechtplassen. Aan bod kwam hoe dit soort recreatieve routes helpen in de exploitatie van forten, in de versterking van fietstoerisme en spreiding van bezoekers en tenslotte in het bekender maken van het erfgoed bij bewoners en bezoekers. 

Hollandse Waterlinies op basisschool

Via een korte stop bij de Weersluis bezochten ze het Vechtmuseum, waar Mariëtte Zivkovic-Laurenta, coördinator Toerisme Gooi en Vecht vertelde over de promotie van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies en recreatieve routes zoals de Waterlinies Weekendtochten . De route eindigde bij Fort Maarsseveen bij polderwachter Marcel Blekendaal.

Hier is gesproken over onderwijs over de Hollandse Waterlinies op de basisscholen. In 2019 is samen met Landschap Erfgoed Utrecht en Kunst Centraal een lespakket gemaakt over de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor leerlingen uit groep 5 en 6 van basisscholen in waterliniegemeenten. Fort Maarsseveen is sindsdien één van de forten in de provincie waar jaarlijks een groot aantal klassen komt, als onderdeel van dit lesprogramma.

Drie fietstochten

De provincie Utrecht heeft drie nieuwe fietsroutes gelanceerd, de Waterlinies Weekendtochten van 100 tot 125 kilometer, die je natuurlijk ook doordeweeks mag fietsen. U trapt heel wat kilometers weg door vijf mooie oude verdedigingslinies in de provincie die het unieke verhaal vertellen van de Romeinse Limes, de Oude Hollandse Waterlinie, de Grebbelinie en de Hollandse Waterlinies (Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen).

Meer weten over deze fietstochten? Lees:  Fiets langs oeroude verdedigingslinies

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws