Afbeelding
Foto's door: Hans Roggen

Start restauratie 200 jaar oude Lunetten in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > De gemeente Utrecht is gestart met de restauratie- en herstelwerkzaamheden van de Vier Lunetten. De vestingwerken zijn 200 jaar oud, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Unesco Werelderfgoed. Ze worden weer beleefbaar gemaakt voor toekomstige generaties. Op maandagmiddag 23 mei markeerde wethouder Eelco Eerenberg (Utrecht) samen met medewerkers van ZOMO Dagbesteding en kinderen van BSO Het Fort van Ludens Kinderopvang de start van de werkzaamheden.

200 jaar

Op 21 mei 1822 werd de levering van de 2200 heipalen voor de fundering Lunet II aanbesteed. Dit was de formele start van de aanleg van dit langgerekte verdedigingswerk, dat bestaat uit Lunet I, II, III & IV. De Waterlinie moest Utrecht beschermen tegen aanvallen van de vijand. Op de plek, waar deze vier forten staan, lag het moeilijkst te verdedigen stuk van de Linie van Utrecht. Dit omdat dit gebied op het hoge terrein van de Houtensche Vlakte lag dat lastig onder water te zetten was.

Voor onze kinderen en kleinkinderen

“Deze restauratie zorgt ervoor dat de forten weer 50 jaar mee kunnen”, zegt Eerenberg, “Door de forten nu op te knappen, blijven ze een belangrijke historische plek waar alle Utrechters het verhaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie kunnen beleven. Zo blijft dit bijzondere erfgoed behouden voor onze kinderen en kleinkinderen. Het is een unieke plek om te ontdekken!” Aannemersbedrijf De Bonth van Hulten is in opdracht van de gemeente inmiddels gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor het herstellen van de verdedigingsmuren.

Wat gaan we doen?

Een aantal bekledingsmuren en kazematten van de Vier Lunetten zijn in slechte staat. De bekledingsmuren zijn stenen muren van een fort die uit het water omhoog komen. De kazematten zijn afsluitbare ruimten met schietgaten. Er groeien lange wortels van bomen op veel plekken door de muren heen. Hierdoor wordt het voegwerk eruitgedrukt en brokkelen stenen af. Dat wordt opgeknapt en herstelt zodat de Lunetten bewaard blijven voor toekomstige generaties.

Om de werkzaamheden veilig te kunnen doen, moesten er struiken en bomen verwijderd worden. Dit is in nauw overleg met ecologen en boomdeskundigen gebeurd.

Trekpleister voor dieren en planten

Omdat gemeente Utrecht veel waarde hecht aan het groen in de stad komt voor het groen dat is verwijderd, ook weer nieuw groen op of rondom de forten terug. Er wordt gekozen voor planten en bomen die van oudsher voorkomen, de huidige leefomgeving voor dieren in stand houden en verder verbeteren. Zo blijven de Lunetten schaduwrijk en een trekpleister voor dieren als vogels, konijnen, vleermuizen, vlinders en bijen, om te schuilen en te nestelen. Dit zorgt er ook voor dat het voor bewoners en bezoekers aantrekkelijk is om er te verblijven en recreëren.

Tijdelijke waterkering

Wethouder Eerenberg, kinderen BSO Het Fort van Ludens Kinderopvang en medewerkers van ZOMO dagbesteding gaven het symbolische startschot voor de restauratiewerkzaamheden. Ze gooiden grindzakken in het water. Op die plek komt een tijdelijke waterkering die ervoor zorgt dat de fortmuren drooggelegd kunnen worden tijdens de restauratiewerkzaamheden. De werkzaamheden zijn februari 2022 gestart en duren naar verwachting ongeveer twee jaar.

Ludens heeft in Fort Lunet I een kinderopvanglocatie. ZOMO heeft bij Lunet IV een horecalocatie en fietsenwerkplaats. Dankzij de restauratie worden de lunetten voor steeds meer mensen levendig en beleefbaar.

Afbeelding
Werkzaamheden aan de Herenweg te Vinkeveen Nieuws
Afbeelding
De Hangouderen op zoek naar een penningmeester Lezersnieuws
Afbeelding
Stichting Dierenhulpverlening Woerden organiseert unieke actie: 'tweede kans, tweede leven Nieuws
Afbeelding
Filosofieliefhebbers in Utrecht gezocht Lezersnieuws
Afbeelding
Filmcafé Harmelen draait weer Vrije tijd
Afbeelding
Donorgebouw zoekt doelgebouw. Universiteit Utrecht stelt 16.000 m2 gebouw beschikbaar voor hoogwaardig hergebruik. Nieuws
Afbeelding
Jeugdtheater in Bibliotheek Utrecht Lezersnieuws
Afbeelding
IVN-lezing Paddenstoelen: beeldschoon en onmisbaar Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek de Schat op de Mega Snuffelmarkt in Gorinchem! Ondernemend
Afbeelding
22 verenigingen uit Woerden en Harmelen vanaf zaterdag op pad met de Grote Clubactie Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht en Utrechtse woningcorporaties zetten handtekening voor biodiversiteit Nieuws
Afbeelding
Meer groen en ecologie door uitbreiding Nifterlakepark Nieuws
Afbeelding
Vogelvereniging De Rietgors in Kockengen stopt er mee Nieuws
Afbeelding
Zonnewereld viert nieuwbouw school in Vleuterweide