Afbeelding

Huib van Essen gekozen als lijsttrekker GroenLinks Provincie Utrecht

Nieuws

REGIO > Huib van Essen is gekozen als lijsttrekker voor de provinciale statenverkiezingen op 15 maart 2023.  Van Essen, die momenteel gedeputeerde is, kreeg tijdens de provinciale ledenvergadering op 26 november massale steun. Afdelingsvoorzitter Melody Deldjou Fard: “GroenLinks leden hebben zaterdag in een overgrote meerderheid voor Huib gestemd en zien hem als de ideale lijsttrekker om onze positie als grootste partij in de provincie Utrecht te behouden en verstevigen. We zijn trots om opnieuw met een fantastische lijst de komende periode in te gaan en te blijven strijden voor een duurzame en rechtvaardige provincie”.

Als gedeputeerde is Huib van Essen verantwoordelijk voor onder meer ruimtelijke ordening en energie & klimaat. In de afgelopen jaren heeft hij op deze thema’s aansprekende successen geboekt. Zo stond hij aan de basis van de eerste Provinciale Omgevingsvisie met daarin hoge ambities voor meer betaalbare woningen, meer natuur en biodiversiteit, meer investeringen in openbaar vervoer en fiets en een versnelling van de energietransitie. Onder zijn leiding nam de provincie een voortrekkersrol in de energietransitie en de aanpak van klimaatverandering. De provincie ondersteunt nu zowel inwoners als ondernemers, maar ook lokale energiecoöperaties, zorginstellingen, scholen en alle gemeenten. Er is daarbij speciale aandacht voor mensen met een kleine beurs. Ook neemt de provincie meer regie om de ambities voor zonne- en windenergie waar te maken. Als klap op de vuurpijl werd recent bekend dat de regio Utrecht bijna 1 miljard euro krijgt van het Rijk voor investeringen in duurzame mobiliteit. Een succes waar Van Essen een belangrijk aandeel in had.

Bij de verkiezingen in 2019 werd GroenLinks voor het eerst de grootste partij in de provincie Utrecht. Met ruim 16% van de stemmen bezet de partij 8 zetels in de provinciale staten. Dankzij deze overwinning kon GroenLinks een stevig groen en sociaal stempel drukken op het coalitieakkoord. Van Essen wil in een volgende periode een verdere verduurzaming van de provincie realiseren: “We hebben geen tijd te verliezen om de klimaatcrisis, de wooncrisis en de ineenstorting van onze natuur te stoppen. Als GroenLinks weer de grootste partij wordt, kunnen we zorgen voor een verdere versnelling in de richting die we afgelopen jaren hebben ingezet. Deze tijd vraagt om leiderschap en de bereidheid tot duidelijke, soms ook lastige keuzes, maar ook een open, eerlijke en op samenwerking gerichte manier van besturen. Ook komende vier jaar zet ik mij daar graag voor in.”
Naast de lijsttrekker werden op het provinciale ledenvergadering ook het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst vastgesteld. Huidig fractievoorzitter Marjolein van Elteren uit Woudenberg staat op de tweede plaats. De top twaalf wordt verder gevormd door Margriet van de Vooren (De Bilt), Erwin Virginia (Utrecht), David Oude Wesselink (Utrecht), Julia Matser (Utrecht), Ernst Hart (Utrechtse Heuvelrug), Marijke de Jong (Utrecht), Yvon Hoogendijk (Bunnik), Nelleke Groen (Utrechtse Heuvelrug), Ronald Franken (Utrecht) en Kees Oskam (Veenendaal). De traditionele bloemen werden dit keer vervangen door een duurzaam fruitpakket van eigen bodem.

Afbeelding
La Vuelta Holanda op alle fronten succesvol Nieuws
Afbeelding
KUNSTaandenRIJN organiseert de ThuisKUNSTroute 2023 Lezersnieuws
Afbeelding
De liefde hangt in de lucht bij Kasteel de Haar Ondernemend
Afbeelding
Rekenkamer Utrecht : Nog geen groei zichtbaar in het aandeel Middenhuur Nieuws
Afbeelding
Comité Vleuten/De Meern organiseert het Seniorencarnaval Lezersnieuws
Afbeelding
Worstelaars Marcel en Tyrone Sterkenburg willen gouden plak bij Olympische Spelen Sport
Afbeelding
Mobiliteit van de toekomst in Merwede Nieuws
Afbeelding
ParkPodium Breukelen zoekt artiesten: wie durft? Vrije tijd
Afbeelding
Vrijwilligers gezocht Abrona Veldhof in De Meern Lezersnieuws
Afbeelding
Schonere lucht en minder bezorgbusjes dankzij slimme pakketpunten in de buurt Nieuws
Afbeelding
Openbare repetitie Shantykoor De Vechtse Parlevinkers in Paviljoen De Wilgenplas Vrije tijd
Afbeelding
Juliette Klijn (12) uit De Meern in Robin Hood de musical Lezersnieuws
Afbeelding
Gratis cursus Welkom in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern: Hier zijn we weer! Ben jij er ook bij? Volg één les of volg alle vijf lessen,.. Lezersnieuws
Afbeelding
Nieuwe zanggroep voor gevorderden Buurtcentrum Hoge Weide Vrije tijd