V.l.n.r.: Saskia van Dockum (Utrechts Landschap), Joop van Montfoort (gemeente Vijfheerenlanden), Janet de Zeeuw en Ad de Jong (project Voedselbankjes), Willemijn Hack (provincie Utrecht).
V.l.n.r.: Saskia van Dockum (Utrechts Landschap), Joop van Montfoort (gemeente Vijfheerenlanden), Janet de Zeeuw en Ad de Jong (project Voedselbankjes), Willemijn Hack (provincie Utrecht).

‘Help de voedselbankjes’ wint prijs voor beste buurtinitiatief provincie Utrecht

Nieuws

REGIO > Buurtinitiatief ‘Help de voedselbankjes’ uit Schoonrewoerd heeft de Kern met Pit-trofee 2022 gewonnen. Met dit project worden in elke straat van Schoonrewoerd houten voedselbankjes geplaatst om daarmee gebruikersartikelen op te halen voor de echte Voedselbank. Een vakjury en een online publieksstemming bepaalden samen dat ‘Help de voedselbankjes’ als beste buurtinitiatief van de provincie Utrecht werd gekroond. 

De strijd in de provincie Utrecht ging dit jaar tussen zestien uiteenlopende projecten, waarvan het initiatief uit Schoonrewoerd de winnaar werd. Een ander initiatief is ‘Buurttuin huis Miereveld’. Door dit initiatief is Amersfoort een buurttuin rijker, hebben de bewoners een plek om samen te komen en bloemen en fruit te plukken.

Gedeputeerde Mirjam Sterk: ‘Ik vind het mooi om te zien hoe inwoners de handen ineen slaan en samen met dit soort geweldige ideeën voor hun eigen buurt komen. Hoewel er heel veel mooie projecten tussen zaten, is ‘Help de voedselbankjes’ wat mij betreft absoluut de terechte winnaar. We zien allemaal om ons heen dat het leven duurder wordt, dat meer en meer mensen moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen en dat voedsel voor steeds meer mensen zelfs een sluitpost is geworden. In Schoonrewoerd proberen de inwoners elkaar op deze manier te helpen en elkaar van (gezond) eten te voorzien. Een dikke pluim voor Kerk in Actie en alle vrijwilligers die dit mooie project hebben bedacht en uitgevoerd.’

Tijdens de provinciale Kern met Pit-dag in Amersfoort presenteerden Kern met Pit-projecten uit de provincie hun resultaten. De winnaar werd bepaald door online publieksstemmen en een jury oordeel. De jury bestond uit Saskia van Dockum, directeur Utrechts Landschap, Joop van Montfoort, wethouder gemeente Vijfheerenlanden en Willemijn Hack, concernmanagers provincie Utrecht. Alle zestien genomineerden ontvingen het predicaat Kern met Pit en 1000 euro voor hun project. Winnaar ‘Help de voedselbankjes’ ging zelfs met 1500 euro extra naar huis. De winnaars mogen zich presenteren tijdens de landelijke finale van Kern met Pit en mogen het opnemen tegen winnaars uit andere provincies en gaan dan voor de ‘Gouden pit’. De initiatiefnemers uit Schoonrewoerd maken daarmee zelfs nog kans op 3000 euro voor hun project.

Belang

Kern met Pit daagt inwoners van de provincie uit om hun droom voor hun buurt waar te maken. De provincie vindt het belangrijk dat ook kleine kernen in de provincie vitaal en leefbaar zijn en dat inwoners zelf met initiatieven kunnen komen ter verbetering van hun leefomgeving. Het platform biedt initiatiefnemers informatie, workshops en begeleiding. Dit kan een buurtinitiatief een flinke impuls geven en bijdragen om een project daadwerkelijk te realiseren. Meer informatie: https://www.provincie-utrecht.nk/kernmetpit.

Landelijke initiatief

De Kern met Pit verkiezing is een jaarlijks en landelijke verkiezing georganiseerd door KNHM Foundation (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij) voor buurtprojecten. De provincie Utrecht is partners. Naast deze samenwerking biedt de provincie verschillende soorten subsidies aan voor buurtschappen en dorpen om hun ideeën werkelijkheid te laten worden. Bent u nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de pagina: www.provincie-utrecht.nl/subsidiesvoorhetplatteland.

Afbeelding
Eerste Zonnewereld Leest Week groot succes Lezersnieuws
Afbeelding
Regio Utrecht is Europa's meest competitieve regio Nieuws
Afbeelding
Dikke voldoende voor het OV in regio Utrecht; tram scoort zelfs 8 Nieuws
Afbeelding
“Wie heeft nog ZUILEN in z'n paspoort staan?" Lezersnieuws
Afbeelding
Duik samen met Sven Ratzke in de mooiste muziek van de afgelopen eeuw, Venus & Mars komt naar Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Fletio teams strijden voor het kampioenschap! Sport
Afbeelding
Nieuwe gespreksronde tussen verkenner en politieke partijen Provinciale Staten Nieuws
Afbeelding
Jeugdtoernooi volleybalvereniging Limes groot succes Sport
Afbeelding
Eerste nieuwbouwlocatie voor wooncoöperatie in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
41e Hellas ZomerAvondCup Sport
Afbeelding
Dames A-junioren HV Leidsche Rijn overtuigend kampioen in de zaal. Sport
Afbeelding
Zaterdag 1 april postzegelbeurs in de Schalm Vrije tijd
Afbeelding
Betere kwaliteit van leven door advies op maat door Artrose Instituut Nederland Ondernemend
Afbeelding
Ondertekening Actualisatie Pact van Ruigenhoek 2022 - 2026 Nieuws