Afbeelding

Schonere lucht en minder bezorgbusjes dankzij slimme pakketpunten in de buurt

Nieuws

UTRECHT > Utrecht heeft nu duurzame pakketpunten waar inwoners gratis pakketjes kunnen ophalen en retourneren. De pakketpunten kunnen veel transporten vervangen, dat scheelt CO2-uitstoot en verkeersdrukte. Wethouder Eva Oosters (Milieu en Emissieloos Vervoer) opende het eerste duurzame pakketpunt vandaag aan de Jeremias de Deckerstraat. De duurzame pakketpunten zijn een logistieke oplossing van het bedrijf MyPup en onderdeel van een tweejarige proef. In Nederland is de gemeente Utrecht de eerste om ze te testen.

Het unieke is dat MyPup eerst de pakketten van alle vervoerders in centrale hubs buiten de stad bundelt en deze vervolgens in één keer bezorgd per fietskoerier bij de pakketpunten in de buurt. De pakketten worden veilig afgeleverd in kluisjes op publieke locaties, waar gebruikers hun pakketten kunnen ophalen wanneer het hen uitkomt. Gebruikers hoeven niet meer langs meerdere ophaalpunten in de wijk.

Schonere lucht en rustige wijken

“We willen het aantal verkeersbewegingen in de wijk verminderen voor de gezondheid en leefbaarheid van onze inwoners”, zegt wethouder Eva Oosters (Milieu en Emissieloos vervoer). “Dagelijks rijden er tientallen bezorgvoertuigen een wijk in, van allerlei verschillende pakket- en bezorgdiensten. Dit zorgt voor CO2-uitstoot en veel drukte. Als één koerier van MyPup met volle lading de stad in rijdt, hoeven de andere vervoerders dat niet meer te doen. Dat draagt dus bij aan een schonere lucht en rustigere wijk. Hoe groot de impact van dit project precies is op de luchtkwaliteit en leefbaarheid onderzoeken we samen met MyPup en adviesbureau Advier.”

Online aankopen en de bezorgingen die daarbij horen, nemen toe. “Dat zet niet alleen het milieu onder druk, maar ook de leefbaarheid van onze steden. We zijn daarom blij dat we de kans hebben gekregen van de gemeente om te laten zien dat een innovatief logistiek model de toekomst kan zijn”, zegt Luke van der Wardt, CEO van MyPup daarover.

Keuze voor locaties

Ter voorbereiding van de proef heeft adviesbureau Advier een locatieonderzoek gedaan. Er is onder andere gekeken naar de drukte en mogelijke gebruikers in de verschillende wijken. Op basis daarvan heeft de gemeente een keuze gemaakt. Het eerste duurzame pakketpunt is aan de Jeremias de Deckerstraat in Dichterswijk. Hier deelt MyPup het pand met het bedrijf BIYU. BIYU biedt verschillende producten aan op huurbasis, zoals speelgoed, schoonmaakmiddelen en gereedschap. De tweede locatie die ook vanaf vandaag start, is op NS-station Utrecht Vaartsche Rijn. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met de NS. 

In Nederland is de gemeente Utrecht de eerste om de duurzame pakketpunten in de publieke omgeving te testen. In het buitenland zijn er verschillende succesvolle pilots uitgevoerd, zoals de Belgische Post in Mechelen. De pilot duurt tot april 2024.

Over MyPup

MyPup (My Pick Up Point) is de duurzame en slimme oplossing voor het verzenden en retourneren van pakketten. Als logistieke dienstverlener brengt MyPup het aantal pakketbezorgers dat dagelijks een wijk of stad inrijdt drastisch terug naar slechts 1 koerier en zorgt zo voor minder CO2-uitstoot en meer veiligheid op straat. www.my-pup.com/nl/voor-wie/publiek/

FOTO’S VAN DE OPENING MET EVA OOSTERS (GEMEENTE UTRECHT), LUKE VAN DER WARDT (MYPUP) EN MENNO LIJKENDIJK (ADVIER).

Afbeelding
Utrechters met schulden veel sneller geholpen door schuldenaanpak Nieuws
Afbeelding
De Heeren van Maarssen is opnieuw in goede handen Ondernemend
Afbeelding
Cees van den Oosten erelid van ondernemingsvereniging OVSV Ondernemend
Afbeelding
Kunstwerk Intellectual Heritage van Maarten Baas op gevel Bibliotheek Neude Utrecht Nieuws
Afbeelding
Wisseling van de wacht bij de Participatieraad Woerden Nieuws
Afbeelding
Stichting Present Woerden bestaat 15 jaar Lezersnieuws
Afbeelding
Nieuwe cijfers Utrechtse woningmarkt onderstrepen noodzaak betaalbare woningen Nieuws
Afbeelding
Gemeente wil dat Demmerikse brug een beweegbare brug blijft Nieuws
Afbeelding
Vleuten en De Meern helemaal opgeschoond! Nieuws
Afbeelding
Vechtstreek-in-Beweging Loop rond de Maarsseveense Plassen Sport
Afbeelding
Sponsordag voor Het Longfonds bij Anytime Fitness Maarssen Ondernemend
Afbeelding
Prachtige blauwborst is weer terug in de Groene Jonker, reis van 3000 kilometer Lezersnieuws
Afbeelding
Fletiomare D30-1 zoekt nieuwe speelsters voor hockeyteam Sport
Afbeelding
Denk mee over het ontwerp Berlijnplein Nieuws