Afbeelding

Schonere lucht en minder bezorgbusjes dankzij slimme pakketpunten in de buurt

Nieuws

UTRECHT > Utrecht heeft nu duurzame pakketpunten waar inwoners gratis pakketjes kunnen ophalen en retourneren. De pakketpunten kunnen veel transporten vervangen, dat scheelt CO2-uitstoot en verkeersdrukte. Wethouder Eva Oosters (Milieu en Emissieloos Vervoer) opende het eerste duurzame pakketpunt vandaag aan de Jeremias de Deckerstraat. De duurzame pakketpunten zijn een logistieke oplossing van het bedrijf MyPup en onderdeel van een tweejarige proef. In Nederland is de gemeente Utrecht de eerste om ze te testen.

Het unieke is dat MyPup eerst de pakketten van alle vervoerders in centrale hubs buiten de stad bundelt en deze vervolgens in één keer bezorgd per fietskoerier bij de pakketpunten in de buurt. De pakketten worden veilig afgeleverd in kluisjes op publieke locaties, waar gebruikers hun pakketten kunnen ophalen wanneer het hen uitkomt. Gebruikers hoeven niet meer langs meerdere ophaalpunten in de wijk.

Schonere lucht en rustige wijken

“We willen het aantal verkeersbewegingen in de wijk verminderen voor de gezondheid en leefbaarheid van onze inwoners”, zegt wethouder Eva Oosters (Milieu en Emissieloos vervoer). “Dagelijks rijden er tientallen bezorgvoertuigen een wijk in, van allerlei verschillende pakket- en bezorgdiensten. Dit zorgt voor CO2-uitstoot en veel drukte. Als één koerier van MyPup met volle lading de stad in rijdt, hoeven de andere vervoerders dat niet meer te doen. Dat draagt dus bij aan een schonere lucht en rustigere wijk. Hoe groot de impact van dit project precies is op de luchtkwaliteit en leefbaarheid onderzoeken we samen met MyPup en adviesbureau Advier.”

Online aankopen en de bezorgingen die daarbij horen, nemen toe. “Dat zet niet alleen het milieu onder druk, maar ook de leefbaarheid van onze steden. We zijn daarom blij dat we de kans hebben gekregen van de gemeente om te laten zien dat een innovatief logistiek model de toekomst kan zijn”, zegt Luke van der Wardt, CEO van MyPup daarover.

Keuze voor locaties

Ter voorbereiding van de proef heeft adviesbureau Advier een locatieonderzoek gedaan. Er is onder andere gekeken naar de drukte en mogelijke gebruikers in de verschillende wijken. Op basis daarvan heeft de gemeente een keuze gemaakt. Het eerste duurzame pakketpunt is aan de Jeremias de Deckerstraat in Dichterswijk. Hier deelt MyPup het pand met het bedrijf BIYU. BIYU biedt verschillende producten aan op huurbasis, zoals speelgoed, schoonmaakmiddelen en gereedschap. De tweede locatie die ook vanaf vandaag start, is op NS-station Utrecht Vaartsche Rijn. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met de NS. 

In Nederland is de gemeente Utrecht de eerste om de duurzame pakketpunten in de publieke omgeving te testen. In het buitenland zijn er verschillende succesvolle pilots uitgevoerd, zoals de Belgische Post in Mechelen. De pilot duurt tot april 2024.

Over MyPup

MyPup (My Pick Up Point) is de duurzame en slimme oplossing voor het verzenden en retourneren van pakketten. Als logistieke dienstverlener brengt MyPup het aantal pakketbezorgers dat dagelijks een wijk of stad inrijdt drastisch terug naar slechts 1 koerier en zorgt zo voor minder CO2-uitstoot en meer veiligheid op straat. www.my-pup.com/nl/voor-wie/publiek/

FOTO’S VAN DE OPENING MET EVA OOSTERS (GEMEENTE UTRECHT), LUKE VAN DER WARDT (MYPUP) EN MENNO LIJKENDIJK (ADVIER).

Afbeelding
Lezing op grote hoogte in Central Park Utrecht Vrije tijd
Afbeelding
Polsstokverspringen Goede omstandigheden geen garantie voor individuele topprestaties. Sport
Afbeelding
Optreden Capella Culemborg in Vleuten: What's in a Name Vrije tijd
Afbeelding
Gemeente Utrecht komt met eigen geluidsnormen voor windmolens in Rijnenburg Nieuws
Afbeelding
Informatiebijeenkomsten windmolens Rijnenburg Gemeente
Afbeelding
Autobedrijven Van Oord en Vleming samen 85 jaar ervaring en kwaliteit Ondernemend
Afbeelding
Feestmarkt Emmaus Haarzuilens druk bezocht en mooie opbrengst voor het solidariteitsfonds Nieuws
Afbeelding
Fietsexcursie Stadsnatuur langs de bijzondere natuur van Utrecht Zuidwest Vrije tijd
Afbeelding
Evert Woltjes van Desto nu Lid van Verdienste KNVB Sport
Afbeelding
Hatice brengt de Turkse keuken naar Resto VanHarte in Leidsche Rijn om kennis te maken met de Turkse keuken én met buurtgenoten Lezersnieuws
Afbeelding
Opbrengst van de Lions Over Holland Erwtensoepverkoop ondersteunt drie lokale goede doelen Lezersnieuws
Afbeelding
Aanmelden nieuwe TragePost-groepen Leidsche Rijn weer mogelijk Lezersnieuws
Afbeelding
Midzomermuziekfestival aan de Vecht prikkelt vrijwel alle zintuigen. Nieuws
Afbeelding
Utrechts Landschap viert de natuur met Utrechtse Natuurdag Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws