Afbeelding
Provincie Utrecht

La Vuelta Holanda op alle fronten succesvol

Nieuws

REGIO > De Spaanse wielerronde La Vuelta ging op 19 augustus 2022 van start in Nederland. De provincies Utrecht en Noord-Brabant en de gemeenten Utrecht, ’s-Hertogenbosch en Breda vormden het podium voor dit sportevenement. De afgelopen maanden is het project afgerond en geëvalueerd en zijn de resultaten vastgelegd in een eindrapport. Projectorganisatie La Vuelta Holanda spreekt van een succesvol en goedbezocht evenement en sluit af met positieve cijfers. 

De organisatie kijkt met trots terug op een prachtig wielerevenement en een geslaagd groot maatschappelijk activatieprogramma. Universiteit Utrecht (UU) heeft een evaluatie van de organisatorische, maatschappelijke en economische impact van het evenement uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de bezoekers aan La Vuelta Holanda het evenement waarderen met een 8,3 (doelstelling was een 8,0).

Alle verwachtingen overtroffen

Tijdens de vier dagen van het hoofdevenement van La Vuelta Holanda (ploegenpresentatie, ploegentijdrit, etappe 2 en etappe 3) bezochten 957.700 mensen het evenement. In het haalbaarheidsonderzoek vanuit 2018 werd nog gerekend met 400.000 tot 500.000 bezoekers. UU heeft berekend dat de totale economische impact van het evenement 17,6 miljoen euro bedraagt. Het project La Vuelta Holanda wordt afgesloten met een positief financieel resultaat van 300.000 euro.

Mirjam Sterk, gedeputeerde provincie Utrecht: “La Vuelta Holanda heeft echt alle verwachtingen overtroffen. Geweldig dat zoveel mensen langs de kant stonden om de renners aan te moedigen om er op die manier met elkaar een sportief en feestelijk evenement van te maken. De beelden van onze mooie provincie gingen de hele wereld over en daar ben ik uiteraard hartstikke blij mee. Maar het allermooist vind ik misschien nog wel om te zien hoe sport verbindt, want met al die activiteiten die in aanloop naar de Vuelta zijn georganiseerd, hebben we een hoop mensen bij elkaar gebracht.”

Bezoekers activiteitenprogramma zeer tevreden

In de honderd dagen voor de wielerwedstrijd zijn door gemeenten, ondernemers en sportverenigingen tal van sportieve, culturele en muzikale evenementen georganiseerd. Het (maatschappelijk) doel hiervan was om mensen te stimuleren meer te bewegen, elkaar op te zoeken en samen activiteiten te ondernemen. Deelnemers aan het activiteitenprogramma waarderen het programma met een 8,2 (t.o.v. een 8.0 als doelstelling). 60.913 personen namen deel aan het activiteitenprogramma en nog eens 318.969 mensen bezochten één of meerdere van de 318 activiteiten en evenementen. Het programma bestond uit veel (ook kleinschalige) activiteiten en evenementen verdeeld over de beide provincies en de 31 doorkomstgemeenten.

Volgens de voorwaarden waaronder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) subsidie aan het evenement verleend heeft, zal de uiteindelijke subsidie van VWS lager vastgesteld worden en gaat het geld dat te veel aan subsidie is ontvangen terug naar het Rijk. Het eindrapport, de evaluatie en de accountsverklaring zijn aangeboden aan de raden en staten van de organiserende partijen.

Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Ondernemend
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Nieuws
Afbeelding
Buurtagenda's een succes, ook in Terwijde Nieuws
Vrijwilligers van JEF en de brandweer in Brazzerie Abrona
Helden in het zonnetje gezet, vrijwilligers en brandweermensen Vleuten en De Meern Lezersnieuws