Afbeelding

Stedin bouwt in 2023 nog sneller als antwoord op de toenemende energievraag, juist in regio Utrecht

Nieuws

REGIO > In 2023 werkt Stedin aan de bouw van 500 stations, de aanleg van 1.300 kilometer aan elektriciteitskabels en wordt de capaciteit van het net uitgebreid m et 425 megawatt extra vermogen op ons regionale hoogspanningsnet . Dat is 30% meer dan vorig jaar en kan vergeleken worden met de elektriciteitsvoorziening van 1,5 keer de stad Den Haag. Met dit nieuwe vermogen kun je alleen al 100 windmolens duurzame stroom op laten wekken. Stedin plant voor 2023 €825 miljoen euro voor het verstevigen van de energie-infrastructuur in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland, in 2022 was dat € 719 miljoen euro. Sneller bouwen is nodig om de explosieve groei van laadpalen, zonnepanelen, warmtepompen en de elektrificatie van de industrie te faciliteren.

Het tempo van de energietransitie is hoog en het elektriciteitsnet zit midden in een fikse verbouwing. Daarom legt Stedin in een hoger tempo nog meer kabels en leidingen aan en bouwen we meer stations. Dit komt naar voren in het werkpakket 2023 van de regionale netbeheerder. Alle projecten die hiervoor nodig zijn voert Stedin regionaal uit en zijn direct van invloed op de energievoorziening van onze klanten. “Het bestemmingsplan voor het verbeteren en uitbreiden van een bestaand hoogspanningsstation in de gemeente Utrecht, polder Rijnenburg ligt ter inzage. Met de komst van dit station in 2025 verdrievoudigen we de capaciteit in dit gebied. Hiermee kunnen bedrijven in een deel van Utrecht, Woerden, Lopik en IJsselstein verder verduurzamen en verwarmen de bewoners van de mogelijk toekomstige nieuwbouwwijk Rijnenburg hun huizen volledig gasloos”, vertelt Trudy Onland, COO van Stedin. “Door sneller te bouwen en planologische voorbereidingen te treffen werken we aan het optimaal ontwikkelen van de energie-infrastructuur.”

Versnelling nodig

Door eerder te beginnen met bouwen is het mogelijk om bouwprojecten te versnellen. Daarbij worden toekomstige ontwikkelingen meegenomen. Stedin kijkt bijvoorbeeld 15 jaar vooruit naar mogelijke knelpunten als het gaat om netcapaciteit. Deze ontwikkelingen zijn van invloed op de bouwprojecten. Eerder beginnen betekent ook vroegtijdig om de tafel met de betrokken gemeenten. Een ander voorbeeld waarop Stedin werkt aan sneller bouwen is modulair bouwen. Hiermee kunnen transformatorstations sneller worden gerealiseerd.

Mensen, materialen, geld en ruimte nodig

Om alle plannen te realiseren zijn voldoende mensen, ruimte in de ondergrond, materialen en geld nodig. Met haar vier bedrijfsscholen richt Stedin zich op het opleiden van MBO’ers en zij-instromers, statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Naast voldoende technische vakmensen blijft voldoende eigen vermogen voor Stedin essentieel om te kunnen investeren in onze netten. Het Rijk heeft € 500 miljoen euro gereserveerd in de begroting om het kapitaal van Stedin te versterken. Daarnaast heeft Stedin ook een beroep gedaan op de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland en de niet aandeelhoudende gemeenten in haar verzorgingsgebied om aandeelhouder te worden. Of zij daadwerkelijk instappen zodat Stedin de benodigde investeringen in het net kan blijven doen, zal dit jaar blijken.

Op onze website staan de grote projecten in ons werkgebied die in 2023 starten, lopen of afronden. Het gaat om verzwaringen van stations en verbindingen vanaf 25kV met een investering vanaf €500.000 euro. Hieronder volgen een aantal projecten die komend jaar op de agenda staan.

Station Utrecht Oudenrijn

Station Utrecht Oudenrijn ligt in een polderlandschap pal naast de A12 vlakbij knooppunt Oudenrijn. Dit bestaande hoogspanningsstation wordt uitgebreid en verbeterd, waarmee de capaciteit verdrievoudigd. In de omgeving van het station zijn ook plannen voor windmolens in combinatie met zonnevelden. Daarnaast moet er in deze polder een woonwijk gebouwd worden. Bij de vernieuwing van dit station wordt daar al rekening mee gehouden. Het landschap is teruggebracht in het ontwerp voor het station. Het station staat op een eiland tussen twee sloten, waar ruimte is voor groen. Inpassing in de omgeving wordt steeds belangrijker.

Station Den Haag HVS Centrale

In dit hoogspanningsstation op de grens van Den Haag en Rijswijk vervangen we de installatie. Die bestaat uit een transformator en kabels tussen een hoogspanningsstation van Stedin en een terrein van TenneT waar de transformatoren zich bevinden. De terreinen liggen 100 meter uit elkaar en het kabeltracé is in totaal 230 meter. Ondanks de beperkte afstand komt er veel kijken bij dit traject, zoals het verkrijgen van een omgevingsvergunning, bodemonderzoek en toestemming voor buitengewoon en zwaar transport door de RDW. Dat laatste is nodig om de transformator van 100.000 kilo in de week van 9 februari te transporteren naar een erkend verwerker.

Vervangen elektriciteitskabels bedrijventerrein De Poel, Goes

Om het elektriciteitsnet te versterken op bedrijventerrein De Poel in Goes, wordt hier 1 kilometer aan nieuwe elektriciteitskabels gelegd. Daarnaast komt er nabij het station Goes de Poel aan de westzijde van Goes een nieuw bedrijventerrein, Bedrijvenpark Deltaweg. Als antwoord op de toekomstige stroomvraag van de bedrijven die zich hier vestigen, werkt Stedin aan het aanleggen en verzwaren van de elektriciteitskabels. Om het aangrenzende eiland Noord-Beveland beter klaar te maken voor de toekomst, wordt er gewerkt aan een kabeltracé naar dit eiland. In Noord-Beveland neemt de stroomvraag flink toe door de hoeveelheid vakantieparken.

Station Houten-Oost

Aan de rand van Houten vlak naast het Amsterdam-Rijnkanaal bouwt Stedin een groot nieuw transformatorstation dat binnenkort in bedrijf gaat. Dit station wordt gebouwd vanwege de grote toename van het aantal zonne- en windparken rond Houten-Oost en biedt maar liefst 70 tot 120 megawatt aan capaciteit. Dit station is een soort stekker op land en het is voor het eerst dat Stedin puur voor opwek van energie een nieuw station ontwikkelt.

Afbeelding
Computercursus voor beginners in Vleuten en De Meern Lezersnieuws
Afbeelding
PVCV 35+ 1 kampioen na thriller tegen UVV 35+ 2 Sport
Afbeelding
Wie verras jij met een kerstconcert in Vleuten? Nieuws
Afbeelding
Revolutie op Wielen: Ontdek de Nieuwe C-HR op 9 december bij Toyota van Ekris Maarssen! Ondernemend
Afbeelding
Doorrijder ongeluk Harmelen aangehouden, 4-jarig kind gewond Nieuws
Afbeelding
Taekwon-Do School IN NAE DO KWAN succesvol op 2 toernooien in 1 weekend. Sport
Afbeelding
Resultaten huisdierenpoepactie van ACTA en DierenPark Amersfoort bekend Vrije tijd
Afbeelding
Altijd genieten en wat te beleven bij Fort de Gagel Ondernemend
Afbeelding
Betoverende kerstklanken: Een unieke samensmelting van Brass en Gospel! Vrije tijd
Afbeelding
Winterse plantenjacht op zoek naar onverwachte bloemen. Lezersnieuws
Afbeelding
Koning Winter bij Kaarslicht-in-Vreeswijk Vrije tijd
Afbeelding
Utrechtse muzikanten, koren en ensembles in Bibliotheek Neude Gevarieerd muziekprogramma in december Vrije tijd
Afbeelding
Gezelligheid kent geen tijd in buurtcentrum Het Zand Vrije tijd
Afbeelding
Oudjaarsconference Vincent Bijlo en Jeroen Wielaert in Bibliotheek Neude Vrije tijd