Afbeelding
Freek van den Bergh

Minister Kuipers op werkbezoek in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Afgelopen donderdag 16 maart 2023 bracht minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een bezoek aan het Julius Gezondheidscentrum in Utrecht Terwijde (onderdeel van Stichting Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra). Minister Kuipers maakte daar kennis met de innovatieve functie van apotheker-farmacotherapeut: een apotheker die in de huisartsenpraktijk werkt. Zo werd de minister onder meer bijgepraat over de voordelen van de functie en nam hij een kijkje tijdens het spreekuur van apotheker-farmacotherapeut Valérie Meijvis.

Toegevoegde waarde

De functie van apotheker-farmacotherapeut is in Nederland – in tegenstelling tot in Groot-Brittannië – nog vrij onbekend, maar bij Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra is de functie inmiddels niet meer weg te denken. Valérie Meijvis werkt daar al jaren als apotheker-farmacotherapeut in de huisartsenpraktijk.

Meijvis zorgt dat patiënten met complex medicijngebruik worden begeleid en grip krijgen op hun medicatie. Daarbij heeft ze een kort lijntje met de huisarts. Zo verbetert de kwaliteit en veiligheid van medicijngebruik en worden andere zorgverleners zoals huisartsen ontzorgd. Meijvis: “Een groot voordeel is dat ik direct en laagdrempelig contact met de huisarts heb. Bovendien kan ik direct alle medische gegevens in het huisartsensysteem raadplegen”.

Waardering

Minister Kuipers was na het werkbezoek onder de indruk van de functie van apotheker-farmacotherapeut. Hij ziet deze als een waardevolle toevoeging aan het medische team van huisartsen en apothekers: “Het vermindert de werkdruk bij de huisarts, het biedt specialistische expertise bovenop de inhoudelijke gesprekken die de apotheker al voert. En niet in de laatste plaats: de patiënt wordt hiermee geweldig geholpen, met minder risico op verkeerd medicijngebruik. Een mooi voorbeeld van passende zorg”.

Over Stichting Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

De stichting Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra (LRJG) werd meer dan 20 jaar geleden opgericht met een doel: de beste zorg in de buurt leveren. De organisatie staat met haar 5 centra voor uiteenlopende, persoonsgerichte en toegankelijke zorg voor alle bewoners in Leidsche Rijn.

Bovendien is Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra een academische werkplaats: ze streven naar het continu verbeteren van het zorgaanbod door wetenschappelijk onderzoek te doen en te innoveren. De organisatie werkt daarin intensief samen met onder meer UMC Utrecht, St. Antonius Ziekenhuis, Hogeschool Utrecht en Fontys Hogeschool Eindhoven.

Voor meer informatie over de Stichting Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra kunt u terecht op https://www.lrjg.nl/.

Afbeelding
Afbeelding
IVN-lezing Paddenstoelen: beeldschoon en onmisbaar Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek de Schat op de Mega Snuffelmarkt in Gorinchem! Ondernemend
Afbeelding
22 verenigingen uit Woerden en Harmelen vanaf zaterdag op pad met de Grote Clubactie Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht en Utrechtse woningcorporaties zetten handtekening voor biodiversiteit Nieuws
Afbeelding
Meer groen en ecologie door uitbreiding Nifterlakepark Nieuws
Afbeelding
Vogelvereniging De Rietgors in Kockengen stopt er mee Nieuws
Afbeelding
Zonnewereld viert nieuwbouw school in Vleuterweide
Afbeelding
Journalist en podcastmaker Maarten Dallinga maakte in opdracht van het Trimbos-instituut de podcast 'Na de Limonade Nieuws
Afbeelding
Nieuw Sportakkoord Utrecht zet in op sociaal veilig sporten Nieuws
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over bouw Hindersteinlaan Vleuten met woningen, school en sporthal Nieuws
Afbeelding
Nationale Wielergala komt naar fietsstad Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Symposium Utrecht Erfgoedparticipatie: Erfgoed Verbindt! Lezersnieuws
Afbeelding
Nazomer wandeling rondom Harmelen Lezersnieuws
Afbeelding
Eerste burgerberaad in Utrecht van start Nieuws