Afbeelding
Gemeente Utrecht

Eerste nieuwbouwlocatie voor wooncoöperatie in Leidsche Rijn

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > In Leidsche Rijn Centrum komt dit voorjaar een eerste nieuwbouwlocatie beschikbaar voor een wooncoöperatie. De kavel biedt ruimte voor zo’n 15 tot 20 woningen. In het najaar volgt waarschijnlijk Zuilense Vecht als tweede locatie. Utrecht geeft op deze manier gehoor aan de behoefte van inwoners om samen verantwoordelijkheid te nemen over hun huisvesting. In een wooncoöperatie financieren, besturen, onderhouden en beheren bewoners samen hun wooncomplex, waardoor woningen blijvend betaalbaar kunnen blijven.

Utrecht stelde in 2021 het actieplan wooncoöperaties vast om te zorgen dat het meer initiatiefnemers lukt om hun project te laten slagen. Met het aanbieden van de eerste locatie, zet de gemeente hierin een belangrijke volgende stap. Ondertussen onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor het gedeeltelijk financieren van wooncoöperaties en is per 1 februari 2023 een samenwerking opgezet met de ervaren Amsterdamse stichting !WOON en kennisnetwerk Cooplink. Samen met deze partners is de gemeente een steunpunt gestart, waar startende groepen terechtkunnen voor advies, training en coaching op maat. Verder blijft de gemeente gesprekken voeren met initiatiefnemers die een wooncoöperatie willen starten, om zo een nog beter beeld te krijgen van de vraag.

Bijeenkomst maandag 17 april

Op maandagavond 17 april organiseert de gemeente samen met !WOON en Cooplink een bijeenkomst voor geïnteresseerden. Zij krijgen die avond meer informatie over het starten van een wooncoöperatie in Utrecht, kunnen vragen stellen en kunnen zich melden als geïnteresseerde voor de eerste nieuwbouwlocatie in Leidsche Rijn. Ook wethouder Dennis de Vries (wonen) is hierbij aanwezig. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via wooncooperaties@utrecht.nl.

De gemeente Utrecht telt momenteel slechts enkele wooncoöperaties, die gerealiseerd zijn vanuit bestaande bouw. Eén van die groepen is Overhoop in Overvecht; een voormalig winkelblok met bovenwoningen, waar ongeveer 15 mensen samen een woongemeenschap vormen, gebaseerd op geloof, met mensen uit verschillende culturen en met ruimte voor vluchtelingen.

Meer informatie

Meer informatie over wooncoöperaties en de bijeenkomst op 17 april is te vinden op de webpagina.

Afbeelding
Timmerarends neemt de leiding na spectaculaire polsstokverspringwedstrijd in Kockengen Sport
Afbeelding
Kangoeroesgroep gestart bij korfbalvereniging Fiducia Sport
Afbeelding
Speurtocht naar bloemen en planten op De Kievit in Harmelen Vrije tijd
Afbeelding
Wethouder Hooijdonk opent Buurtkamer Hoograven samen met Buurtambassadeur Nieuws
Afbeelding
Ritmische gymnastiek groep verovert 3e plek op Bondskampioenschap in Deventer. Sport
Afbeelding
PVCV 08-2/4 wint Hans van Vugt toernooi bij FC Driebergen Sport
Afbeelding
Signeersessie met 'Queen of Crime' bij boekhandel Van Kralingen Vrije tijd
Afbeelding
Boekenmarkt in Breukelen op zaterdag 17 juni Vrije tijd
Afbeelding
Weer waarschuwing extra snelheidscontroles rondweg Maarssenbroek Nieuws
Afbeelding
60 plussers: sterker door ZilverFitness Het hele lesuur een gediplomeerde vaste coach Ondernemend
Afbeelding
Reizigers vinden weg terug naar Utrechts OV Nieuws
Afbeelding
Rijnvliet meiden MO12-3 kampioen Sport
Afbeelding
Utrecht Overvecht: stap voor stap vooruit Nieuws
Afbeelding
Uitbreiding van bestaande hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk geniet de voorkeur, nu plan maken voor de inpassing Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws