Afbeelding

Ondertekening Actualisatie Pact van Ruigenhoek 2022 - 2026

Nieuws

UTRECHT > De gemeente Utrecht ondertekent de Actualisatie van het Pact van Ruigenhoek 2022 – 2026. Het Pact van Ruigenhoek is een samenwerkingsverband van provincie, waterschappen, buurgemeenten, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten rond het Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Met de ondertekening sluit de Gemeente Utrecht zich aan bij de andere partners en wordt de succesvolle samenwerking voortgezet.

Het samenwerkingsverband heeft in zijn eerste fase (2017-2022) een belangrijke bijdrage geleverd aan het verkrijgen van de UNESCO Werelderfgoedstatus in 2021. Daarnaast heeft de samenwerking onder meer geresulteerd in een onderzoek naar bescherming van kleine Waterlinie elementen zoals houtwallen en schuilplaatsen, een klimaatkansenkaart en een ontwerpend onderzoek naar de mogelijkheden voor een energielandschap en verschillende publieksevenementen waaronder een fortensafari, bijzondere openstellingen en fiets- en wandelroutes.

“Met het Pact van Ruigenhoek volgen de gemeente Utrecht en andere partners de strategie ‘behoud door ontwikkeling’”, zegt Rachel Streefland, wethouder Erfgoed van de gemeente Utrecht. “Dat betekent dat wij kijken hoe we het Waterliniegebied ook kunnen benutten voor de grote uitdagingen van de stad zoals vergroening, recreatie, sport, klimaatadaptatie en energietransitie, zonder de uitzonderlijke universele waarden van de Hollandse Waterlinies aan te tasten.”

Onder de vlag van het Pact van Ruigenhoek ontmoeten bestuurders elkaar regelmatig om te overleggen over gezamenlijke activiteiten om de Hollandse Waterlinies te koesteren, te benutten en beter zichtbaar en toegankelijk te maken. Daarvoor wordt ook het Regionaal Actie Programma opgesteld waarin de partners kennis delen, onderzoek doen en gezamenlijk projecten ontwikkelen naar bijvoorbeeld aquathermie, spreiding van toerisme, beplanting en klimaatadaptatie.

Afbeelding
Timmerarends neemt de leiding na spectaculaire polsstokverspringwedstrijd in Kockengen Sport
Afbeelding
Kangoeroesgroep gestart bij korfbalvereniging Fiducia Sport
Afbeelding
Speurtocht naar bloemen en planten op De Kievit in Harmelen Vrije tijd
Afbeelding
Wethouder Hooijdonk opent Buurtkamer Hoograven samen met Buurtambassadeur Nieuws
Afbeelding
Ritmische gymnastiek groep verovert 3e plek op Bondskampioenschap in Deventer. Sport
Afbeelding
PVCV 08-2/4 wint Hans van Vugt toernooi bij FC Driebergen Sport
Afbeelding
Signeersessie met 'Queen of Crime' bij boekhandel Van Kralingen Vrije tijd
Afbeelding
Boekenmarkt in Breukelen op zaterdag 17 juni Vrije tijd
Afbeelding
Weer waarschuwing extra snelheidscontroles rondweg Maarssenbroek Nieuws
Afbeelding
60 plussers: sterker door ZilverFitness Het hele lesuur een gediplomeerde vaste coach Ondernemend
Afbeelding
Reizigers vinden weg terug naar Utrechts OV Nieuws
Afbeelding
Rijnvliet meiden MO12-3 kampioen Sport
Afbeelding
Utrecht Overvecht: stap voor stap vooruit Nieuws
Afbeelding
Uitbreiding van bestaande hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk geniet de voorkeur, nu plan maken voor de inpassing Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws