Central Park Utrecht © GROUP A (Foto: Jordi Huisman)
Central Park Utrecht © GROUP A (Foto: Jordi Huisman) Jordi Huisman

Dag van de Architectuur in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Subtropische kantoortorens, eetbare woonwijken of ringvormige stadsparken? Op zaterdag 17 juni 2023 ontdek je het tijdens de Dag van de Architectuur in Utrecht. Op diverse plaatsen kan het publiek een kijkje nemen in nieuwe gebouwen, parken en (bouw)projecten en meer te weten komen over het ontwerp van onze leefomgeving. Dit jaar met speciale aandacht voor de toegankelijke stad.

De Dag van de Architectuur is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement waarin we het ontwerp van onze leefomgeving vieren. In samenwerking met vele partners organiseert architectuurcentrum AORTA in Utrecht openstellingen, presentaties, rondleidingen en een expositie. Architecten en andere betrokkenen nemen bezoekers mee in het unieke ontwerp van onze stad.

Je kunt onder meer een bezoek brengen aan de subtropische binnentuin op de elfde verdieping van Central Park; meewandelen met een landschapsontwerper door de nieuwe Eetbare Woonwijk Rijnvliet waar al het groen eetbaar is; een kijkje nemen op de bouwplaats van Nieuwe Defensie; of het bewonersinitiatief RingPark ontdekken, dat stapsgewijs wordt aangelegd als groene ring door de Dichterswijk. Veel meer locaties en activiteiten vind je op de themapagina Dag van de Architectuur Utrecht.

 

Toegankelijkheid
Op deze dag ontdekken we niet alleen de ‘nieuw’ ontworpen stad, maar vragen we ook aandacht voor grotere ontwerpopgaven en de rol, verantwoordelijkheid en het belang van ontwerpers en opdrachtgevers. Dit jaar is er daarom speciale aandacht voor het thema toegankelijkheid: in hoeverre is de bebouwde omgeving gastvrij en biedt deze onderdak? Dat loopt uiteen van toegankelijkheid voor mensen met een beperking, plekken voor ontmoeting, maar ook betaalbaarheid van woningen, bereikbaarheid van voorzieningen en nieuwe manieren van participatie.

 

Expositie
Als onderdeel van de festiviteiten kun je tussen 31 mei en 22 juni in het stadhuis een bezoek brengen aan de expositie ‘Utrecht stad voor iedereen’. Met de expositie verkent AORTA de toegankelijkheid van (bouw)projecten die net zijn opgeleverd, nog in aanbouw zijn of - vers van de tekentafel - binnenkort worden gerealiseerd. Met onder meer aandacht voor Smakkelaarspark, Nieuwe Defensie, Pandhof Sinte-Marie en Dickensplaats.

Meer informatie over de Dag van de Architectuur in Utrecht vind je op de website van AORTA. Hier kun je je ook aanmelden voor de activiteiten: https://www.aorta.nu/dvda2023/

Afbeelding
DOMunder viert 10-jarig bestaan op Domplein met expositie Gevonden Voorwerpen Nieuws
Afbeelding
Groot onderhoud N201 tussen Mijdrecht en Uithoorn Gemeente
Afbeelding
Twee explosies op Kanaleneiland en Vleuten Nieuws
Hans ontvangt de Kei van Maurice.
Een Kei bij bridgeclub "Het Lint". Vrije tijd
Afbeelding
Eerste paal voor nieuwbouw Het Kwadrant Nieuws
Afbeelding
Warmtepompen, koeling en uw eigen energieopslag, Ontdek de toekomst van comfort en besparing tijdens infolezing op 8 juni Ondernemend
Afbeelding
Gedeputeerde bezoekt KTC, Kennis en Transfer Centrum in Zegveld Ondernemend
Afbeelding
Zaterdag 1 juni BoekStartdag in de Bieb voor 0-3 jaar Lezersnieuws
Afbeelding
Ido Abram nieuwe Artistiek Directeur-Bestuurder Nederlands Film Festival Nieuws
Afbeelding
Zaterdag in de Utrechtse grachten, botenparade Utrecht Pride 2024 Nieuws
Afbeelding
25 jaar Leidsche Rijn nu bij Indekerngezond Nieuws

Overhandigen eerste Hempie aan Wesley Sneijder
Eerste Buurthempie 'Utrecht' voor Wesley Sneijder Ondernemend
Afbeelding
Kevin Ockeloen 3e op het Nederlands Kampioensschap Atletiek Sport
Afbeelding
Informatieavond vrijwilligerswerk Hospitium Vleuten Lezersnieuws