Central Park Utrecht © GROUP A (Foto: Jordi Huisman)
Central Park Utrecht © GROUP A (Foto: Jordi Huisman) Jordi Huisman

Dag van de Architectuur in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Subtropische kantoortorens, eetbare woonwijken of ringvormige stadsparken? Op zaterdag 17 juni 2023 ontdek je het tijdens de Dag van de Architectuur in Utrecht. Op diverse plaatsen kan het publiek een kijkje nemen in nieuwe gebouwen, parken en (bouw)projecten en meer te weten komen over het ontwerp van onze leefomgeving. Dit jaar met speciale aandacht voor de toegankelijke stad.

De Dag van de Architectuur is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement waarin we het ontwerp van onze leefomgeving vieren. In samenwerking met vele partners organiseert architectuurcentrum AORTA in Utrecht openstellingen, presentaties, rondleidingen en een expositie. Architecten en andere betrokkenen nemen bezoekers mee in het unieke ontwerp van onze stad.

Je kunt onder meer een bezoek brengen aan de subtropische binnentuin op de elfde verdieping van Central Park; meewandelen met een landschapsontwerper door de nieuwe Eetbare Woonwijk Rijnvliet waar al het groen eetbaar is; een kijkje nemen op de bouwplaats van Nieuwe Defensie; of het bewonersinitiatief RingPark ontdekken, dat stapsgewijs wordt aangelegd als groene ring door de Dichterswijk. Veel meer locaties en activiteiten vind je op de themapagina Dag van de Architectuur Utrecht.

 

Toegankelijkheid
Op deze dag ontdekken we niet alleen de ‘nieuw’ ontworpen stad, maar vragen we ook aandacht voor grotere ontwerpopgaven en de rol, verantwoordelijkheid en het belang van ontwerpers en opdrachtgevers. Dit jaar is er daarom speciale aandacht voor het thema toegankelijkheid: in hoeverre is de bebouwde omgeving gastvrij en biedt deze onderdak? Dat loopt uiteen van toegankelijkheid voor mensen met een beperking, plekken voor ontmoeting, maar ook betaalbaarheid van woningen, bereikbaarheid van voorzieningen en nieuwe manieren van participatie.

 

Expositie
Als onderdeel van de festiviteiten kun je tussen 31 mei en 22 juni in het stadhuis een bezoek brengen aan de expositie ‘Utrecht stad voor iedereen’. Met de expositie verkent AORTA de toegankelijkheid van (bouw)projecten die net zijn opgeleverd, nog in aanbouw zijn of - vers van de tekentafel - binnenkort worden gerealiseerd. Met onder meer aandacht voor Smakkelaarspark, Nieuwe Defensie, Pandhof Sinte-Marie en Dickensplaats.

Meer informatie over de Dag van de Architectuur in Utrecht vind je op de website van AORTA. Hier kun je je ook aanmelden voor de activiteiten: https://www.aorta.nu/dvda2023/

Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws
Afbeelding
Fit en gezellig; 3 wandelgroepen in Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Lions Vleuten koken voor bewoners van ZOMO Vrije tijd
Monique Becking van Platvorm Vrij Parkeren overhandigt 1200e poster aan CDA-fractie
CDA Utrecht steunt Platform Vrij Parkeren Nieuws
Afbeelding
Kindertriathlon Leidsche Rijn zoekt vrijwilligers Sport
Afbeelding
Denk mee over wonen in Utrecht, nu en in de toekomst Nieuws
Afbeelding
Utrecht op zoek naar extra plekken voor asielzoekers door Spreidingswet Nieuws
Afbeelding
Winnaars 1e Doublette toernooi Henk Koet en Frans de Wilde. Sport
Gezellig samen lunchen met gasten van de zonnebloem Harmelen
Gezellig uitje Zonnebloem Harmelen naar tuincentrum Intratuin Lezersnieuws
Afbeelding
Onderzoek naar meer groen, voorzieningen en woningen aan Graadt van Roggenweg Nieuws
De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht maakt kans op landskampioenschap
Vijfde finale in drie jaar voor volleybalsters De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht Sport
Afbeelding
Afvallen met injecties: doorbraak op het gebied van gewichtsverlies Ondernemend