Central Park Utrecht © GROUP A (Foto: Jordi Huisman)
Central Park Utrecht © GROUP A (Foto: Jordi Huisman) Jordi Huisman

Dag van de Architectuur in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Subtropische kantoortorens, eetbare woonwijken of ringvormige stadsparken? Op zaterdag 17 juni 2023 ontdek je het tijdens de Dag van de Architectuur in Utrecht. Op diverse plaatsen kan het publiek een kijkje nemen in nieuwe gebouwen, parken en (bouw)projecten en meer te weten komen over het ontwerp van onze leefomgeving. Dit jaar met speciale aandacht voor de toegankelijke stad.

De Dag van de Architectuur is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement waarin we het ontwerp van onze leefomgeving vieren. In samenwerking met vele partners organiseert architectuurcentrum AORTA in Utrecht openstellingen, presentaties, rondleidingen en een expositie. Architecten en andere betrokkenen nemen bezoekers mee in het unieke ontwerp van onze stad.

Je kunt onder meer een bezoek brengen aan de subtropische binnentuin op de elfde verdieping van Central Park; meewandelen met een landschapsontwerper door de nieuwe Eetbare Woonwijk Rijnvliet waar al het groen eetbaar is; een kijkje nemen op de bouwplaats van Nieuwe Defensie; of het bewonersinitiatief RingPark ontdekken, dat stapsgewijs wordt aangelegd als groene ring door de Dichterswijk. Veel meer locaties en activiteiten vind je op de themapagina Dag van de Architectuur Utrecht.

 

Toegankelijkheid
Op deze dag ontdekken we niet alleen de ‘nieuw’ ontworpen stad, maar vragen we ook aandacht voor grotere ontwerpopgaven en de rol, verantwoordelijkheid en het belang van ontwerpers en opdrachtgevers. Dit jaar is er daarom speciale aandacht voor het thema toegankelijkheid: in hoeverre is de bebouwde omgeving gastvrij en biedt deze onderdak? Dat loopt uiteen van toegankelijkheid voor mensen met een beperking, plekken voor ontmoeting, maar ook betaalbaarheid van woningen, bereikbaarheid van voorzieningen en nieuwe manieren van participatie.

 

Expositie
Als onderdeel van de festiviteiten kun je tussen 31 mei en 22 juni in het stadhuis een bezoek brengen aan de expositie ‘Utrecht stad voor iedereen’. Met de expositie verkent AORTA de toegankelijkheid van (bouw)projecten die net zijn opgeleverd, nog in aanbouw zijn of - vers van de tekentafel - binnenkort worden gerealiseerd. Met onder meer aandacht voor Smakkelaarspark, Nieuwe Defensie, Pandhof Sinte-Marie en Dickensplaats.

Meer informatie over de Dag van de Architectuur in Utrecht vind je op de website van AORTA. Hier kun je je ook aanmelden voor de activiteiten: https://www.aorta.nu/dvda2023/

Afbeelding
Onthulling kunstwerk WaterWinpark Nieuws
Afbeelding
Denkt u mee over de ontwikkeling van Hart van de Meern? Gemeente
Afbeelding
Dronken bestuurder op de vlucht in Leidsche Rijn na aanrijding Nieuws
Afbeelding
Jessica Buitelaar Fonds opgericht voor groepsleiding van mensen met een verstandelijke beperking Nieuws
Afbeelding
Boni Harmelen viert feest vanwege 1-jarig bestaan Ondernemend
Afbeelding
Grote opgaven benoemd in troonrede: provincie Utrecht kan aan de slag Nieuws
Afbeelding
Het Grote Utrecht Stadsdiner 2023: hoe kunnen we gezond én betaalbaar eten? Nieuws
Afbeelding
Leerling Minkema laat stem horen op congres VO- Raad over toekomst onderwijs Nieuws
Afbeelding
Buurtbewoners ontmoeten elkaar bij grappig en ontroerend theaterdiner in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Open huis dagactiviteitencentrum De Gildenborgh in Utrecht Lezersnieuws
Afbeelding
Werkzaamheden aan de Herenweg te Vinkeveen Nieuws
Afbeelding
De Hangouderen op zoek naar een penningmeester Lezersnieuws
Afbeelding
Stichting Dierenhulpverlening Woerden organiseert unieke actie: 'tweede kans, tweede leven Nieuws
Afbeelding
Filosofieliefhebbers in Utrecht gezocht Lezersnieuws