Afbeelding

Bijzondere dakleien Domtoren te koop

Nieuws

UTRECHT > Na decennialang weer en wind te hebben getrotseerd krijgen de dakleien van de Domtoren een nieuwe bestemming. Vanaf vandaag is het voor iedereen mogelijk deze bijzondere dakpannen gemaakt van leisteen in handen te krijgen via de Winkel van Utrecht. Naast de oorspronkelijke dakleien is ook een variant beschikbaar die is beschreven met teksten van Utrechtse literaire helden.


Een team leidekkers heeft van januari tot en met maart honderden dakleien van 20 bij 35 centimeter stuk voor stuk vervangen door nieuwe exemplaren. De dakleien die nu te koop worden aangeboden zijn in de vorige eeuw tijdens de restauraties op de torenspits gelegd.In aanvulling op de oorspronkelijke dakleien zijn er dankzij de Utrechtse maker Joost Gijzel ook dakleien te koop met daarop de mooiste songteksten, strofen en citaten van Claudia de Breij, Arthur Japin en dichter Ingmar Heytze geschreven. Deze zijn met de hand op de dakleien geschreven door de Utrechtse illustrator Susan Kersten. De prijs voor een onbeschreven daklei is 20 euro, een beschreven exemplaar kost 55 euro. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het terugbrengen van het lichtkunstwerk in de Domtoren.


Van Dom tot steengoed

De daklei is de nieuwste toevoeging aan de reeks producten die sinds de start van de restauratie verschenen in het kader van Van Dom tot steengoed. Dit project heeft tot doel het restmateriaal dat vrijkomt tijdens de restauratie voor de stad te behouden en een duurzame bestemming te geven, en geld op te halen voor het lichtkunstproject ‘In Lumine Tuo’ zodat het icoon van de stad na het afronden van de restauratiewerkzaamheden weer straalt. Hiervoor hebben Stichting Utrechts EigenDom, die gelden werft voor extra restauratieprojecten van de Domtoren, en de circulaire doeners van Brokkenmákers de krachten gebundeld met de gemeente Utrecht en Utrecht Marketing.
De dakleien zijn te koop via de Winkel van Utrecht (Domplein 9) en utrecht-winkel.nl

Afbeelding
De Nacht van de Nacht 2023 duistere, duurzame belevenis Dit is er in provincie Utrecht te doen zaterdag 28 oktober Nieuws
Afbeelding
Meld een project of organisatie aan voor de Mantel van Sint Maarten. Lezersnieuws
Afbeelding
Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht Sport
Afbeelding
Tentoonstelling Geloof in Beeldhouwkunst René van Seumeren 1923-1989 in Vechtstreekmuseum Vrije tijd
Afbeelding
25 jaar cultuur in 25 jaar Leidsche Rijn met optredens, gasten, muziek, filmpjes en cultquiz Nieuws
Afbeelding
Jeugdweekend Koninklijke Biltse Harmonie / Muziekvereniging De Bazuin / Muziekvereniging Aurora op het Jeugdjournaal Lezersnieuws
Afbeelding
Kindcentrum Haarzicht op bezoek bij de broederschap Lezersnieuws
Afbeelding
Alles voor het slapen bij de Matrassenstad Ondernemend
Afbeelding
Leerlingen van obs Vleuterweide tonen trots hun nieuwe uitdagende schoolgebouw en plein Nieuws
Afbeelding
Extra Actie op de Yaris Cross bij Toyota van Ekris Maarssen! Ondernemend
Afbeelding
Smullen van poffertjes bij de poffertjeskraam Ondernemend
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Provinciale Staten doen zondag mee met Singelloop in Utrecht Sport
Afbeelding
Provinciale Staten bezoeken oude kaasfabriek en TechnoHUB in Woerden Nieuws