Afbeelding
Johan de Boer

Ornamenten van de Domtoren krijgen nieuwe bestemming als kunstwerk in het Máximapark

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Een ode aan behoud: van natuur, historie en materiaal Utrecht - Op vrijdag 7 juli is de onthulling van het nieuwe kunstwerk • Ex Situ • In Situ • in het Máximapark. Een bijzonder kunstwerk gemaakt met ornamenten vrijgekomen tijdens de renovatie van de Domtoren. Een initiatief van Brokkenmákers met materiaal uit het project ‘Van Dom tot Steengoed’ en ontworpen door Utrechts beeldend kunstenaar Paul de Kort. Het kunstwerk wordt geplaatst in het Máximapark, dat al meerdere kunstwerken huisvest. Utrechts kunstenaar Paul de Kort verwerkte de ornamenten van de Domtoren en gaf het de naam • Ex Situ • In Situ •, oftewel: van z’n plaats, op z’n plek. 

Dit is niet alleen een verwijzing naar het gebruikte Domtorenmateriaal, maar ook naar de plek in het park. Dit is niet toevallig: het kunstwerk gaat een relatie aan met de zes bomen die er al stonden. Deze volwassen platanen verhuisden in 2013 van Domplein naar het Máximapark, met in hun kluit archeologische objecten uit de middeleeuwen en Romeinse tijd. Samen met de platanen is het kunstwerk een ode aan behoud: van natuur, historie en materiaal. Een kunstwerk in aanbouw De oplettende parkbezoeker heeft het al kunnen zien: de komende weken wordt het kunstwerk langzaam geïnstalleerd onder de bomen. De komende tijd zal het werk letterlijk ‘aarden’, worden er bloembollen geplant en het gras bijgehouden door de Vrienden van het Máximapark, zodat op 7 juli het kunstwerk in volle glorie onthuld kan worden. Van Dom tot steengoed Tussen 2020 en 2023 stond de Domtoren in Utrecht in de steigers voor een grootscheepse renovatie. Pakweg 600 m3 steen werd vervangen. In de oorspronkelijke renovatieplannen zou dit materiaal - ondanks de historische, emotionele én materiaalwaarde - worden vergruisd. 

Dankzij het project ‘Van Dom tot steengoed’ is zoveel mogelijk restmateriaal heringezet in producten en projecten toegankelijk voor alle Utrechters. Zo is de Domtoren vliegwiel voor een duurzame toekomst. Over Brokkenmákers Brokkenmákers is opgericht door Hylke Faber en Mirjam Schmüll. Zij realiseren concrete circulaire projecten en helpen bij de transitie naar een circulaire werkwijze. Ze werken samen aan een wereld zonder uitstoot, afval en uitval. En streven naar een duurzame samenleving waarin rekening wordt gehouden met mens, milieu en materiaal.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws