Afbeelding
Provincie Utrecht

Reizigers vinden weg terug naar Utrechts OV

Nieuws

REGIO > Na lastige jaren door de coronapandemie maakte de reiziger in 2022 weer meer gebruik van het openbaar vervoer (OV). Het maatschappelijk leven kreeg enigszins haar oude vorm terug. Ondanks dat het OV hard is geraakt door covid zien we een herstel van het OV gebruik. Dit blijkt uit de verschenen Jaar- en trendrapportage OV 2022 met cijfers over het openbaar vervoer in de provincie Utrecht. 

De provincie maakte in 2022 de doorkoppeling van de tram van Nieuwegein/IJsselstein naar Utrecht Science Park mogelijk. Door deze koppeling is de tramverbinding op volle sterkte en reist de reiziger veilig en snel tussen Nieuwegein en IJsselstein en het centrum van Utrecht of zelfs Utrecht Science Park. Een samenvatting uit de Jaar- en trendrapportage OV 2022 laat verder zien dat de reiziger het OV hoog waardeert. De reizigers geven de vervoerders U-OV en Syntus Utrecht een rapportcijfer gelijk aan of hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,8. Reizigers zijn tevreden over de kans op een zitplaats in al onze voertuigen. De bussen en trams zijn schoon, informatie in voertuigen is voldoende aanwezig en men is zeer te spreken over het gebruiksgemak van de OV-chipkaart.

Rituitval

Door het toegenomen personeelstekort, stakingen en een hoog ziekteverzuim onder de chauffeurs begin 2022 door corona zijn er ten opzichte van verleden jaar veel meer ritten uitgevallen. Ook de tram kent een forse rituitval. Dit komt ook door de vele storingen waarmee de tram in 2022 te kampen had.

Stiptheid

Reizigers willen dat het openbaar vervoer op de geplande tijd komt. Stiptheid is dan ook een belangrijke indicator van de kwaliteit (betrouwbaarheid) van het OV. Bij U-OV, die vooral buslijnen in en om de stad Utrecht verzorgt, is de stiptheid nauwelijks veranderd ten opzichte van het jaar ervoor. Bij de trams van U-OV is een lichte stijging te zien. Er reden meer trams op tijd ten opzichte van 2021. Bij Syntus Utrecht, de vervoersmaatschappij die vooral in de regio rijdt, is de stiptheid iets gedaald ten opzichte van 2021. Dat komt met name door meer files op de weg.

Aantal reizigers

Het aantal reizigers is bij beide vervoerders flink gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. 34,8 miljoen reizigers checkten in bij de bussen en de trams van U-OV, dit in tegenstelling tot 2021 toen 24,7 miljoen instappers werden verwelkomd. Ook bij Syntus Utrecht is het aantal incheckers fors gestegen ten opzichte van 2021. Ondanks dit herstel blijven de totalen nog wel ruim achter bij het aantal van 46,7 miljoen reizigers in 2019. Reizigers hebben bij beide vervoerders in totaal 284 miljoen reizigerskilometers afgelegd. Dit is een flinke stijging ten opzichte van 2021. Toen faciliteerden beide vervoerders een totaal van 207 miljoen kilometers.

Veiligheid in het OV

Over het algemeen voelen de reizigers zich veilig in het Utrechtse OV. Dat komt mede door een daling van het totale aantal incidenten. Bij de bussen van zowel Syntus als U-OV geeft 88% van de reizigers een 7 of hoger voor veiligheid in het algemeen. Bij de tram is dit met 84% iets lager.

Afbeelding
De Nacht van de Nacht 2023 duistere, duurzame belevenis Dit is er in provincie Utrecht te doen zaterdag 28 oktober Nieuws
Afbeelding
Meld een project of organisatie aan voor de Mantel van Sint Maarten. Lezersnieuws
Afbeelding
Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht Sport
Afbeelding
Tentoonstelling Geloof in Beeldhouwkunst René van Seumeren 1923-1989 in Vechtstreekmuseum Vrije tijd
Afbeelding
25 jaar cultuur in 25 jaar Leidsche Rijn met optredens, gasten, muziek, filmpjes en cultquiz Nieuws
Afbeelding
Jeugdweekend Koninklijke Biltse Harmonie / Muziekvereniging De Bazuin / Muziekvereniging Aurora op het Jeugdjournaal Lezersnieuws
Afbeelding
Kindcentrum Haarzicht op bezoek bij de broederschap Lezersnieuws
Afbeelding
Alles voor het slapen bij de Matrassenstad Ondernemend
Afbeelding
Leerlingen van obs Vleuterweide tonen trots hun nieuwe uitdagende schoolgebouw en plein Nieuws
Afbeelding
Extra Actie op de Yaris Cross bij Toyota van Ekris Maarssen! Ondernemend
Afbeelding
Smullen van poffertjes bij de poffertjeskraam Ondernemend
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Provinciale Staten doen zondag mee met Singelloop in Utrecht Sport
Afbeelding
Provinciale Staten bezoeken oude kaasfabriek en TechnoHUB in Woerden Nieuws