Afbeelding

Donorgebouw zoekt doelgebouw. Universiteit Utrecht stelt 16.000 m2 gebouw beschikbaar voor hoogwaardig hergebruik.

Nieuws

UTRECHT > In 2025/2026 moet het Martinus G. de Bruingebouw van Universiteit Utrecht zijn gesloopt om ruimte te maken voor specialistische nieuwbouw. Om het oude gebouw zo hoogwaardig mogelijk te hergebruiken en onnodige CO2-uitstoot te voorkomen, zoekt Universiteit Utrecht een consortium van bouwer, architect en sloper dat zelf op basis van het Martinus G. de Bruingebouw wil ontwerpen en ontwikkelen. Want alleen zo krijgen grote impactvolle bouwdelen als kanaalplaten en constructie-elementen een nieuw leven, met als resultaat een maximaal positieve CO2-impact!

Maatschappelijke verantwoordelijkheid & duurzaamheid

Om de klimaatdoelen van 2050 te halen richting een volledig circulaire bouweconomie, ziet Universiteit Utrecht dat er een andere aanpak nodig is bij het ontmantelen van gebouwen. Door niet alleen de verantwoordelijkheid van hergebruik bij een sloper neer te leggen, maar zelf op zoek te gaan naar een consortium in de markt die het gebouw elders een nieuw leven gaat geven. Tegelijkertijd onderzoekt Universiteit Utrecht de mogelijkheden om delen van het gebouw her te gebruiken in eigen nieuwbouw. ‘Door middel van dit project pakt Universiteit Utrecht haar rol in het vormgeven van een duurzame en circulaire bouweconomie’, aldus Alex Ziegler, hoofd advies duurzaamheid Universiteit Utrecht.

Gebouwenmarktplaats

Het beschikbaar stellen van het Martinus G. de Bruingebouw gebeurt in samenwerking met Gebouwenmarktplaats. De plek waar vroegtijdig gebouwen die ontmanteld worden onder de aandacht gebracht worden, zodat architecten en ontwikkelaars een nieuw gebouw ontwerpen en ontwikkelen op basis van het donorgebouw.Voor het Martinus G. de Bruingebouw heeft Gebouwenmarktplaats ook schetsen laten maken door DOOR architecten om de mogelijkheden te visualiseren en te inspireren.

12 oktober: open dag Martinus G. de Bruingebouw

Op 12 oktober houdt Universiteit Utrecht open dag en krijgen geïnteresseerden een rondleiding in het gebouw. Ook is er ruimte om met de opdrachtgever Universiteit Utrecht in gesprek te gaan. Dit is ook de laatste kans om interesse toonbaar te maken. Na 12 oktober wordt de balans opgemaakt en gaat Universiteit Utrecht met geïnteresseerde partijen in gesprek. Aanmelden voor de open dag kan via info@gebouwenmarktplaats.nl

Over het Martinus G. de Bruingebouw

Het gebouw is sinds 1965 onderdeel van Faculteit Diergeneeskunde en bestaat uit een variëteit aan bouwdelen, met hun eigen bouw- en renovatiedatum, karakter en gebruik. Het oudste deel is in 1965 gebouwd en in 2010 is de laatste renovatie uitgevoerd. Vanwege het recente (ver)bouwjaar van veel bouwproducten leent het pand zich er buitengewoon goed voor om grote bouwdelen her te gebruiken. Meer informatie over het gebouw is te vinden op www.gebouwenmarktplaats.nl.

Afbeelding
MKB'ers in Utrecht helpen bij circulair ondernemen Ondernemend
Afbeelding
Red Hat Society, chapter Ridderhof Red Hats Vleuten-De Meern zoekt nieuwe leden! Lezersnieuws
Afbeelding
Wethouder Ad de Regt (LijstvanderDoes) treedt af per 25 januari 2024 in Woerden Nieuws
Afbeelding
Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Computercursus voor beginners in Vleuten en De Meern Lezersnieuws
Afbeelding
PVCV 35+ 1 kampioen na thriller tegen UVV 35+ 2 Sport
Afbeelding
Wie verras jij met een kerstconcert in Vleuten? Nieuws
Afbeelding
Revolutie op Wielen: Ontdek de Nieuwe C-HR op 9 december bij Toyota van Ekris Maarssen! Ondernemend
Afbeelding
Doorrijder ongeluk Harmelen aangehouden, 4-jarig kind gewond Nieuws
Afbeelding
Taekwon-Do School IN NAE DO KWAN succesvol op 2 toernooien in 1 weekend. Sport
Afbeelding
Resultaten huisdierenpoepactie van ACTA en DierenPark Amersfoort bekend Vrije tijd
Afbeelding
Altijd genieten en wat te beleven bij Fort de Gagel Ondernemend
Afbeelding
Betoverende kerstklanken: Een unieke samensmelting van Brass en Gospel! Vrije tijd
Afbeelding
Winterse plantenjacht op zoek naar onverwachte bloemen. Lezersnieuws