Afbeelding

Minister Harbers spreekt bezorgde omwonenden over uitgestelde krimpplannen van Schiphol

Nieuws

REGIO > Voorlopig gaan de krimpplannen in de ijskast en mogen er 500.000 vliegbewegingen plaatsvinden op de luchthaven. “Maar hoeveel vliegbewegingen er volgend zomerseizoen echt mogelijk zijn moet nog blijken. Schiphol heeft al aangegeven dat er knelpunten zijn in de capaciteit, zoals bij de luchtverkeersleiding”. Dat zei minister Mark Harbers donderdag tijdens een bezoek aan de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS), waar bewonersvertegenwoordigers een adviesraad vormen voor zaken die hen raken rond Schiphol.

Rond de 20 vertegenwoordigers van omwonenden en maatschappelijke organisaties gingen afgelopen donderdag in gesprek met Harbers over zijn besluit om de krimp op te schorten. De Maatschappelijke Raad Schiphol waarin zij een adviesraad vormen, is zeer teleurgesteld in het opschorten van het krimpbesluit en vragen het Ministerie om uitleg. De minister heeft zijn hoop gevestigd op de zogenaamde ‘balanced approach’ regeling. Daarvoor ligt een voorstel bij de Europese Commissie. Als dat voorstel wordt goedgekeurd moet Schiphol in november alsnog inkrimpen.

Welke gevolgen heeft de verkiezingsuitslag voor de krimp van Schiphol?

Nu de PVV de grootste partij is geworden bij de verkiezingen is het de vraag of Schiphol nog zal krimpen. PVV heeft in zijn programma staan dat Schiphol mag blijven groeien en dat de vliegtaks wordt geschrapt. Harbers gaf aan dat hij niet vooruit kan lopen op een volgende kabinetsformatie, maar wees er wel op dat de juridische situatie rondom Schiphol en de dreiging van juridische procedures niet zomaar verdwenen zijn.

Einddoel is investeren in de leefomgeving van Schiphol

De MRS leden maken zich zorgen of de uitstel geen afstel wordt en of het gedoogbeleid op Schiphol nog wordt omgezet naar een werkelijk handhaven. Ze vragen zich af hoe de omwonenden het vertrouwen in de overheid rond Schiphol weer kunnen terugkrijgen. De

Minister benadrukt dat het streven is om een gezonde leefomgeving rond Schiphol te verkrijgen en de hinder terug te dringen. De hoop is gevestigd op de zogenaamde ‘balanced approach’-regeling, waarvoor nu een voorstel bij de Europese Commissie ligt.

Maatschappelijke Raad Schiphol

De MRS is een erkende adviesraad vanuit de omwonenden van de luchthaven Schiphol. Deze Raad geeft adviezen aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat, over besluiten rondom Schiphol, die de leefomgeving beïnvloeden.

De MRS richt zich daarbij op het verbeteren van de leefkwaliteit in de regio rondom Schiphol en geeft omwonenden en maatschappelijke organisaties een stem in het besluitvormingsproces over het luchtvaartbeleid. De MRS bestaat uit 10 democratisch gekozen bewonersvertegenwoordigers en 5 maatschappelijke organisaties. Zij worden ondersteund door een team van experts. De MRS gaat gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan onder andere de minister van Infrastructuur en Waterstaat, die verplicht is om op dit advies te reageren. De MRS heeft sinds 1 juli 2023 de taken van de Omgevingsraad Schiphol (ORS) overgenomen.

Afbeelding
Video Stadsbaantunnel Leidsche Rijn dit weekend dicht voor onderhoud Nieuws
Afbeelding
Bij de lente hoort het eerste toernooi van Vleu de Boules Sport
Afbeelding
Vrijwilligersavond 11 maart voor EK Softbal bij UVV Sport
Prijsuitreiking meisjes 10-11 jaar
Spannende Slalom skiwedstrijd in Uden Sport
Afbeelding
Video Natuurbeschermingsproject rode panda grote winnaar in Wilde Wildlife Week in DierenPark Amersfoort Vrije tijd
Afbeelding
Open Dag Johannes Hospitium Vleuten op zaterdag 16 maart van 11.00-14.00 uur Lezersnieuws
Afbeelding
Tegels wippen op Geveltuinenburendag in Utrecht. Doe mee! Gemeente
Afbeelding
Reageer op plannen voor Park Paardenveld in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Open dag Tennisvereniging De Blauwer Reiger Sport
Laszlo wint het Golden Mask of the Maintal
Utrechtse jeugdschermer Laszlo Maracz wint internationaal schermtoernooi in Duitsland Sport
Inge Rutten, Dave van der Geer en Wieke Westrik voor de nieuwe hoofdentree van het kindcentrum
Alles komt samen in Kindcentrum Willibrord Een partnerschap in de dorpskern van Vleuten Ondernemend
Afbeelding
Vrijwilligers gezocht voor het geven van fietslessen in Terwijde Gemeente
Afbeelding
Theater Piet Mondriaan brengt Dood aan zee, een ontroerende en intieme voorstelling Vrije tijd
Afbeelding
Tentoonstelling In de voetsporen van Willem van Leusden" - Een verrassend veelzijdige kunstenaar Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws