Afbeelding
Gemeente Woerden

Vuurwerkvoorlichting voor basisscholen en middelbare scholen in Woerden

Nieuws

WOERDEN > Jeugdwerkers van gro-up, bureau Halt en de Politie geven de komende maand vuurwerkvoorlichting op alle basisscholen en middelbare scholen in Woerden. In totaal 27 klassen. Welke gevaren heeft vuurwerk en hoe kun je veilig omgaan met vuurwerk? Het antwoord op deze vragen worden behandeld tijdens deze voorlichting.

Vuurwerkvoorlichting voor basisscholen en middelbare scholen
Jeugdwerkers van gro-up, bureau Halt en de Politie geven de komende maand vuurwerkvoorlichting op alle basisscholen en middelbare scholen in Woerden. In totaal 27 klassen. Welke gevaren heeft vuurwerk en hoe kun je veilig omgaan met vuurwerk? Het antwoord op deze vragen worden behandeld tijdens deze voorlichting.

Gevaren van vuurwerk
De kinderen van basisschool de Wegwijzer uit groep 8 weten al goed wat de gevaren van vuurwerk zijn. ‘Een vuurpijl kan de verkeerde kant opschieten of een rotje ontploft in je hand’, zeggen de kinderen. De les bestaat uit een interactieve quiz. Zo leren de kinderen op een spelende wijs over de gevaren van vuurwerk. “Het belang van deze voorlichtingen is dat de kinderen weten dat vuurwerk niet te vertrouwen is. Bijvoorbeeld als kinderen vuurwerk op de grond zien liggen, dan zijn ze snel geneigd om het op te rapen en soms ook nog af te steken. Dat kan erg gevaarlijk zijn”, verteld Jeroen Schotting van jongerenwerk GRO-UP.

Onveilige situaties
De kinderen noemen meerdere voorvallen waarin zij zich onveilig voelde vanwege vuurwerk afstekende kinderen. Vooral in de weken voor oud en nieuw. Veel van de mensen die gewond raakt door vuurwerk, steekt het zelf niet af. Bijna 45% van de gewonden is een omstander van vuurwerk.

Veiligheidssetje
Op Iedere school waar vuurwerk voorlichting gegeven wordt, laat het team voorlichting een vuurwerk veiligheidssetje achter. Hierin zit een vuurwerkbril, een aansteeklont, oordopjes en een vuilniszak.
Men denkt dat categorie 1 vuurwerk onschuldig is, maar op TikTok gaan allerlei challanges rond waarin jongeren het categorie 1 vuurwerk aan elkaar knopen om het zo spannender te maken. De kinderen bekeken een filmpje van een leeftijdsgenoot waarbij dat is misgegaan. Dus ook bij categorie 1 vuurwerk worden veiligheidsmaatregelen sterk aangeraden.

Ook een veiligheidssetje?
Het is belangrijk dat iedereen die dat wil een veiligheidsbril kan dragen tijdens het afsteken van vuurwerk. Daarom kunt u vanaf nu gratis een veiligheidssetje af te halen bij de balie in het gemeentehuis.

Afbeelding
Straatroof op fietspad langs Pauwenkamp Nieuws
Afbeelding
Volgende stap zonnevelden in Haarrijnseplas Nieuws
Jannie van Kooten, vrijwilligerscoördinator.
Stichting Vrijwilligerszorg Thuis Sterven. Waar zou ú het liefst sterven? Ondernemend
Afbeelding
Explosie bij restaurant in Vleuten, wie weet meer? Nieuws
Afbeelding
Leeuwenhart Risicobeheer en Verzekeringen kent de klanten Persoonlijk contact hoogste prioriteit Ondernemend
Afbeelding
Plannen voor water in uw buurt? Vraag subsidie aan bij Hoogheemraadschap Gemeente
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
Muzikale bootreis van Barok tot Broadway met Boddé en Zomer in Grote Kerk Loenen Vrije tijd
Afbeelding
Politie jaagt op autokrakers in Maarssenbroek Nieuws
Afbeelding
Gedeputeerden ontvangen eerste pakketlevering Hub Utrecht Oost Ondernemend
Afbeelding
Vijf vervoerders dingen mee naar Utrechtse OV-concessies Nieuws
Afbeelding
Politie De Meern rijdt scooterdieven klem na achtervolging Nieuws
Afbeelding
Familie speeltijd, speelgoed voor je kind, koffie/thee voor jou in De Pijler Vrije tijd
Sylvia Speel, projectleider Beheer & Onderhoud bij Beweging 3.0 en Nienke Bakker, programmamanager Duurzaam Ondernemen bij Beweging 3.0
Honderdste duurzaamheidscertificaat voor de Utrechtse zorg uitgereikt Ondernemend