Afbeelding
gemeente Utrecht

Burgerberaad Utrecht: geen vuurwerk meer bij Jaarwisseling en kleinschalige feesten

Nieuws

UTRECHT > Het allereerste Utrechtse burgerberaad presenteerde haar adviezen aan de stad over de jaarwisseling. 

Vijf bijeenkomsten lang bogen ongeveer 100 deelnemers zich over de vraag hoe de jaarwisseling in Utrecht gevierd moet worden en of een vuurwerkverbod daarbij hoort. Het burgerberaad adviseert onder meer om als stad een eigen verhaal over de jaarwisseling neer te zetten, vuurwerk te verbieden en buurtinitiatieven te steunen. In totaal konden de deelnemers stemmen over 15 adviezen. De adviezen werden vanmiddag overhandigd aan wethouder Eva Oosters en gemeenteraadslid Linda Bode als vertegenwoordiger van de raad. Daarmee is het burgerberaad klaar. 

Aangenomen adviezen

Het burgerberaad stelt voor om een Utrechts verhaal bij de jaarwisseling neer te zetten. Het doel hiervan is om de saamhorigheid van de traditie te behouden en vergroten. Tijdens de stemming werd al gauw duidelijk dat er een ruime meerderheid van het beraad voor een lokaal afsteekverbod was. Het beraad adviseert de gemeente om een stap te zetten richting een vuurwerkvrije traditie. Het beraad beseft dat er onvoldoende capaciteit is om een lokaal verbod te handhaven en er misschien niet toe leidt dat er geen vuurwerk meer wordt afgestoken. Maar het geeft een krachtig signaal af aan de stad en landelijke politiek. Ook het advies om kleinschalige en toegankelijke initiatieven verspreid over alle buurten te ondersteunen kon rekenen op een meerderheid. Het beraad adviseert om hier een budget voor vrij te maken.

Adviezen die het niet haalden

Een groot muziekfestival tijdens de jaarwisseling haalde geen meerderheid. Ook een jongerenberaad dat specifiek activiteiten zouden uitwerken voor jongeren haalde net geen meerderheid. Eén van de adviezen was om op bepaalde pleinen vuurwerk juist wel mogelijk te maken. Dat advies haalde ook geen meerderheid.

Wethouder Eva Oosters (Participatie): “Ik ben ontzettend trots op het werk dat door het burgerberaad is verzet. En vooral op de manier waarop het burgerberaad samen tot gedragen adviezen is gekomen. Uit de gesprekken die ik na afloop van de laatste bijeenkomst met deelnemers heb gevoerd voel je de energie en betrokkenheid waarmee er de afgelopen tijd gewerkt is. Mooi om te zien hoe we dit vrij nieuwe instrument in Utrecht hebben toegepast en hoe dit heeft geleid tot zoveel enthousiaste en gedreven deelnemers. Ik ben de deelnemers oprecht heel dankbaar

Stemmen over adviezen

Over de in totaal 15 adviezen kon het burgerberaad stemmen. Een ruime meerderheid was nodig om de adviezen ook over te nemen. Meer dan tweederde van het beraad moest het hiervoor met elkaar eens worden.  In totaal haalden 8 adviezen een meerderheid en die zijn aangeboden aan het stadsbestuur. Er is voor de adviezen van het burgerberaad een maximaal budget van 1,3 miljoen euro beschikbaar gesteld.

De gemeente aan zet

De gemeenteraad neemt de adviezen over als ze financieel, juridisch en praktisch uitvoerbaar zijn. Een groep medewerkers van de gemeente Utrecht die ook betrokken waren bij de totstandkoming en de ondersteuning van het beraad hebben tussendoor feedback gegeven over de adviezen. Nu wordt een controle gedaan op de financiële, juridische en praktische uitvoerbaarheid.  

Naar verwachting volgt de publicatie van deze laatste controle eind maart 2024. Dan publiceert het college ook het adviesrapport van het burgerberaad inclusief het toetsrapport. Daarna neemt de gemeenteraad in april een definitief besluit over de viering van de jaarwisseling in Utrecht vanaf 2024/2025.  

Blijf volgen

Via www.utrecht.nl/burgerberaad blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen. U vindt daar spoedig ook een samenvatting van de verschillende adviezen.

Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws