Afbeelding
Freek van den Bergh

Minister Kuipers op werkbezoek in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde

Ondernemend

LEIDSCHE RIJN > Afgelopen donderdag 16 maart 2023 bracht minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een bezoek aan het Julius Gezondheidscentrum in Utrecht Terwijde (onderdeel van Stichting Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra). Minister Kuipers maakte daar kennis met de innovatieve functie van apotheker-farmacotherapeut: een apotheker die in de huisartsenpraktijk werkt. Zo werd de minister onder meer bijgepraat over de voordelen van de functie en nam hij een kijkje tijdens het spreekuur van apotheker-farmacotherapeut Valérie Meijvis.

Toegevoegde waarde

De functie van apotheker-farmacotherapeut is in Nederland – in tegenstelling tot in Groot-Brittannië – nog vrij onbekend, maar bij Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra is de functie inmiddels niet meer weg te denken. Valérie Meijvis werkt daar al jaren als apotheker-farmacotherapeut in de huisartsenpraktijk.

Meijvis zorgt dat patiënten met complex medicijngebruik worden begeleid en grip krijgen op hun medicatie. Daarbij heeft ze een kort lijntje met de huisarts. Zo verbetert de kwaliteit en veiligheid van medicijngebruik en worden andere zorgverleners zoals huisartsen ontzorgd. Meijvis: “Een groot voordeel is dat ik direct en laagdrempelig contact met de huisarts heb. Bovendien kan ik direct alle medische gegevens in het huisartsensysteem raadplegen”.

Waardering

Minister Kuipers was na het werkbezoek onder de indruk van de functie van apotheker-farmacotherapeut. Hij ziet deze als een waardevolle toevoeging aan het medische team van huisartsen en apothekers: “Het vermindert de werkdruk bij de huisarts, het biedt specialistische expertise bovenop de inhoudelijke gesprekken die de apotheker al voert. En niet in de laatste plaats: de patiënt wordt hiermee geweldig geholpen, met minder risico op verkeerd medicijngebruik. Een mooi voorbeeld van passende zorg”.

Over Stichting Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

De stichting Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra (LRJG) werd meer dan 20 jaar geleden opgericht met een doel: de beste zorg in de buurt leveren. De organisatie staat met haar 5 centra voor uiteenlopende, persoonsgerichte en toegankelijke zorg voor alle bewoners in Leidsche Rijn.

Bovendien is Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra een academische werkplaats: ze streven naar het continu verbeteren van het zorgaanbod door wetenschappelijk onderzoek te doen en te innoveren. De organisatie werkt daarin intensief samen met onder meer UMC Utrecht, St. Antonius Ziekenhuis, Hogeschool Utrecht en Fontys Hogeschool Eindhoven.

Voor meer informatie over de Stichting Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra kunt u terecht op https://www.lrjg.nl/.

Afbeelding
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws