Afbeelding
Freek van den Bergh

Minister Kuipers op werkbezoek in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde

Ondernemend

LEIDSCHE RIJN > Afgelopen donderdag 16 maart 2023 bracht minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een bezoek aan het Julius Gezondheidscentrum in Utrecht Terwijde (onderdeel van Stichting Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra). Minister Kuipers maakte daar kennis met de innovatieve functie van apotheker-farmacotherapeut: een apotheker die in de huisartsenpraktijk werkt. Zo werd de minister onder meer bijgepraat over de voordelen van de functie en nam hij een kijkje tijdens het spreekuur van apotheker-farmacotherapeut Valérie Meijvis.

Toegevoegde waarde

De functie van apotheker-farmacotherapeut is in Nederland – in tegenstelling tot in Groot-Brittannië – nog vrij onbekend, maar bij Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra is de functie inmiddels niet meer weg te denken. Valérie Meijvis werkt daar al jaren als apotheker-farmacotherapeut in de huisartsenpraktijk.

Meijvis zorgt dat patiënten met complex medicijngebruik worden begeleid en grip krijgen op hun medicatie. Daarbij heeft ze een kort lijntje met de huisarts. Zo verbetert de kwaliteit en veiligheid van medicijngebruik en worden andere zorgverleners zoals huisartsen ontzorgd. Meijvis: “Een groot voordeel is dat ik direct en laagdrempelig contact met de huisarts heb. Bovendien kan ik direct alle medische gegevens in het huisartsensysteem raadplegen”.

Waardering

Minister Kuipers was na het werkbezoek onder de indruk van de functie van apotheker-farmacotherapeut. Hij ziet deze als een waardevolle toevoeging aan het medische team van huisartsen en apothekers: “Het vermindert de werkdruk bij de huisarts, het biedt specialistische expertise bovenop de inhoudelijke gesprekken die de apotheker al voert. En niet in de laatste plaats: de patiënt wordt hiermee geweldig geholpen, met minder risico op verkeerd medicijngebruik. Een mooi voorbeeld van passende zorg”.

Over Stichting Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

De stichting Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra (LRJG) werd meer dan 20 jaar geleden opgericht met een doel: de beste zorg in de buurt leveren. De organisatie staat met haar 5 centra voor uiteenlopende, persoonsgerichte en toegankelijke zorg voor alle bewoners in Leidsche Rijn.

Bovendien is Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra een academische werkplaats: ze streven naar het continu verbeteren van het zorgaanbod door wetenschappelijk onderzoek te doen en te innoveren. De organisatie werkt daarin intensief samen met onder meer UMC Utrecht, St. Antonius Ziekenhuis, Hogeschool Utrecht en Fontys Hogeschool Eindhoven.

Voor meer informatie over de Stichting Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra kunt u terecht op https://www.lrjg.nl/.

Afbeelding
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd
Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Jongeren brengen wervelende show Podium Takeover in Podium Hoge Woerd Nieuws
Afbeelding
In Between Café Leidsche Rijn voor inspiratie naar leuke baan Nieuws
Afbeelding
Beter voetballen, leer het van een prof bij VIOD Sport
...
Geef uw mening over het openbaar vervoer in provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Samen aan de slag voor schone Vecht Nieuws
Afbeelding
Sams Kleding actie in Harmelen voor versterking basisonderwijs Ethiopië Lezersnieuws
Haarrijnseplas
Subsidie energietransitie nu ook voor lokale distributie van elektriciteit in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuw asfalt Rijksstraatweg met busbaan in De Meern Gemeente
Afbeelding
Waterpolodames Watervlo kampioen Sport