Afbeelding

Worstelaars Marcel en Tyrone Sterkenburg willen gouden plak bij Olympische Spelen

Sport

Door Roberto Cancian

TERWIJDE > Marcel en Tyrone Sterkenburg, lid van worstelvereniging De Halter in Utrecht, zetten alles op alles om op het podium te komen tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. De 21-jarige tweeling, afkomstig uit Hilversum, timmert bij het Grieks Romeins worstelen al jaren aan de weg en hoort bij de besten van de wereld. ‘Ons doel is om de eerste Nederlander te worden die een gouden plak haalt bij de Olympische Spelen bij het Grieks-Romeins worstelen’, geeft Marcel Sterkenburg aan in Terwijde.

Marcel Sterkenburg heeft al menig titel achter zijn naam staan. In augustus 2021 werd hij Wereldkampioen bij de junioren om een half jaar later Europees kampioen bij de senioren U23 te worden in de gewichtsklasse 87 kg. Zijn broer Tyrone behaalde in de gewichtsklasse 97 kg tijdens het WK de zilveren plak waarna hij derde werd bij het EK U23. ‘Dit jaar staat in het teken van kwalificatie voor de Olympische Spelen’, geeft Marcel aan een dag voordat het tweetal vertrekt richting het trainingskamp in Duitsland. ‘In Nederland zijn er niet voldoende trainingspartners, daarom trainen wij veel in het buitenland’, legt Tyrone uit. De wat meer introverte Tyrone laat het woord graag aan zijn broer Marcel. ‘Ik ben wat meer op mezelf en doe lekker mijn eigen ding, Marcel is extravert. Hij is meer van het impulsieve en het spektakel’, geeft Tyrone aan voordat broer Marcel het woord weer neemt. ‘Wij zijn vanaf ons negende jaar aan het worstelen. Thuis waren wij altijd al veel aan het stoeien. Onze vader, die zelf altijd heeft gebokst, vond het beter dat wij gingen worstelen. Dan krijg je geen breinschade zei hij.’ Zo ging het tweetal, uit een gezin met zeven kinderen, richting De Halter in Utrecht. Dat de broers ieder in een andere gewichtsklasse uitkomen is voor de weg richting Parijs beter aangezien er vaak maar één Nederlander per klasse mag deelnemen. ‘Tyrone houdt wat meer van eten en moet verplicht op dat gewicht blijven’, zegt Marcel. 

De broers houden er een strak trainingsschema op na. ‘Om 06.00 uur hardlopen, daarna eten en school voordat we eind van de ochtend onze tweede training afwerken. Na wat slaap en studie trainen we, wanneer we in Nederland zijn, bij De Halter om 17.00 uur. Vaak zijn we dan pas om 20.00 uur thuis, zo ziet de maandag tot en met vrijdag eruit. Zowel Marcel als Tyrone volgen aan de Johan Cruyff Academy in Amsterdam de opleiding Commerciële Economie gericht op Sportmarketing. ‘Wij genieten vooral op de mat, daar is vooral de focus op. Het is jammer dat worstelen een kleine sport is in Nederland. Wij zetten ons er vol voor in om daar verandering in aan te brengen’, zegt Marcel doelend op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Het Wereldkampioenschap in Servië later dit jaar, is direct een kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen. ‘Een plek bij de eerste vijf is dan de eis. Daar gaan we voor’, zegt het tweetal.

Afbeelding
Weekmarkt Breukelen deelt uit aan de klanten Ondernemend
Afbeelding
Na 55 jaar stopt kapster Fieke de Jong in Breukelen Ondernemend
Afbeelding
Tickets voor De Buurtcamping Utrecht 2023 zijn nu te koop! Lezersnieuws
Afbeelding
Bloedneuzen en tanden door de lip bij het ouderkindcafe in Dorpshuis Harmelen Vrije tijd
Afbeelding
Mobiliteits- en Verkeersveiligheidsplan De Ronde Venen Meer ruimte en aandacht voor fietser en OV Nieuws
Afbeelding
Feestelijke start publiciteitscampagne dagactiviteitencentra AxionContinu Ondernemend
Afbeelding
Ondernemers Stichtse Vecht zijn bezorgd over invoeren betaald parkeren Nieuws
Afbeelding
Grote veiligheidsoefening in stationsgebied Utrecht Nieuws
Afbeelding
Hockeymeiden van team MO12-3 Fletiomare kampioen Sport
Afbeelding
Provincie vervangt duiker onder de Meerndijk (N228) in De Meern Gemeente
Afbeelding
Start inspraak ontwerp-peilbesluit en projectplan Kockengen, ook nieuwe Stuw met vispassage Nieuws
Afbeelding
Nieuwe woonwijk Het Oosterland aan de rand van Mijdrecht stap dichterbij Ondernemend
Afbeelding
Stichting Vrienden van De Roef bestaat 10 jaar Nieuws
Afbeelding
Schoon en veilig sekswerk in Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws