Afbeelding

Positief voortplantingsadvies voor rode panda’s in DierenPark Amersfoort

Vrije tijd

AMERSFOORT > DierenPark Amersfoort krijgt groen licht: er mogen opnieuw rode panda’s geboren worden. DierenPark Amersfoort is erg blij dat het park bijdraagt aan het soortbehoud van de rode panda, een bedreigde diersoort. “Wij zijn er klaar voor om nieuwe jongen te verwelkomen. Het koppel heeft al eerder gezonde nakomelingen op de wereld gezet, dus we hebben er vertrouwen in dat het grootbrengen nu ook goed verloopt”, stemt curator Nils Dijkgraaf hoopvol. “Het is nu afwachten tot er een succesvolle dekking plaatsvindt.”

Janno Weerman, de EEP-coordinator van de rode panda, uit Diergaarde Blijdorp beheert het Europese en wereldwijde stamboek van de rode panda. Op dit moment zijn er binnen het EEP (European Endangered Species Programme) van de rode panda 130 potentiële matches. Daarvan mogen er 84 koppels zich deze winter voortplanten. “Om deze matches te maken, kijk ik onder andere naar genetische relaties en het welzijn van elk individu. Als stamboekhouder zoek ik naar de mogelijkheden om elk stel eens in een aantal jaar de kans te geven om zich voort te planten”, legt Janno uit. Daarnaast willen dierenparken voorkomen dat er genetische overeenkomsten zijn tussen koppels.

Rode panda’s leven in de natuur in en rondom het Himalayagebergte waar het diersoort wordt bedreigd in het voortbestaan. Hun leefomgeving wordt kleiner en de lokale bevolking vangt en doodt de kleine panda’s. Dierentuinen die zijn aangesloten bij de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) focussen zich op het in stand houden van een gezonde reservepopulatie. Omdat het zo slecht gaat met de rode panda’s in het wild is DierenPark Amersfoort blij dat het park opnieuw groen licht krijgt. “De dierverzorgers en ik kijken ernaar uit om nieuwe jongen te verwelkomen. Wie weet lopen er in het voorjaar een of meerdere jongen rond in DierenPark Amersfoort die in de toekomst ook bijdragen aan het behoud van hun soort”, sluit Nils af. Rode panda’s planten zich in de winterperiode voort. Na een draagtijd van ongeveer vier maanden komen de jongen ter wereld. Bezoekers kunnen het rode pandakoppel bewonderen in DierenPark Amersfoort.

Afbeelding
La Vuelta Holanda op alle fronten succesvol Nieuws
Afbeelding
KUNSTaandenRIJN organiseert de ThuisKUNSTroute 2023 Lezersnieuws
Afbeelding
De liefde hangt in de lucht bij Kasteel de Haar Ondernemend
Afbeelding
Rekenkamer Utrecht : Nog geen groei zichtbaar in het aandeel Middenhuur Nieuws
Afbeelding
Comité Vleuten/De Meern organiseert het Seniorencarnaval Lezersnieuws
Afbeelding
Worstelaars Marcel en Tyrone Sterkenburg willen gouden plak bij Olympische Spelen Sport
Afbeelding
Mobiliteit van de toekomst in Merwede Nieuws
Afbeelding
ParkPodium Breukelen zoekt artiesten: wie durft? Vrije tijd
Afbeelding
Vrijwilligers gezocht Abrona Veldhof in De Meern Lezersnieuws
Afbeelding
Schonere lucht en minder bezorgbusjes dankzij slimme pakketpunten in de buurt Nieuws
Afbeelding
Openbare repetitie Shantykoor De Vechtse Parlevinkers in Paviljoen De Wilgenplas Vrije tijd
Afbeelding
Juliette Klijn (12) uit De Meern in Robin Hood de musical Lezersnieuws
Afbeelding
Gratis cursus Welkom in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern: Hier zijn we weer! Ben jij er ook bij? Volg één les of volg alle vijf lessen,.. Lezersnieuws
Afbeelding
Nieuwe zanggroep voor gevorderden Buurtcentrum Hoge Weide Vrije tijd