Afbeelding

Positief voortplantingsadvies voor rode panda’s in DierenPark Amersfoort

Vrije tijd

AMERSFOORT > DierenPark Amersfoort krijgt groen licht: er mogen opnieuw rode panda’s geboren worden. DierenPark Amersfoort is erg blij dat het park bijdraagt aan het soortbehoud van de rode panda, een bedreigde diersoort. “Wij zijn er klaar voor om nieuwe jongen te verwelkomen. Het koppel heeft al eerder gezonde nakomelingen op de wereld gezet, dus we hebben er vertrouwen in dat het grootbrengen nu ook goed verloopt”, stemt curator Nils Dijkgraaf hoopvol. “Het is nu afwachten tot er een succesvolle dekking plaatsvindt.”

Janno Weerman, de EEP-coordinator van de rode panda, uit Diergaarde Blijdorp beheert het Europese en wereldwijde stamboek van de rode panda. Op dit moment zijn er binnen het EEP (European Endangered Species Programme) van de rode panda 130 potentiële matches. Daarvan mogen er 84 koppels zich deze winter voortplanten. “Om deze matches te maken, kijk ik onder andere naar genetische relaties en het welzijn van elk individu. Als stamboekhouder zoek ik naar de mogelijkheden om elk stel eens in een aantal jaar de kans te geven om zich voort te planten”, legt Janno uit. Daarnaast willen dierenparken voorkomen dat er genetische overeenkomsten zijn tussen koppels.

Rode panda’s leven in de natuur in en rondom het Himalayagebergte waar het diersoort wordt bedreigd in het voortbestaan. Hun leefomgeving wordt kleiner en de lokale bevolking vangt en doodt de kleine panda’s. Dierentuinen die zijn aangesloten bij de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) focussen zich op het in stand houden van een gezonde reservepopulatie. Omdat het zo slecht gaat met de rode panda’s in het wild is DierenPark Amersfoort blij dat het park opnieuw groen licht krijgt. “De dierverzorgers en ik kijken ernaar uit om nieuwe jongen te verwelkomen. Wie weet lopen er in het voorjaar een of meerdere jongen rond in DierenPark Amersfoort die in de toekomst ook bijdragen aan het behoud van hun soort”, sluit Nils af. Rode panda’s planten zich in de winterperiode voort. Na een draagtijd van ongeveer vier maanden komen de jongen ter wereld. Bezoekers kunnen het rode pandakoppel bewonderen in DierenPark Amersfoort.

Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws