Afbeelding

Video Tweeling galago-apen geboren in DierenPark Amersfoort

Vrije tijd

AMERSFOORT > Er zijn twee Senegal galago’s geboren in DierenPark Amersfoort. “Het gaat goed met de tweeling”, vertelt dierverzorger Lotte Gielen. “De moeder neemt haar jongen mee door de donkere jungle, zodat ze het verblijf verkennen.” Galago’s zijn halfapen en actief in het donker. Het geslacht van de galago-tweeling is nog onbekend.


“We willen de rust in deze beginfase niet verstoren, vandaar dat we nog niet weten wat het geslacht is. Als de jongen ouder zijn, kunnen we het achterhalen”, legt Lotte uit. De jongen zijn nog erg afhankelijk van de moeder en blijven nog regelmatig in het nest. Wanneer het vrouwtje drachtig is, bouwt zij een nest met bladeren en takjes. “Als je geluk hebt, zie je een kopje uit de nestkast tevoorschijn komen”, tipt Lotte. Jonge galago’s hebben onderling een eigen taal; zij maken geluiden die oudere soortgenoten niet meer gebruiken.” De galago’s leven in de Nacht. Hier is het dag- nachtritme omgedraaid, zodat bezoekers de dieren ook overdag kunnen spotten. De tweeling leeft samen met hun vader en moeder. De galago-familie deelt de jungle met plompe lori’s en votsotsa’s.

Senegal galago’s komen van oorsprong voor in de beboste gebieden en op de savannes van Midden-Afrika. Direct na hun geboorte openen zij hun grote ogen, die een reflecterend laagje hebben. “Daardoor zijn hun ogen vaak het eerste dat je ziet als je hen wilt spotten”, vertelt Lotte. Ook opvallend zijn de grote sprongen die de dieren maken. De aapjes kunnen wel drie tot vijf meter ver springen. Lotte: “Het duurt nog even voordat onze jonge galago’s van tak naar tak springen. Voorlopig blijft de tweeling veilig in de nestkast of in de buurt van hun moeder.” Bezoekers kunnen de galago-apen vinden in DierenPark Amersfoort, in de donkere jungle van de Nacht.

Afbeelding
Gemeente wil dat Demmerikse brug een beweegbare brug blijft Nieuws
Afbeelding
Vleuten en De Meern helemaal opgeschoond! Nieuws
Afbeelding
Vechtstreek-in-Beweging Loop rond de Maarsseveense Plassen Sport
Afbeelding
Sponsordag voor Het Longfonds bij Anytime Fitness Maarssen Ondernemend
Afbeelding
Prachtige blauwborst is weer terug in de Groene Jonker, reis van 3000 kilometer Lezersnieuws
Afbeelding
Fletiomare D30-1 zoekt nieuwe speelsters voor hockeyteam Sport
Afbeelding
Denk mee over het ontwerp Berlijnplein Nieuws
Afbeelding
Prezo-Keurmerk voor Johannes Hospitium Vleuten Ondernemend
Afbeelding
Successen voor OKV Turnsters Sport
Afbeelding
Minister Kuipers op werkbezoek in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde Ondernemend
Afbeelding
Minister Kuipers op werkbezoek in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde Nieuws
Afbeelding
Jesus Christ Superstar in Harmelen Vrije tijd
Afbeelding
Een fietsenrek bij u voor de deur in Utrecht Gemeente
Afbeelding
Rondleiding buitenplaatsen in historisch Maarssen Vrije tijd