Afbeelding

Opera op Slot Zuylen 18, 19 en 26 februari

Vrije tijd


 

OUD-ZUILEN > Op 7 februari 1786 vond er in de tuinen van Schloss Schönbrunn een wedstrijd plaats. Twee opera’s werden tegelijkertijd uitgevoerd: Der Schauspieldirektor van Mozart en Prima la musica e poi le parole van Antonio Salieri. De één in het Duits, de ander in het Italiaans. Het publiek mocht achteraf kiezen welk werk het beste beviel. Keizer Jozef II had een geheime agenda: hij wilde opera in de Duitse taal populairder maken. Hij meende dat het een gelopen race was en dat Mozart gemakkelijk zou winnen. Helaas voor hem (en voor Mozart) kreeg Salieri de meeste stemmen en won de Italiaanse opera. Op Slot Zuylen wordt deze 18e-eeuwse strijd in februari opnieuw gestreden en het bezoek mag opnieuw stemmen!


Beide opera’s beschreven hoe het in de operawereld gaat; hoe de mooiste kunstwerken met ellebogenwerk, kleingeestigheid en hebzucht tot stand komen. De kunst is verheven, maar de kunstenaars bepaald niet.

Regisseur Jeroen Sarphati staat erom bekend dat hij oude opera’s vertaalt of zo bewerkt dat ze naadloos aansluiten op de beslommeringen en uitdagingen van onze tijd. Ook de twee werken die op Slot Zuylen opgevoerd zullen worden, worden in een modern jasje gestoken. De centrale thematiek – ellende en ellenbogenwerk binnen de operawereld –  is van alle tijden. In de opvoeringen in Slot Zuylen spelen de musici dat zij auditie komen doen voor een opera in onze tijd.  De twee stukken worden daarmee naar het heden gehaald, maar het thema blijft gelijk en ook de aria’s zijn ongewijzigd, gezongen in het originele Duits en Italiaans alsof het auditiestukken zijn.

 Praktisch

Er zijn in totaal vijf reguliere voorstellingen van ‘Mozart versus Salieri’en één exclusieve première. De voorstelling duurt ongeveer 60 a 70 minuten. Bij de première zijn luxe hapjes en drankjes inbegrepen vanaf 16:00. Bij de reguliere voorstellingen hebben wij een barretje in het kasteel op alle voorstellingsdagen tussen 18:00 en 19:00. Dat betekent dat bezoekers van reguliere voorstellingen van 17:00 na afloop een drankje kunnen drinken. Bezoekers van de voorstelling van 19:00 kunnen al vanaf 18:00 iets drinken vóór de voorstelling.

Speeldata

18 Februari 16:00-18:00 Première
18 Februari 19:00-20:0019 Februari 17:00-18:00
19 Februari 19:00-20:0026 Februari 17:00-18:00
26 Februari 19:00-20:00

Tickets

Première: €40,-Regulier: €26,-Vrienden van Slot Zuylen: €23,-U-pas Houders: €10,-

De operareeks wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds Stichtse Vecht, het Fentener van Vlissingen Fonds en de Gemeente Stichtse Vecht

Afbeelding
Utrechters met schulden veel sneller geholpen door schuldenaanpak Nieuws
Afbeelding
De Heeren van Maarssen is opnieuw in goede handen Ondernemend
Afbeelding
Cees van den Oosten erelid van ondernemingsvereniging OVSV Ondernemend
Afbeelding
Kunstwerk Intellectual Heritage van Maarten Baas op gevel Bibliotheek Neude Utrecht Nieuws
Afbeelding
Wisseling van de wacht bij de Participatieraad Woerden Nieuws
Afbeelding
Stichting Present Woerden bestaat 15 jaar Lezersnieuws
Afbeelding
Nieuwe cijfers Utrechtse woningmarkt onderstrepen noodzaak betaalbare woningen Nieuws
Afbeelding
Gemeente wil dat Demmerikse brug een beweegbare brug blijft Nieuws
Afbeelding
Vleuten en De Meern helemaal opgeschoond! Nieuws
Afbeelding
Vechtstreek-in-Beweging Loop rond de Maarsseveense Plassen Sport
Afbeelding
Sponsordag voor Het Longfonds bij Anytime Fitness Maarssen Ondernemend
Afbeelding
Prachtige blauwborst is weer terug in de Groene Jonker, reis van 3000 kilometer Lezersnieuws
Afbeelding
Fletiomare D30-1 zoekt nieuwe speelsters voor hockeyteam Sport
Afbeelding
Denk mee over het ontwerp Berlijnplein Nieuws