Utrechtse alliantie doet oproep aan Rutte en Kaag: ‘Woningbouw in gevaar zonder extra Rijksinvesteringen in OV’

Nieuws

REGIO > Grootschalige investeringen in openbaar vervoer en duurzame mobiliteit in de regio Utrecht zijn nodig om de bouw van tienduizenden woningen te realiseren. Utrecht heeft forse bouwplannen klaarliggen om het nationale woningtekort terug te dringen, maar zonder investeringen van het nieuwe kabinet in bereikbaarheid kunnen die niet worden gerealiseerd.

Een alliantie van tientallen bedrijven, organisaties en overheden in de regio Utrecht doet daarom een oproep aan de formerende partijen VVD en D66 om de nationale en regionale woningbouwopgave te ondersteunen met investeringen in het openbaar vervoernetwerk. De oproep wordt gedaan door de gemeente en provincie Utrecht en grote werkgevers als Rabobank, ASR en VodafoneZiggo. Ook grote kennisinstellingen (Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, UMC Utrecht) en innovatieve bedrijven op het Utrecht Science Park als Genmab en Bilthoven Biochemicals scharen zich achter het initiatief. Een investering in het openbaar vervoer wordt daarnaast ondersteund door NS en ProRail.

“Het oplopende woningtekort is een urgent probleem dat de hoogste prioriteit moet krijgen, nationaal, regionaal en lokaal”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk. “Als Utrechtse regio staan we klaar onze bijdrage leveren aan deze landelijke ambitie. Datzelfde geldt voor de omslag naar duurzame vormen van mobiliteit. De woningen die we bouwen moeten goed verbonden worden met stad en regio. We investeren hier zelf in, maar deze nationale opgave is zo groot dat we dit niet zonder investeringen van het nieuwe kabinet kunnen realiseren. We doen dus een aanbod en tegelijkertijd een oproep aan het Rijk om hierin samen op te trekken.”

De aanleg van snelle en hoogwaardige ov-verbindingen is volgens de alliantie noodzakelijk voor de bouw van 104.000 tot 125.000 woningen, de komst van 80.000 banen en het versterken van de economische kern rondom innovatieve gezondheid en kennis op het Utrecht Science Park. Versterking van het openbaar vervoer in de provincie Utrecht ontlast de landelijke verbindingen en versterkt nationaal de bereikbaarheid. De investeringen zorgen ervoor dat de regio Utrecht zich kan ontwikkelen rond ov-knooppunten. Hierdoor blijft groen behouden en kan de regio een prettige en gezonde leefomgeving blijven.

Cruciaal voor Nederlandse economie
Utrecht kan met investeringen in bereikbaarheid ook verder groeien als regio die qua bedrijvigheid en werkgelegenheid cruciaal is voor de Nederlandse economie. De oproep volgt op het Utrechts Aanbod voor Midden-Nederland dat provincie en gemeenten eerder al deden aan de informateur. “We hebben plannen klaarliggen voor verdere banengroei, maar die kunnen we alleen realiseren als die werkplekken ook bereikbaar zijn”, zegt gedeputeerde Arne Schaddelee. Uit de recente Integrale Mobiliteits Analyse (IMA) van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat blijkt dat uiterlijk 2040 alle wegen, spoorlijnen en fietsverbindingen in de regio Utrecht vol zijn. “Met name in de provincie Utrecht komen belangrijke vervoersknooppunten van Nederland samen en hier vallen dus de zwaarste klappen. Maar ook de rest van het land loopt aanzienlijke schade op als het hart van het land, Utrecht, stilstaat.”

Lees meer in de brief aan Rutte en Kaag.

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws