Afbeelding

Twee nieuwe duo-fietsen in Harmelen en Woerden

Nieuws

WOERDEN > Vandaag [orden de twee Duofietsen van de Gemeente Woerden officieel in gebruik genomen. Wethouder Tymon de Weger stapt op de fiets met Dorpshuisvoorzitter Karla Peijs!

De eerste Duofiets is in april 2020 met de stille trom (vanwege Corona) in Harmelen gaan rijden.

De aanleiding was dat meerdere bewoners behoefte hadden aan een dergelijke voorziening. Inwoners die samen met een kwetsbaar of minder mobiel familielid wilden gaan fietsen. Deze signalen zijn door de verschillende zorg- en welzijn ketenpartners, Woerden Wijzer, De Buurtverbinder van Buurtwerk en Dorpsplatform gebundeld en vanuit de gemeente Woerden kwam het mooie aanbod om als pilot een Duofiets ter beschikking te stellen. De vrijwilligers van het Dorpshuis zorgen voor de reserveringen en de uitgifte/inname van de fiets. De fiets is in principe kosteloos te reserveren en de gebruiker kan een vrijwillige bijdrage doen.

Ondanks de ‘stille trom’ is er afgelopen fietsseizoen veel gebruik gemaakt van de Duofiets. Juist in een tijd waarin inwoners bijvoorbeeld niet meer naar de fysiotherapeut konden, was de Duofiets een aangename vervangende oefentherapie. Er worden ook veel oudere en minder mobiele mensen doorverwezen door hun fysiotherapeut of thuiszorgorganisatie. Het is echt een verrijking om zo’n fiets dichtbij beschikbaar te hebben.

Het mooie is verder dat op deze wijze een ‘individuele WMO-voorzieningen’ wordt ingezet voor meerdere huishoudens. Dus als ‘algemene voorziening’. Op deze manier wordt de fiets efficiënter gebruikt en staat de fiets minder stil, aldus de gemeente.

Ook in Woerden een Duofiets!

Bij De Plint in Woerden is er vanaf juli 2021 een tweede duofiets gaan rijden. Dit is een initiatief van inwoner Silvia Borsboom, ondersteund door de Buurtverbinder en Gemeente Woerden. De opzet is ongeveer hetzelfde: van individueel gebruik naar algemeen gebruik. Silvia fietst ook samen met inwoners die geen fietsmaatje hebben. In De Plint wordt een kleine eigen bijdrage gevraagd voor het gebruik van de fiets.

Mooie beweging

Voor de gemeente Woerden is dit een mooie beweging omdat de gemeente ondersteuning voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar willen stellen. De leveranciers van de Duofietsen (Meyra en Welzorg) hebben dit maatschappelijke project gesteund. Vanuit ‘Social return on investment’, hebben zij korting gegeven op de fietsen.

De fiets mag maximaal gebruikt worden. Zowel door mensen die met bekenden en mantelzorgers willen fietsen, maar ook door mensen die met een vrijwilliger (fietsmaatje) willen fietsen. We hopen dat de komende fietsseizoenen zoveel mogelijk mensen gebruik maken van de fiets!

Info

De Duofietsen zijn er voor de senioren inwoners en/of inwoners met een mobiliteitsbeperking van Gemeente Woerden. Duofiets Harmelen: reserveren via duofietsharmelen@gmail.com (op te halen: ma-za 10.00-12.30 en 13.30-16.00 uur)

Duofiets Woerden: reserveren via de balie van De Plint of via 06-16 20 7300 op dinsdag en donderdag tussen 10 en 12 uur (op te halen: 10.00-12.30 en 13.30-16.00 uur

Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Ondernemend
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Nieuws
Afbeelding
Buurtagenda's een succes, ook in Terwijde Nieuws
Vrijwilligers van JEF en de brandweer in Brazzerie Abrona
Helden in het zonnetje gezet, vrijwilligers en brandweermensen Vleuten en De Meern Lezersnieuws