Bootje 'De Krill' in actie in de Wilhelminavijver
Bootje 'De Krill' in actie in de Wilhelminavijver Gemeente Utrecht

Studenten TU-Delft testen robotbootje waterkwaliteit in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Utrecht heeft honderden kilometers aan sloten, grachten en vijvers. Om deze schoon en aantrekkelijk te houden, meten de gemeente en het waterschap regelmatig de kwaliteit van het Utrechts water. Studenten van de TU-Delft hebben in samenwerking met onderzoeksinstituut Deltares een robotbootje ontwikkeld dat zelf de waterkwaliteit kan meten. Het bootje ‘De Krill’ is in samenwerking met gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden getest in Utrechtse wateren.

De studenten hebben het robotbootje tijdens het ontwikkelen regelmatig getest en verbeterd, en zijn deze week met hun eerste opdracht voor gemeente Utrecht en het waterschap gestart. De nieuwste versie van het bootje is de afgelopen dagen getest in de Wilhelminaparkvijver, de Koningslaansloot en de Oudegracht. De testdagen zijn goed verlopen. Het team heeft veel geleerd van de tests en heeft effectief de waterkwaliteit op deze locaties kunnen meten. 

Stimuleren innovatie
Het meten van de waterkwaliteit gebeurt nu vooral nog handmatig door met meetapparatuur langs de oever te lopen of zelf in een boot het traject af te varen. Ook bewoners dragen regelmatig bij door zelf de waterkwaliteit te meten en resultaten door te geven aan de gemeente. Een robotbootje zou effectiever zijn: het kan gemakkelijker op lastig te bereiken plekken komen en kan over de lengte van een watergang bijna continu de waterkwaliteit meten. Hierdoor kunnen verschillen in de waterkwaliteit zoals de instroom van regenwater of illegale lozingen worden gevonden. Daarnaast bespaart het veel tijd, omdat er direct online wordt gemeten. Wethouder Kees Diepeveen (openbare ruimte) van de gemeente Utrecht is positief over het vooruitzicht: “Als deze proef positief uitpakt, kunnen we deze bootjes in de toekomst vaker inzetten. Het geeft een nog breder beeld van de waterkwaliteit in Utrecht en helpt eventuele problemen opmerken. Zo kunnen we de Utrechtse wateren beter schoon en veilig houden”.

Inzicht en actie
Hoogheemraad Bert de Groot van het waterschap ziet ook kansen voor het beheergebied: “We stimuleren graag dit soort innovaties, want ze geven ons direct inzicht in de resultaten op de testlocaties. Waar mogelijk kunnen deze metingen ons helpen snel actie te ondernemen om de waterkwaliteit te verbeteren.” Aan het einde van de zomer verwacht het team resultaten te hebben en die te kunnen gebruiken voor meer onderzoek naar de waterkwaliteit op allerlei plekken.

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws