Afbeelding

Utrecht gaat dakloze arbeidsmigranten deze zomer opvangen

Nieuws

UTRECHT > Arbeidsmigranten die geen huisvesting meer hebben, kunnen vanaf heden in Utrecht worden opgevangen en begeleid door het Leger des Heils. Sinds de daklozenopvang in Utrecht vanaf 19 mei afgebouwd werd en op 2 juni verplicht haar deuren sloot voor arbeidsmigranten, verzamelden enkele daklozen zich ’s avonds in het Merwedegebied om gezamenlijk buiten de nacht door te brengen op het terrein van het Leger des Heils. GroenLinks raadslid Marcel Vonk maakte zich zorgen over de situatie: “Ik vind het schokkend dat mensen ongewild de nacht op straat moeten doorbrengen. Iedereen verdient een dak boven het hoofd”. Hij trok aan de bel bij de wethouder, die daarop besloot om het Leger des Heils de opdracht te geven om, in ieder geval tijdelijk, onderdak te gaan bieden aan deze dakloze arbeidsmigranten. Wat Vonk betreft wordt de opvang en begeleiding van dakloze arbeidsmigranten structureel.
 

Tijdens de corona-crisis was al een uitzondering gemaakt op het landelijke beleid. Ook mensen die daar officieel geen recht op hebben, zoals arbeidsmigranten, konden toen tijdelijk gebruik maken van de daklozenopvang. De landelijke overheid besloot echter dat de opvang afgelopen voorjaar weer dicht moest voor deze groep, waardoor de dakloze arbeidsmigranten weer op straat kwamen te staan. “Dat heb ik toen ook al proberen te voorkomen, samen met de PvdA, ChristenUnie en D66,” reageert Vonk. “Ik vind het mensonterend. Dit zijn mensen die onder valse voorwendselen naar Nederland worden gehaald om hier onder slechte omstandigheden te werken. Ze krijgen vaak schamele huisvesting van hun werkgever, maar zodra die geen behoefte meer aan hen heeft, staan ze op straat, zonder huis en zonder baan. En dan beslist Nederland ook nog eens dat ze geen recht hebben op daklozenopvang. Dat levert schrijnende situaties op”. 

GroenLinks vindt het goed dat Utrecht de dakloze arbeidsmigranten nu opvang en begeleiding gaat bieden. De opvang die nu is geregeld in Utrecht geldt tot na de zomer, daarna volgt een nieuw afwegingsmoment. Vonk: “Hopelijk is dit een opmaat voor structurele opvang. Het laatste wat je wilt is dat deze mensen na de zomer opnieuw op straat komen te staan. Dat is schadelijk voor deze groep en bovendien creëer je daarmee een potentieel groot overlastprobleem voor de stad. We moeten deze mensen weer als onze medemensen gaan zien en behandelen”. 

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws