Floris Sujecki, zelf sporten én kinderen laten bewegen.
Floris Sujecki, zelf sporten én kinderen laten bewegen.

Karateka Floris Sujecki uit Leidsche Rijn fit naar EK in Finland

Sport

Door Roberto Cancian

LEIDSCHE RIJN >  Na een jaar vol tegenslagen mag karateka Floris Sujecki eindelijk weer doen wat hij het liefste doet, namelijk zijn sport uitoefenen op de mat. 

In de derde week van augustus vertrekt hij met de Nederlandse selectie naar het Europese Jeugd Kampioenschap in Finland. ‘Op sportief gebied kwam alles stil te liggen vanwege Covid-19 en in februari liep ik tijdens een partijtje voetbal met vrienden ook nog eens een flinke blessure op. Waar ik er eerst naar uitkeek om weer aan internationale wedstrijden deel te nemen, stond mij nu een lange revalidatieperiode te wachten,’ geeft de 17-jarige Floris Sujecki aan die meervoudig Nederlands kampioen is. Wat leek op een onschuldige breuk, bleek toch een behoorlijk beenletsel. ‘Een flinke tegenslag, maar na verplichte rust kon ik onder begeleiding van een topteam van medisch specialisten aan de slag met mijn revalidatieprogramma.’ Na bijna vijf maanden stapte Floris Sujecki, die veel internationale titels achter zijn naam heeft staan en de voormalige nummer 1 van de officiële wereldranglijst is, onlangs weer op de mat tijdens het eerste fysieke karatetoernooi in Nederland tijdens corona. 

Hij pakte bij de Hayashi Cup in Amsterdam direct goud met het behalen van een eerste plek. ‘Na maanden hard werken en trainen ben ik weer topfit en dat komt goed uit. Vorige week heb ik te horen gekregen dat ik wederom ben geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen op het aankomende Europese Kampioenschap in Finland. Van 20 tot en met 22 augustus zal ik daar in de klasse Junioren -68 kilo uitkomen.’ Naast zijn topsport werkt Floris Sujecki ook hard aan zijn project, de Karate Kit. Ik zou in december van het afgelopen jaar bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis langsgaan voor een karate workshop voor de kinderen daar, maar helaas gooide corona roet in het eten. Ik heb toen voor de kinderen een oplossing bedacht; de Karate Kit. Op die manier kunnen de kinderen trainen op reactiesnelheid en coördinatie,’ legt hij uit. In de Karate Kit zit een agility ball (reactiebal) waar de kids zelf mee aan de slag kunnen gaan, samen met de bijgeleverde oefeningen en instructies. ‘Doordat de bal niet rond is, weet je niet welke kant die op stuitert en is het een uitdaging om hiermee aan de slag te gaan.’ 

Floris Sujecki laat op deze manier de kinderen in het WKZ en het Diakonessenhuis toch bewegen en plezier hebben. Door sponsoring en zijn bijbaan in de supermarkt heeft hij de pakketjes weten te realiseren. De Karate Kits zijn ook afgeleverd bij studenten van de universiteit Utrecht voor hun masteropleiding Sportbeleid en Sportmanagement. Zo timmert de talentvolle karateka weer volop aan de weg, waarbij hij wordt bijgestaan door zijn trainers Nabil Ou-Aissa, Willy de Groot en Daniel Sabanovic. Waar hij er de laatste maanden vooral voor zorgde dat de lach op de gezichten van de kinderen kwam, kan hij nu ook weer lachend vooruitkijken naar wat er allemaal op zijn pad komt. Het eerste doel is de Europese titel in Finland.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws