Afbeelding

Theo van Meerendonk wint RijnKUNSTprijs 2021

Lezersnieuws

WOERDEN > Op 23 juli is de RijnKUNSTprijs 2021 uitgereikt in de Woerdense bibliotheek. De organisatie was in handen van KUNSTaandenRIJN.

 Dit gebeurde in een besloten bijeenkomst, waar alleen de deelnemers met een enkel familielid bij konden zijn. De winnaars kregen een in steen gehakte trofee, gemaakt door beeldhouwer Gerrit Peele. Het thema van de prijs dit jaar was “De nieuwe tijd”.

De vakjury van de RijnKUNSTprijs 2021, bestaande uit Inge Sips, Mieke Röling (beiden kunstenaars en winnaars van de prijs van vorig jaar), Karel van den Bosch (CultuurLokaal) en Stephanie Rompa (Stadsmuseum), was onder de indruk door het hoge niveau van de zestien inzendingen. De winnaars, gekozen door de vakjury zijn:

1.      Theo van Meerendonk met ‘De trap van Van Meerendonk’ in de categorie 3D

2.      Dick Mostaard ‘Depot, museum Boijmans van Beuningen Rotterdam’ in de categorie 2D.

Theo van Meerendonk ontving niet alleen de juryprijs, maar was ook de winnaar van de publieksprijs. Arthur Koopmans ontving voor zijn aquarel “Woerden 2121: The Future is bright” een eervolle vermelding.

De jury is onder de indruk van het gedurfde en radicale werk van Theo van Meerendonk. Er zijn weinig kunstenaars die hun werk op deze manier te lijf durven gaan en het bijna vernietigen. Een afrekening met de oude tijd en een statement richting de nieuwe tijd. Zoals de kunstenaar zelf zegt, hij steekt de fik in de vooruitgang, de weg omhoog langs de trap, die wat hem betreft eerder tot ellende leidt dan naar een glorieuze toekomst. De jury ziet in het werk een duidelijke dreiging. Door alles wat de mens zichzelf aandoet met klimaatcrisis, pandemieën, en andere bedreigingen, verbrandt hij de schepen achter zich en gaat het bergafwaarts.

De jury was enthousiast over de open, luchtige en toch krachtige verbeelding van de nieuwe tijd door Dick Mostaard. De invalshoek is origineel; de oude tijd, het verleden wordt opgeborgen in en beschermd door het splinternieuwe depot van museum Boijmans van Beuningen. Hoe nieuw kun je het hebben. Je kan het werk haast zien als een glazen bol waar de toekomst in te lezen is. Het depot weerspiegelt de bestaande wereld, die tegelijkertijd in het luchtledige hangt, in de nog onbestemde toekomst. Het kan nog alle kanten op. De kunstenaar heeft de fotobewerking zeer verzorgd uitgewerkt, en met een epoxy laag mooi afgewerkt.

De eervolle vermelding voor Arthur Koopmans kreeg hij van de jury voor zijn frisse en knap uitgevoerde aquarel. Dit werk geeft, in tegenstelling tot de trap van Theo, juist een positieve kijk op de toekomst; inderdaad ‘the Future is Bright’, zoals de kunstenaar zelf zegt. Hierin is het vertrouwde stadsgezicht van Woerden, met verrassende elementen gecombineerd, die mogelijk ooit in de stad verrijzen. En ... zoals de kunstenaar het ziet, de stad mooier en levendiger zullen maken. Knap heeft hij het water en het groen van deze gedroomde stad verwerkt in zijn aquarel. De jury heeft begrepen dat hij een computersimulatie van dit stadsgezicht heeft gemaakt om de lichtinval te bestuderen, zodat hij deze correct kon weergeven in de schildering. Petje af voor dit vakmanschap.

 

 

 

Alle inzendingen zijn geëxposeerd in de Woerdense bibliotheek 15 juni tot en met 23 juli 2021. In deze periode heeft iedereen kunnen meestemmen voor de publieksprijs. Er zijn 55 geldige stemmen uitgebracht. Met grote afstand is Theo van Meerendonk, met zijn werk ‘De trap van Van Meerendonk’ als winnaar uit de bus gekomen. Hij kreeg 51 punten van het publiek. Het werk van Jeanette van Schaik-van Goor en dat van Dick Mostaard kregen ook veel waardering van het publiek met elk 39 punten.

Alle inzendingen zijn hier te bekijken:

https://www.kunstaandenrijn.nl/wp-content/uploads/2021/06/20210615%20toelichting%20inzendingen%20rijnkunstprijs%202021%20voor%20website.pdf

Over KUNSTaandenRIJN Woerden

KUNSTaandenRIJN Woerden is een stichting, die de beeldende kunst in Woerden en omgeving wil bevorderen. Wij richten ons op individuele beeldende kunstenaars en werken ook graag samen met andere relevante organisaties, bedrijven, clubs en instellingen. Activiteiten die wij organiseren zijn exposities bij bedrijven, de RijnKUNSTprijs, enkele malen per jaar een KUNSTKafé voor schilders. Wij organiseren ook kortlopende cursussen. Dit jaar hebben wij in het kader van Woerden650 een extra activiteit in de planning staan, Woerden wordt vervolgd… In dit project gaan wij schrijvers en tekenaars aan elkaar koppelen, zie: https://kunstaandenrijn.nl/2021/05/19/schrijf-je-in-voor-woerden-wordt-vervolgd/

In september dit jaar doen wij mee met het iedereen doet mee festival. Daarvoor hebben wij een cultuurprikkel gekregen van het Cultuurplatform Woerden, zie:  https://kunstaandenrijn.nl/2021/07/12/iedereen-doet-mee-met-onze-creatieve-proeverij/

Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws
Afbeelding
Fit en gezellig; 3 wandelgroepen in Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Lions Vleuten koken voor bewoners van ZOMO Vrije tijd
Monique Becking van Platvorm Vrij Parkeren overhandigt 1200e poster aan CDA-fractie
CDA Utrecht steunt Platform Vrij Parkeren Nieuws
Afbeelding
Kindertriathlon Leidsche Rijn zoekt vrijwilligers Sport
Afbeelding
Denk mee over wonen in Utrecht, nu en in de toekomst Nieuws
Afbeelding
Utrecht op zoek naar extra plekken voor asielzoekers door Spreidingswet Nieuws
Afbeelding
Winnaars 1e Doublette toernooi Henk Koet en Frans de Wilde. Sport
Gezellig samen lunchen met gasten van de zonnebloem Harmelen
Gezellig uitje Zonnebloem Harmelen naar tuincentrum Intratuin Lezersnieuws
Afbeelding
Onderzoek naar meer groen, voorzieningen en woningen aan Graadt van Roggenweg Nieuws
De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht maakt kans op landskampioenschap
Vijfde finale in drie jaar voor volleybalsters De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht Sport
Afbeelding
Afvallen met injecties: doorbraak op het gebied van gewichtsverlies Ondernemend