Afbeelding

Collectie affiches Spoorwegmuseum in woonzorgcentra in Utrecht

Lezersnieuws

LEIDSCHE RIJN > Via het programma Utrecht Museumdag gaan de bewoners van verschillende Utrechtse woonzorgcentra al járenlang op vrijdag naar een van de Utrechtse Musea. Utrecht Museumdag is een initiatief van de Samenwerkende Utrechtse Musea (SUM) en AxionContinu. Omdat ook deze zomer nog veel activiteiten op een laag pitje staan, brengt Utrecht Museumdag het Spoorwegmuseum nu naar de bewoners thuis via de Workshop Zomerspoor.

Onder ‘normale’ omstandigheden gaan bewoners van de woonzorgcentra twee keer per maand naar een van de deelnemende Utrechtse musea toe. We hopen dat dat vanaf september weer mogelijk is. In de tussentijd bedenken we steeds alternatieve activiteiten om de bewoners de museumbeleving in de woonzorgcentra te bieden en te prikkelen en uit te dagen op het gebied van kunst en cultuur.

Drie opdrachten

In de workshop Zomerspoor kunnen de bewoners zelf aan de slag met drie verschillende opdrachten die geïnspireerd zijn op de collectie spooraffiches uit de huidige tentoonstelling ‘Spoor van Verbeelding, 150 jaar Nederlandse spoorwegaffiches’’ van het Spoorwegmuseum. Deze tentoonstelling in het Spoorwegmuseum loopt tot 21 november 2021. Meer informatie op https://www.spoorwegmuseum.nl/ontdek/nu-in-het-museum/spoor-van-verbeelding/ Alle drie de opdrachten staan in het teken van de zomer. Een van de opdrachten is het ophalen van reisherinneringen uit het verleden. De oude affiches kunnen helpen deze herinneringen terug te halen. De trein, als belangrijk onderdeel van de vakantiereis, speelt vaak een grote rol in deze herinneringen. Denk hierbij aan internationale tochten, een dagje naar het strand, de tienertoer en andere reizen.

Een andere opdracht is het aquarelleren van de zomerse tekeningen. Kunstenaar Marjolein Witte maakte de tekeningen speciaal voor deze workshop. De derde opdracht is het tekenen van een uitzicht door het raam van een treincoupé. Daarnaast kan men ook kijken naar de prenten van de affiches van het Spoorwegmuseum en hierover praten. Zo is er voor ieder wat te doen.

Utrecht Museumdag

Utrecht Museumdag biedt al meer dan 10 jaar culturele ervaringen op maat en zij zette zich in voor een inclusievere samenwerking tussen de culturele sector en maatschappelijke organisaties. Utrecht Museumdag is een samenwerkingsinitiatief tussen de Samenwerkende Utrechtse Musea en AxionContinu en wordt financieel mogelijk gemaakt door de Van Baaren Stichting. Meer informatie op www.utrechtmuseumdag.nl

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws