Afbeelding

Gemeenteraad wil voor windturbines vergelijking tussen Reijerscop en Barwoutswaarder

Nieuws

WOERDEN > De gemeenteraad heeft op 15 juli 2021 ingestemd met een aangepast raadsvoorstel Afwegingskader grootschalige duurzame energie. In dit Afwegingskader staat hoe en waar gemeente Woerden duurzame energie gaat opwekken en welke bijdrage zij levert aan de Regionale Energie Strategie (RES).

De raad heeft besloten om eerst een vergelijking tussen twee mogelijke zoekgebieden voor windturbines te maken. Dat gaat om polder Reijerscop en Barwoutswaarder. De bewoners zullen hierbij worden betrokken.

Het besluit

Na een traject van 1,5 jaar met inwoners, ruimtelijke, technische en gezondheidsexperts én experts in lokaal eigenaarschap, heeft de raad een aantal besluiten genomen. Naast het onderzoek naar locatiekeuze Reijerscop en Barwoutswaarder voor windturbines heeft de raad het volgende besloten:

Tot 2030 wordt iets meer opgewekt dan in het advies van het college aan de raad staat. Hierbij gaat de voorkeur uit naar zo veel mogelijk kleinschalige opwek. De verhouding grootschalige opwek wordt 50% zon en 50% wind.In de gebieden Reijerscop en Barwoutswaarder wordt gestart met een gebiedsproces voor grootschalige zonnevelden. Meer informatie hierover volgt na het zomerreces.Initiatiefnemers kunnen alleen inschrijven via een maatschappelijke tender. Dat is een aanbestedingsprocedure waarbij niet alleen economische, maar ook ruimtelijke en maatschappelijke criteria zijn vastgesteld. Gestreefd zal worden een project voor duurzame energie zo groot mogelijk lokaal in eigendom te krijgen, en ten minste voor 50%. Ook wil de raad dat er een verwijderingsbijdrage wordt geleverd.  Kleinschalige opwek hoeft niet alleen voor eigen gebruik te zijn. De gemeente zal zich inspannen  om de belemmeringen in de lokale netcapaciteit te verbeteren. De toegestane ashoogte van kleine windmolens wordt verruimd naar 25 m.De minimale afstand van woning tot windmolen wordt afgeleid van de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, maar er wordt rekening gehouden met de uitspraak van de Raad van State.

Informatie en vervolg

U kunt alle besluiten nalezen via gemeenteraad.woerden.nl. Na het reces starten de voorbereidingen voor nader onderzoek en gebiedsprocessen, die tot in 2022 doorlopen. Na de zomer is ook de publiekswebsite over het Afwegingskader beschikbaar en is de gemeentewebsite www.woerden.nl/duurzameopwek aangepast. Vragen of zorgen? Neem contact op via duurzaam@woerden.nl.

Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Ondernemend
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Nieuws
Afbeelding
Buurtagenda's een succes, ook in Terwijde Nieuws
Vrijwilligers van JEF en de brandweer in Brazzerie Abrona
Helden in het zonnetje gezet, vrijwilligers en brandweermensen Vleuten en De Meern Lezersnieuws