Afbeelding
Gemeente Utrecht

Cultuur op meer plekken in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Utrecht gaat culturele activiteiten op meer plekken in de stad mogelijk maken. Bijvoorbeeld in bibliotheken, nachtclubs, kerken en leegstaande panden. Met een nieuwe subsidie voor organisatoren van deze activiteiten, wil het college de programmeercapaciteit in de stad tijdelijk flink vergroten voor de Utrechtse makers en hun publiek.

Anke Klein, wethouder Cultuur: “Theaters en bestaande muziekpodia zijn weer open, maar bezoek is slechts op beperkte schaal mogelijk. Met de nieuwe subsidieregeling van de gemeente Utrecht wordt het aantal podia als het ware even uitgebreid. Beeldend kunstenaars, muzikanten, acteurs en programmamakers krijgen zo de mogelijkheid om een groter publiek te bereiken op meer en verrassende plekken in de stad. En het publiek kan volop genieten van al die bijzondere, mooie of prikkelende voorstellingen die de sector ons wil laten zien.”

Veel programma’s zijn vanwege de sluiting door corona uitgesteld of doorgeschoven. Daardoor is veel werk niet getoond aan het publiek en is er in de oorspronkelijke programmering weinig ruimte voor nieuwe activiteiten. Door deze subsidieregeling komt er meer ruimte beschikbaar. Er liggen kansen om plekken te benutten waar nu geen gesubsidieerd cultuuraanbod is, bijvoorbeeld in wijkcultuurhuizen, broedplaatsen, bibliotheken en boekhandels, in niet-gesubsidieerde nachtclubs en kerken en galeries. Ook staan in de binnenstad en daarbuiten panden leeg. Denk aan winkels, kantoorgebouwen, loodsen of buitenlocaties. Met een subsidieprikkel wil de gemeente ook op die plekken cultuur mogelijk maken.

Pop-up live subsidiespreekuur

De subsidie geldt voor activiteiten die starten in 2021. Deze mogen doorlopen in het feestjaar van Utrecht 900 in 2022. Het minimum subsidiebedrag is 3.000 euro. Het maximum is 50.000 euro. Een aanvrager kan voor maximaal twee programma’s subsidie krijgen vanuit deze regeling.

Extra begeleiding van studenten naar werk

Naast dat Utrecht investeert in huidige kunst- en cultuurmakers, heeft de gemeente ook aandacht voor de toekomstige professionals. De gemeente heeft de creatieve vakopleidingen in de stad gevraagd wat er nodig is om te voorkomen dat talent van net afgestudeerden verloren gaat. De uitkomst van die gesprekken is dat Utrecht gaat investeren in de zichtbaarheid van deze talenten en de verbinding met de beroepspraktijk. De Hogeschool voor de Kunsten (HKU), het MBO Creative College, de Herman Brood Academie en het Nimeto krijgen elk naar rato van het aantal studenten een budget om hiervoor een programma te maken en hun alumni intensiever te begeleiden naar de beroepspraktijk. Voor het totale alumnitraject is 750.000 euro beschikbaar.

De programmeerregeling en het geld voor het alumnitraject maken onderdeel uit van het Utrechts Herstel & Innovatie pakket dat de gemeente op 8 april bekend maakte. Dit pakket omvat verschillende regelingen van in totaal € 7,5 miljoen. Het gaat om geld van het Rijk beschikbaar voor behoud en herstel van de Utrechtse culturele sector.

Utrecht sneller en sterker uit de crisis

De programmeerregeling en het geld voor het alumnitraject zijn twee maatregelen waarmee Utrecht investeert in de kwaliteit en toekomst van de stad om snel en sterk uit de coronacrisis te komen. Mensen die hard zijn geraakt door de crisis krijgen extra hulp en werkzoekenden goede begeleiding en scholing. De gemeente biedt steun aan evenementen, sport, cultuur en welzijn en investeert versneld in projecten op bijvoorbeeld het gebied van wonen, verkeer en groen. Stap voor stap werken we samen met inwoners, het rijk, ondernemers en maatschappelijke organisaties naar een gezonde stad, waarin weer volop ruimte is voor leven en werken.

Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
In de computergestuurde wasstraat
Nog zeeën van tijd, toch? Gezien: Zaterdag 13 april In de Schakel, Vleuten.. Lezersnieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd