Afbeelding

Uniek concert op Domtoren door Spinvis en stadsbeiaardier Malgosia Fiebig op 23 augustus

Vrije tijd

UTRECHT > Op maandagavond 23 augustus om 20.00 uur geven Spinvis, stadsbeiaardier Malgosia Fiebig en gastmusici een gratis concert op de Domtoren. Speciaal voor deze avond componeerde Spinvis het stuk Steigers voor carillon, steigerpijp, trombone, cello en elektronica. Naast de nieuwe compositie zullen er ook bekende Spinvis-liedjes te horen zijn.Het concert vormt het slot van de Zomeravondconcerten, de jaarlijkse concertserie van de Utrechtse Klokkenspelvereniging (UKV) die concerten op de Dombeiaard organiseert.

Ode aan de steigers

Spinvis componeerde Steigers op uitnodiging van de Utrechtse Klokkenspel Vereniging naar aanleiding van het 700-jarig bestaan van de Domtoren in 2021. Het stuk is een ode aan de mensen die de toren bouwden, onderhielden en restaureerden, vroeger, nu en in de toekomst. De steigers waar de toren momenteel in gehuld is, staan symbool voor de verbinding tussen mensen en zullen ook tot klinken worden gebracht als onderdeel van de muziek.

Spinvis: “Steigers gaat over wat we belangrijk vinden. Iedere generatie bouwt de steigers weer op. Zonder te vragen vervangen we de stenen en repareren we de beelden. Niet zozeer de toren, maar de steigers zijn het die onze generaties verbinden. Ze tonen wat we belangrijk vinden, koesteren, onderhouden. Iedere keer weer, eeuw na eeuw. Ooit is alles vervangen. Maar ook dan zullen de steigers weer staan.”

UKV voorzitter Erik Kerpen: “We zijn verheugd dat de Utrechtse Klokkenspel Vereniging dit unieke concert kan aanbieden aan de stad en de Utrechters. 700 jaar geleden werd begonnen met de bouw van de Domtoren en anno 2021 zijn de toren en de beiaard nog altijd een verbindende factor tussen bewoners en generaties. Spinvis heeft dat op een bijzondere en actuele manier muzikaal gesymboliseerd.”

Een hoofdrol is uiteraard weggelegd voor stadsbeiaardier Malgosia Fiebig in de beiaardcabine en Spinvis (zang, samples) op de steigers van de toren. Daarnaast werken pianisten Mike del Ferro en Jeroen van Veen en trombonist Bastiaan Woltjer mee aan het concert. Celliste en zangeres Saartje Van Camp blaast middeleeuwse liedjes nieuw leven in. Voor de gelegenheid schreef de Utrechtse dichter Ingmar Heytze nieuwe poëzie die ook vanaf de toren zal klinken.

Het concert is gratis en zal versterkt door speakers op en in de nabije omgeving van het Domplein te horen zijn.

Over de Zomeravondconcerten
Het is inmiddels een mooie traditie in Utrecht: jaarlijks organiseert de Utrechtse Klokkenspel Vereniging (UKV) een reeks Zomeravondconcerten. In juli en augustus klinkt er iedere maandagavond een beiaardconcert vanaf de Domtoren. In deze concerten is uiteraard een belangrijke rol weggelegd voor stadsbeiaardier Malgosia Fiebig. Het slotconcert staat traditiegetrouw in het teken van bekende pophits. In het verleden schalde er al muziek van Sting, Queen, de Beatles, en Radiohead van de toren. Meer informatie is te vinden op www.klokkenspelvereniging.nl.

Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws