Afbeelding
Gemeente Utrecht

Aanvraag raadgevend referendum Ruimtelijke Strategie Utrecht naar volgende fase

Nieuws

UTRECHT > Een aantal inwoners  heeft het initiatief genomen om een raadgevend referendum aan te vragen over het raadsbesluit ‘Utrecht dichtbij: de tienminutenstad; Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 (RSU 2040)’.

Het inleidend verzoek voor het referendum, waarvoor duizend geldige verzoeken nodig zijn, is toegelaten. Als gevolg hiervan treedt het raadsbesluit RSU 2040 voorlopig niet in werking tot bekend is of het referendum gehouden wordt. Het proces rond een referendumaanvraag over een raadsbesluit staat omschreven in de Utrechtse referendumverordening. Om een referendum aan te vragen dienen de initiatiefnemers een inleidend verzoek in, gevolgd door een definitief verzoek. De indieners van de referendumaanvraag kunnen binnen zes weken, vóór 29 september, de benodigde 10.000 geldige handtekeningen voor een definitief verzoek behalen en indienen.

Als het referendumverzoek definitief wordt toegelaten stelt de referendumcommissie vervolgens de referendumdatum en referendumvraag vast: dit zal een voor/tegen vraag zijn gericht op het raadsbesluit van de RSU 2040.

Reactie college van burgemeester en wethouders op referendum-aanvraag Ruimtelijke Strategie Utrecht

Het is een groot goed dat iedereen vrij is om te pleiten voor een referendum. Het toont ook aan dat Utrechters zich enorm betrokken voelen bij de toekomst van onze stad.

De groei van de stad is een wereldwijde trend. Utrecht is een van de populairste steden van het land. Het maakt trots dat veel mensen graag in onze stad willen zijn, om te wonen en te werken. Aan de andere kant schept dat ook verantwoordelijkheid. Om de groei van onze stad in goede banen te leiden.

Net als iedereen ziet het college dat de gevolgen van die groei ons voor nieuwe uitdagingen stelt. De vragen en zorgen die daarover leven zijn ook de onze. Zijn er straks voldoende betaalbare woningen, banen, voorzieningen en is er ruimte en groen voor iedereen?

Niets doen is geen optie. Zorgen voor een gezonde en verantwoorde ontwikkeling van de stad is onze missie. Met behoud van het unieke karakter van Utrecht. Zodat het die fijne stad blijft voor iedereen. We willen nieuwe woningen, voorzieningen, werkgelegenheid, mobiliteit en groen op een goede en duurzame manier een plek geven in de stad.

Die koers hebben we beschreven in de RSU 2040, die op 15 juli is vastgesteld door de gemeenteraad. In deze visie schetsen we de toekomst van de stad en beschrijven hoe we de groei willen opvangen. Op zo’n manier dat Utrechters daarvan profiteren en nieuwe inwoners een plek kunnen krijgen. Zo zorgen we voor voldoende woonruimte en leveren we onze bijdrage aan het oplossen van het landelijke woningtekort.

Dat toekomstbeeld moeten we uitwerken in concrete plannen. Dat doen we niet alleen, maar met de stad. Het signaal dat Utrechters hierover mee willen praten nemen we serieus. Het is van belang dat mensen in de stad weten dat ze altijd mee kunnen praten, denken en beslissen over de toekomst van hun stad.

Namens het college van burgemeester en wethouders,

wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ordening).

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws