Afbeelding

In Stadsmuseum Woerden GeKOEsterd koeien in de kunst en op de koeiemart

Vrije tijd

WOERDEN > Dit najaar kun je in Woerden niet om de koeien heen! Vanaf 2 oktober 2021 organiseert het Stadsmuseum de duo tentoonstelling GeKOEsterd. In het museum vind je koeien in schilderijen en beelden vanaf de 17de eeuw tot nu. In de gratis toegankelijk pop-up expositie aan de Rijnstraat dompel je je onder in de beleving van de ‘Koeiemart’. De tentoonstelling in het museum duurt t/m 15 mei 2022. De pop-up expositie staat t/m 6 februari 2022.

De koe zit in het Woerdens DNA Koeien zijn van oudsher erg belangrijk voor Woerden en het Groene Hart. Op de natte bodem wil alleen maar gras groeien, akkerbouw is geen optie. Daarom houden de boeren hier vooral koeien. In 1410 krijgt Woerden al marktrechten en worden er ieder jaar in oktober koeien verhandeld. In de loop der eeuwen wordt aan de markt allerlei vertier toegevoegd zoals een kermis, braderie en relatief recent de wielerronde. Aan het begin van de 21ste eeuw wordt de handel in koeien noodgedwongen vervangen door een koeienshow, maar de traditie van de ‘Koeiemart’ -zoals Woerdenaren hem noemen- blijft bestaan. Tegenwoordig trekt de mart jaarlijks 30.000 bezoekers die zich typische gerechten zoals poffertjes, snert en kristaljons goed laten smaken. Sinds 2017 behoort de Koeiemart tot het nationaal immaterieel erfgoed.

Koe in de Kunst In het museum zie je de loeiende dames in allerlei stijlen, tijden en stromingen. Bijvoorbeeld in 17de-eeuwse veestukken en Italianiserende landschappen maar ook in mythologische voorstellingen. Zo is er werk van dé 17de-eeuwse veeschilder Paulus Potter maar ook van Nicolaes Berchem en Karel Dujardin. Haagse School-schilders zoals Willem Maris, Anton Mauve en Willem Roelofs zijn vertegenwoordigd en natuurlijk ontbreekt het werk van Woerdense modernist Leo Gestel niet. De vele interpretaties laten zien dat koeien onlosmakelijk verbonden zijn met de Nederlandse cultuur. Hedendaagse kunstenaars als Pieter Pander, Marleen Felius en Hans Versfelt tonen hun hedendaagse kijk op deze beesten. Kortom: hulde aan de koe!

Koeiemart In de gratis toegankelijke pop up tentoonstelling in het nu leegstaande winkelpand Rijnstraat 35-37 duik je onder in de sfeer van de Koeiemart. In de loop der eeuwen is de mart uitgegroeid tot een typisch Woerdens fenomeen waar iedere Woerdenaar herinneringen en gevoelens bij heeft. In de voorbereiding van deze tentoonstelling zijn gesprekken gevoerd met allerlei mensen; hun verhalen zijn verwerkt, evenals hun blik op de toekomst. Ook bezoekers van de tentoonstelling worden van harte uitgenodigd hun herinneringen en toekomstbeelden te delen!

De tradities en de beleving van de mart worden speciaal voor deze tentoonstelling door de kunstenaars Suzan Hijink en Maus Bullhorst verwerkt in een wandvullend kunstwerk van wel zeven meter breed. Een feest van herkenning!

Tenslotte verwonder je je over de grappige, particuliere ‘koeienverzamelingen’, die bijeen zijn gebracht na een oproep van het museum. Voor informatie over openingstijden en activiteiten zie www.stadsmuseumwoerden.nl

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Stichting Vrienden van het Stadsmuseum Woerden, VSB Fonds Woerden en het Rabo Dichtbij Fonds.

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws