De oude structuren van de kasteeltuin worden hersteld.
De oude structuren van de kasteeltuin worden hersteld.

Kasteeltuin Nijevelt weer middeleeuws op eiland

Nieuws

Door Dries van Dijk

DE MEERN > Schepjes vooruit! Twee kleine spades verdwijnen een paar centimeter in de grond door de kleine tweeling De Klerk. De aanval wordt in de hoek van Kasteeltuin Nijevelt ingezet. Iets verderop draait de dragline rond met zwiepende graafbak, die dezelfde zwarte aarde op een enorme hoop gooit. Een sloot ontstaat. De kasteeltuin gaat op de schop. Middeleeuwse structuren keren weer. 

December 2020 presenteerde een werkgroep van bewoners het tuinontwerp aan wethouder Lot van Hooijdonk. Het was in samenspraak met gemeente ontwikkeld. Het vroegere Milan Viscontipark wordt Kasteeltuin Nijevelt en verliest haar openbare karakter. Utrecht Natuurlijk en vereniging Kasteeltuin Nijevelt hebben het beheer van de tuin al opgepakt. Bewoners Jaco van den Aker en Anne de Klerk zijn positief over de ontwikkelingen in de tuin en omgeving: ‘Aanvankelijk was er niet direct geld om het hele plan in één keer te realiseren. Toch heeft de gemeente nu de planfases in elkaar geschoven en is begin volgend jaar het plan klaar! Middeleeuwse verkaveling met sloten en laantjes keert weer. Door het teruggraven van sloten uit de 14e en 16e eeuw komt de moestuin, net als de ruïne van het kasteel zelf, weer op een eiland te liggen. Ook het Konijneneiland is nog immer een eiland.’

Ooit stond op deze plek de ridderhofstad Nijevelt. De hofstad was omsloten door grachten. De Milan Visconti was de laatste eigenaar van Nijevelt in de 18de eeuw voordat het in verval raakte. Met een kasteeltuin en een hofboerderij aan de Oostkant. Het herstel van de kasteeltuin in de oude structuren maakt het oude kasteel en omgeving weer tot één geheel. Een parel in de wijk Veldhuizen.

Door de opgravingen en terugkeer van middeleeuwse sloten komt aan de zuidkant van de moestuin een apart parkje met de oude Iepenlaan uit 16e/17e eeuw, met daar omheen hooilanden, speel- en ontmoetingsplekken. Aan de noordkant komt een boomgaard met een pad, dat de oude oprijlaan naar het kasteel terug in herinnering brengt. Bruggetjes verbinden deze twee delen met de bestaande moestuin. Vol bloemen, kruiden, tuinmanshuis, ontmoetingsprieeltje op het kruispunt van paden, dat opnieuw wordt aangelegd. De tuin biedt nu plek aan scala aan bloemen en groente, die in veilingkisten worden gepresenteerd en verkocht. Ook in de hofboerderij, die de moestuin aan de oostkant omsluit, verkoopt instelling Abrona de groente van de moestuin in de bekende veilingkisten.

Utrecht Natuurlijk met Marloes Wolfs biedt ook de basisscholen OBS Pantarijn en De Krullevaar natuureducatielessen aan, waarbij in schooltuinen wordt gewerkt. Dat gaat ook deze herfst weer gebeuren. Zaterdagochtend is een goede bezoektijd. www.kasteeltuinnijevelt.nl

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws