Afbeelding

Ondanks coronamaatregelen zomer vol activiteiten voor jongeren in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > De afgelopen zomer was nog verre van normaal. Toch kijkt Jongerenwerk Utrecht (JoU) terug op een zomer vol activiteiten. Binnen de veranderende coronamaatregelen is het gelukt om jongeren volop mogelijkheden voor vermaak en ontmoeting te bieden. Naast de activiteiten in buurthuizen en aanwezigheid op straat werden er extra events en initiatieven georganiseerd voor en door jongeren. Ook was JoU deze zomer weer aanwezig bij de Haarrijnseplas.

Sportieve events Verspreid over het voorjaar en de zomer organiseerde JoU in alle wijken de Urban Street Games. Deze sportieve events kwamen tot stand in samenwerking met Daily Eventz, Sport Utrecht, FC Utrecht, BOKS, TivoliVredenburg, DOCK, Leger des Heils en diverse andere partners en vrijwilligers. Kinderen en jongeren konden zich uitleven tijdens activiteiten als panna-voetbal, worstelen, bootcamp, BMX, boxen en basketbal. In Overvecht bezochten zo’n 200 jongeren het event, vertelt jongerenwerker/regisseur van de wijk Nurettin Eren. “Het was een positieve ervaring; ik zag zoveel blije gezichten. Veel jongeren hebben een moeilijke tijd gehad in de coronaperiode. Nu konden ze even iets leuks doen. En dat is voor ons ook goed, want zo kunnen we het contact met de jongeren versterken en weten ze ons ook later makkelijker te vinden. Ook mooi was de rol van onze ‘rolmodellen’ tijdens het event. Zo’n 20 jongeren die wij goed kennen hielpen mee bij het begeleiden van de activiteiten. Ze zetten zich graag in voor hun wijk. En dat is waar JoU het voor doet: jongeren in hun kracht zetten.”

Voor en door jongeren Jongeren hebben deze zomer ook zelf activiteiten bedacht en uitgevoerd, onder begeleiding van JoU. Ze gaven aan wat ze leuk vonden om te doen en kregen de verantwoordelijkheid om er zelf iets van te maken. Dit leverde vele mooie activiteiten voor en door jongeren op. Zo werd er in Vleuten-De Meern een Summer Vibes festival opgezet, was er een Fortnite game-event en regelden meiden in Overvecht leuke uitjes voor de jongere meiden in de wijk. Ook organiseerden jongeren een rapcontest, waarvan de winnaar op dit moment een videoclip afrondt.

Kickboxen voor weerbaarheid Meidenwerkers van JoU trokken deze zomer de wijken in met de JoU-bus. Onder de noemer ‘Girls on Tour’ zochten ze meiden op om met hen in gesprek te gaan over liefde en relaties. Meidenwerker Britte Groenewoud was erbij: “Veel meiden vonden het spannend om over deze onderwerpen te praten, maar het gebeurde wel. We hopen de meiden zo aan het denken te zetten en te stimuleren om bewuste keuzes te maken. Ook was er een kickbox-clinic om de meiden weerbaarder te maken en te oefenen met grenzen stellen. Sommige meiden begonnen aarzelend aan de clinic. Ze dachten: ‘kan ik dit wel?’. Het was mooi om te zien dat ze zich sterker gingen voelen en er stralend en trots uitkwamen.”

Openluchtbios Vanwege de coronamaatregelen werden zoveel mogelijk JoU-activiteiten buiten georganiseerd, waaronder ook de openluchtbios. Vanwege het Hollandse zomerweer konden niet alle geplande biosavonden doorgaan, maar desondanks vond jongerenwerker Charie van Engelenburg het een geslaagd project. “Een filmpje kijken vinden veel jongeren leuk, maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om naar de bios te gaan. Bij onze openluchtbios konden jongeren lekker neerploffen en met vrienden een film kijken. We kregen veel enthousiaste reacties en de sfeer was goed. In Hoograven was het mooi om te zien dat ook buurtbewoners spontaan aansloten. We gaan zeker kijken of we dit vaker kunnen doen. En dan met een plan voor slecht weer.” Weten wat JoU in de buurt organiseert? Kijk op www.jou-utrecht.nl/activiteiten

Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd
Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Jongeren brengen wervelende show Podium Takeover in Podium Hoge Woerd Nieuws
Afbeelding
In Between Café Leidsche Rijn voor inspiratie naar leuke baan Nieuws