Afbeelding

Leesclubs bij bibliotheek Leidsche Rijn

Nieuws

Door Roberto Cancian

LEIDSCHE RIJN > Bij Bibliotheek Leidsche Rijn gaan woensdag 15 september aanstaande twee leesclubs van start. Dit gebeurt in samenwerking met de brede scholen die in de wijk gevestigd zijn. ‘De naschoolse Leesclubs bestaan ieder uit vijf bijeenkomsten van één uur waarin kinderen nieuwe titels en genres ontdekken en dat met elkaar gaan bespreken’, geeft Hester Bruinsma aan als brede schoolcoördinator van Brede School Het Zand en De Klimroos.

Bij de leesclubs, per club is plaats voor maximaal tien kinderen, worden de kinderen uitgedaagd aan de hand van verschillende werkvormen om met een andere blik naar boeken en lezen te kijken. Kinderen worden zodoende op een interactieve manier geprikkeld om met elkaar te lezen maar ook te leren. ‘Bij de leesclub worden er drie verschillende titels met elkaar gelezen. Gedurende vijf opeenvolgende bijeenkomsten op de woensdag, die wij begeleiden, mogen de kinderen de boeken mee naar huis nemen”, legt een medewerker van de bibliotheek uit. De afgelopen weken heeft Rozemarijn, al lezend in de bibliotheek, de kinderen al geënthousiasmeerd. ‘Kom jij ook bij de Leesclub?’, vraagt ze. ‘Door te lezen kan je in iemands hoofd kijken en daarbij word je fantasie aangezet. Zo kan je weer op een leuk idee komen’, vervolgt Rozemarijn terwijl ze het boek ‘Baby Aliens hebben de juf’ in haar handen heeft. Naast haar ligt onder meer het boek ‘Sjakie en de Chocoladefabriek van schrijver Roald Dahl. Verhalen die je enerzijds terug in de tijd brengen maar waar je door de creatieve opdrachten ook een andere invulling aan kan geven. Wanneer jij het leuk vindt om helemaal in een verhaal te duiken, dan is de leesclub echt iets voor jou. ‘In de leesclub ontdek je samen nieuwe boeken en je kunt ze ook thuis lezen. Het verhaal bespreken we met elkaar in de lessen. Daarnaast is er elke les een creatieve opdracht die met het boek te maken heeft’. Zo ben je lekker bezig en gaat je leesvaardigheid ook ongemerkt vooruit. ‘Een goed initiatief. Binnen Utrechts stedelijke brede school coördinatorenoverleg is de bibliotheek langs geweest om te vertellen over de activiteiten van de bibliotheek. Met alle beperkingen door Covid-19 kregen wij signalen over achterstanden in het lezen. In navolging van leesclubs in andere wijken zijn we deze gezamenlijke leesclubs gestart. Lezen levert een grote bijdrage aan woordenschat en begrijpend lezen, Daarnaast is leesplezier heel belangrijk. Boeken maken je wereld groter. Praten over boeken zorgt voor een gedeelde leescultuur en dat stimuleert de motivatie om te lezen.’ Wil je aansluiten bij de Leesclub, meld je dan snel aan. Er zijn geen kosten aan verbonden. Per leesclub zijn er tien plaatsen beschikbaar.

De leesclubs zijn op woensdag 15, 22, 29 september, 6 en 13 oktober. Voor groep 4/5 van 13.00 - 14.00 uur en voor groep 6/7 van 14.30 - 15.30 uur. De leesclubs vinden plaats in Bibliotheek Leidsche Rijn. Inschrijven kan via de website van Brede School Het Zand.

Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd
Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Jongeren brengen wervelende show Podium Takeover in Podium Hoge Woerd Nieuws
Afbeelding
In Between Café Leidsche Rijn voor inspiratie naar leuke baan Nieuws
Afbeelding
Beter voetballen, leer het van een prof bij VIOD Sport
...
Geef uw mening over het openbaar vervoer in provincie Utrecht Nieuws