Afbeelding
Gemeente Utrecht

Oproep: Utrechtse Kunstenaar gezocht voor burgemeestersportret Jan van Zanen

Nieuws

UTRECHT > Utrechtse kunstenaars krijgen de kans op de opdracht een portret van voormalig burgemeester Jan van Zanen te maken. Sinds 1903 is het traditie in Utrecht dat de burgemeester na beëindiging van zijn/haar termijn vereeuwigd wordt in een portret. Het kunstwerk komt te hangen in de portrettengalerij in de entree van het Stadhuis.

Alle in de gemeente Utrecht woonachtige professionele kunstenaars zijn uitgenodigd om zich kandidaat te stellen voor de uitvoering van een kunstwerk van Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht van 2014-2020.

Poseersessies
Jan van Zanen zal zelf twee keer poseren zodat kandidaten schetsen kunnen maken. De schetssessies zijn gepland op 13 oktober 2021. In totaal kunnen 40 kunstenaars deelnemen aan deze schetssessies.

De selectie
De definitieve keuze van de winnende schets wordt eind november bekend gemaakt. De jury bestaat uit Frank Koolen (studieleider HKU Fine Art), Laurie Cluitmans (conservator hedendaagse kunst Centraal Museum en lid Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving gemeente Utrecht) en Jan van Zanen. De geselecteerde kandidaat krijgt voor de opdracht een vergoeding van maximaal 10.000 euro.
Schetsen van alle kandidaten worden in het voorjaar van 2022 in het Stadhuis geëxposeerd. Ook wordt er in 2022 een officiële onthulling van het winnende portret in de portretgalerij georganiseerd.

Meedoen?
Wilt u meedoen aan poseersessie? Meld u dan voor 1 oktober aan via: burgemeestersportret@utrecht.nl, o.v.v. Portret Jan van Zanen.
Na uw inschrijving ontvangt u informatie over de locatie en het tijdstip van een van de twee poseersessies en de vervolgplanning. De eerste 40 aanmeldingen worden uitgenodigd voor de schetssessie. U kunt uw schets(en) tot en met 5 november aanleveren.


Voorwaarden

Oud-burgemeester Van Zanen ziet in het portret graag een context van Utrechtse elementen terug. De uiteindelijke vorm van het portret staat nog open: een schilderij, tekening, grafisch werk, fotografie of sculptuur. Wel vragen we om de voormalig burgemeester herkenbaar te verbeelden. Het werk mag niet groter zijn dan 100 x 70 cm (incl. lijst, zonder passe-partout).De kunstenaar woont in de gemeente Utrecht.

De jury laat zich graag verrassen. De jury bestaat uit:

Laurie Cluitmans (conservator hedendaagse kunst Centraal Museum en lid Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving van de gemeente Utrecht)Frank Koolen (studieleider HKU Fine Art)Jan van Zanen. 

Vergoeding deelnemers
Alle kunstenaars die een schets indienen en met hun werk aan de expositie deelnemen ontvangen een bedrag van € 220,- exclusief BTW. Dat is volgens de regels van de Fair Practice Code en op basis van vergoedingsrichtlijnen voor bestaande kunst.

Kijk voor meer informatie op www.utrecht.nl/burgemeestersportret. Mail voor vragen over de procedure naar burgemeestersportret@utrecht.nl of bel met de afdeling Culturele Zaken via telefoonnummer 14 030.

Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws
Afbeelding
Fit en gezellig; 3 wandelgroepen in Leidsche Rijn Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws