Afbeelding

Basisschoolleerlingen maken kennis met cultureel erfgoed Vleuten - Haarzuilens

Nieuws

VLEUTEN-DE MEERN > De projecten rond het 550-jarig bestaan van R.K. Broederschap van Vleuten draaien oom weer op volle toeren .

Afgelopen week is er weer een project van start gegaan namelijk een speciaal lesprogramma over ‘Verbroederen’ voor de leerlingen van alle basisscholen in Vleuten – Haarzuilens.

“De jeugd heeft de toekomst, daarom hebben we bedacht om een speciaal lesprogramma voor de basisschoolleerlingen uit het dorp te maken.” Vertelt Henny Smorenburg, procurator van de Broederschap. Broeder en vice-procurator Albert de Groot heeft voor dit project contact gezocht met de scholen en we hebben deskundigen benaderd om het programma voor ons te ontwikkelen. Met het lesprogramma willen we niet alleen de kinderen met elkaar laten verbroederen maar ook de leerkrachten én de scholen. Voor een afvaardiging van de scholen hebben we een high tea georganiseerd om met elkaar te verbroederen.

Het lesprogramma bestaat uit drie pijlers: cultureel erfgoed, beeldende vorming en verbroederen/sociale vaardigheden, vertelt Albert. In het onderdeel over verbroederen vertellen we over de geschiedenis van de Broederschap, we hebben hiervoor een speciale film gemaakt. Ook zijn er lessen over pesten, luisteren en debatteren. In de lessen beeldende vorming gaan de kinderen knutselen en mogen ze bijvoorbeeld hun eigen broederschapshuisje maken.

We laten de kinderen ook kennis maken met het cultureel erfgoed van ons dorp. Ook hier is een heel lesprogramma over gemaakt. De kinderen krijgen allereerst een presenstatie waarna er excursies zijn voor alle groepen. Het is heel leuk om te zien dat ze dingen gaan herkennen. De kleuters van groep 1-2 gaan naar de broedershapshuisjes en voor groep 8 hebben we een fietstocht gemaakt die langs alle bijzondere plaatsen in Vleuten – Haarzuilens voert. De andere groepen gaan naar het dorp Vleuten, het dorp Haarzuilens, de Willibrordkerk, de Torenpleinkerk en de Hamtoren/’t Hoog.

Op de verschillende plaatsen ontmoeten de kinderen ook broeders en andere gastsprekers. We hebben het programma gemaakt voor een periode van tien jaar en zorgen er ook voor dat alle teksten van de sprekers geborgd worden zodat iemand anders het in de toekomst kan overnemen. “Als kers op de taart is er een spel gemaakt. Hiervoor hebben we de fietstocht van groep 8 verwerkt in een ganzenbord. Dit is ook voor de ouders heel leuk want wat veel mensen niet weten is dat we nog een echte gevangenis in ons dorp hebben.” aldus Albert de Groot.

Dit eerste jaar is het nog onwennig voor iedereen maar we hopen dat in de toekomst alle scholen tegelijk met het project gaan werken. Hoe leuk zou het zijn als alle leerlingen van groep 8 met elkaar de fietstocht gaan fietsen. Eén ding is zeker we hebben dit lesprogramma met heel veel plezier gemaakt en hopen dat we dit kunnen overdragen op de kinderen. En wie weet zitten daar nieuwe broeders bij.

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws