Afbeelding

Nieuwe manier van aanmelden op basisscholen van start in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Op 1 oktober start de nieuwe manier van aanmelden voor de basisschool in Utrecht. Alle kinderen hebben hierdoor gelijke kansen om op de basisschool van hun voorkeur te komen. Ouders of verzorgers melden hun kind centraal aan voor een school via de website naardebasisschool.utrecht.nl. Dat kan vanaf het kwartaal dat het kind drie jaar wordt.

“Dit is een belangrijke mijlpaal”, zegt wethouder Anke Klein (Onderwijs) “Wachtlijsten en aanmeldingen vóór de wettelijke leeftijd van drie jaar zijn verleden tijd. Het aanmelden op de basisschool in Utrecht is nu open, eerlijk en eenvoudig. Ik ben trots op alle schoolbesturen, ouders en partners in de stad die de handen ineen hebben geslagen en dit voor elkaar hebben gekregen.”

Onderzoek en nieuwe praktijk
Uit onderzoek naar de manier van aanmelden op Utrechtse basisscholen in 2020 kwam een zorgwekkend beeld naar voren. Samen met de Utrechtse schoolbesturen heeft de gemeente Utrecht toen gezegd: dit moet en zal veranderen, alle ouders moeten evenveel kansen hebben om hun kinderen aan te melden op de basisschool. En dat is nu geregeld.  

Ouders kunnen elke school in Utrecht kiezen en geven hun keuze door. De beschikbare plekken worden gelijktijdig en automatisch toegewezen, als er meer aanmeldingen zijn dan plaatsen volgen scholen een vaste procedure, waarbij kinderen volgens transparante regels worden geplaatst. Na het toewijzen van plekken kijken scholen ook of ze de benodigde ondersteuning kunnen bieden die een kind nodig heeft.

Scholen die een overwegend stedelijk of regionale functie hebben volgen grotendeels dezelfde manier van aanmelden. De uitzondering is dat kinderen die verder weg van de school wonen evenveel kans maken om geplaatst te worden als buurtkinderen. Voor aanmeldingen voor speciaal (basis)onderwijs, de Internationale School Utrecht of kinderen die op latere leeftijd van school wisselen gelden andere afspraken.  

“Ik hoop dat de nieuwe centrale manier van aanmelden meer duidelijkheid en rust biedt voor scholen en ouders. Samen met de gemeente blijven we monitoren hoe het aanmelden voor de basisscholen in Utrecht verloopt. Fijn dat we dit samen voor elkaar hebben gekregen”, aldus Thea Meijer (SPOUtrecht) namens de Utrechtse schoolbesturen.

Twee- en driejarigen brief
Alle ouders of verzorgers met een kind in de leeftijd van twee jaar ontvangen een brief van de gemeente Utrecht. In deze brief staat hoe ze zich kunnen oriënteren op een school en hoe zij hun kind in het kwartaal dat hun kind drie jaar wordt kunnen aanmelden. Ouders ontvangen in de maand voorafgaand aan het kwartaal waarin hun kind drie weer een brief en ook een brochure over de precieze aanmeldprocedure.

Kijk op naardebasisschool.utrecht.nl voor meer uitleg over de nieuwe manier van aanmelden voor de basisscholen in Utrecht.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws