Afbeelding
Owner

Video Utrecht start campagne voor schonere houtstook, gratis stooktrainingen

Nieuws

UTRECHT > Veel mensen vinden een houtvuurtje gezellig. Maar de rook brengt schadelijke stoffen in de lucht en kan voor overlast zorgen. De gemeente Utrecht wil de luchtkwaliteit in de stad verder verbeteren. Daarom start op 1 oktober een communicatiecampagne over schoner houtstoken. De campagne maakt Utrechters bewust van de gezondheidseffecten van houtrook en roept hen op om rekening te houden met de buren: Laat het vuur liever wat vaker uit, en besluit je tóch te stoken? Doe dat dan zo schoon mogelijk!  

Maatregel voor gezonde lucht

De aanpak van houtstook binnenshuis is een van de maatregelen van de gemeente Utrecht om de lucht in de stad gezonder te maken. Houtrook is schadelijk voor de gezondheid, ook voor de houtstoker zelf, en kan tot gezondheidsklachten en (geur)overlast leiden. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen zijn hier extra gevoelig voor. Uit recent onderzoek blijkt dat houtstook door consumenten een bijdrage levert van 23% aan de landelijke uitstoot van de fijnere fractie fijnstof (PM2,5).


Schoner stoken

De gemeente Utrecht wil ervoor zorgen dat als inwoners toch willen stoken, ze dit zo schoon mogelijk doen. Daarom is de ‘Utrechtse Stookstandaard’ gemaakt, met verschillende tips waarmee je schoner hout kunt stoken. Alle tips zijn te lezen op www.utrecht.nl/houtstook. Met onder andere advertenties op sociale media en posters op digitale schermen in de stad wordt hiernaar verwezen. Wethouder Eelco Eerenberg, wethouder milieu: “De cijfers liegen er niet om. Houtstook levert een grote bijdrage aan de uitstoot van fijnstof, wat niet goed is voor jouw gezondheid. Daar willen we Utrechters van bewust maken. De campagne zetten we stadsbreed uit, maar we richten ons extra op de wijken waar meer houtstook plaatsvindt en men vaker overlast ervaart door houtstook”.

Gratis stooktraining

Naast de campagne organiseert de gemeente een gratis stooktraining op 18 november en 17 februari samen met de Veiligheidsregio Utrecht en de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche. De training gaat over hoe je schoner en zuiniger kunt stoken, en hoe je je kachel of open haard brandveilig gebruikt. De training is bedoeld voor Utrechters die al hout stoken.

Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd
Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws