Beheerder van het eerste uur, Frank Geppaart, ontving uit handen van de wethouder een Gouden Dom.
Beheerder van het eerste uur, Frank Geppaart, ontving uit handen van de wethouder een Gouden Dom. Gemeente Utrecht

Duurzaam verbouwde NoiZ feestelijk heropend

Nieuws

UTRECHT > Na een verbouwing van 2 jaar is de NoiZ (nachtopvang in zelfbeheer) feestelijk heropend als 24-uursopvang. De locatie was eerder een nachtopvang, waar mensen die dak- of thuisloos zijn de nacht konden doorbrengen. In Utrecht zijn hiermee de twee reguliere en grootste opvanglocaties verbouwd naar 24 uurs voorzieningen.

De NoiZ is de afgelopen twee jaar door de gemeente Utrecht grondig verbouwd. Nu is de locatie ingericht als 24- uursopvang, met 30 eenpersoonskamers en 3 slaapzalen voor maximaal 5 personen.Maarten van Ooijen, wethouder Maatschappelijke Ondersteuning: “In Utrecht willen we dat mensen 24 uur op een opvanglocatie kunnen verblijven, liefst op een eigen kamer. Hiermee hebben zij een vaste plek en daarmee meer rust om te werken aan herstel. Ik ben er trots op dat dit de eerste opvanglocatie voor dak- en thuislozen in Nederland is die verbouwd is tot een volledig duurzame plek.”

Energielabel A

Het pand heeft een grote transformatie ondergaan, waarbij er een nieuwe indeling is gemaakt en alle ruimten zijn voorzien van vloerverwarming. Het pand is aardgasvrij, opnieuw geïsoleerd, heeft een warmtepomp en 271 zonnepanelen. Hiermee heeft het pand energielabel A ontvangen.

Zelfbeheer

Jules van Dam, bestuurder Tussenvoorziening: “Wat ook uniek is, is dat de NoiZ de enige opvanglocatie in Nederland is, die door dak- en thuislozen zelf beheerd wordt. In het ruim 25-jarig bestaan is de NoiZ nog geen dag dicht geweest. Dat vind ik fantastisch. Het is de schoonste opvang van Nederland, de maaltijden zijn prima, het onderlinge afstemmen gaat goed, het rooster dat telkens weer door daklozen zelf gevuld moet worden en ook gevuld wordt. Hulde.”

Nieuwe naam

NoiZ staat voor Nachtopvang in Zelfbeheer. Omdat er van nachtopvang nu geen sprake meer is, hebben de gasten en beheerders een nieuwe naam bedacht. Deze naam is dinsdag onthuld door wethouder Van Ooijen. Omdat de naam NoiZ een begrip is in de stad, blijft de afkorting bestaan, maar met een nieuwe invulling: ‘Nachtopvang’ wordt ‘Nieuwe’, namelijk ‘Nieuwe opvang in Zelfbeheer’.

Onderscheiding Domtoren in Goud
Beheerder van het eerste uur, Frank Geppaart, ontving uit handen van de wethouder een Gouden Dom. Hij kreeg de onderscheiding omdat hij zich jarenlang heeft ingezet voor de gasten van de opvang, als ervaringsdeskundige. Met zijn doorzettingsvermogen is hij niet alleen een inspiratiebron voor andere dak- en thuislozen geweest, maar ook voor hulpverleners. Zelfs nu hij met pensioen is, blijft hij zich inzetten voor de NoiZ.

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws