Afbeelding

GroenLinks, ChristenUnie en PvdA willen onderzoek naar voedselpas voor mensen met laag inkomen

Nieuws

UTRECHT > Een voedselpas waarmee mensen met een laag inkomen levensmiddelen kunnen kopen bij een normale supermarkt of zelfs op de markt: als het aan GroenLinks, de ChristenUnie en de PvdA ligt komt er een onderzoek om te kijken of dat in Utrecht een goed systeem zou kunnen zijn. In Rotterdam begint binnenkort een pilot met zo’n voedselpas. Daar krijgen 120 gezinnen die weinig te besteden hebben een pinpas met ‘geoormerkt geld’ voor levensmiddelen. “Dat lijkt me voor Utrecht ook een hele mooie koers”, reageert Julia Kleinrensink, fractievoorzitter van GroenLinks Utrecht. “Door mensen de mogelijkheid te geven gewoon zelf in de supermarkt te kiezen welke producten ze nodig hebben, draag je bij aan hun eigenwaarde. Bovendien kunnen mensen producten kiezen die aansluiten bij hun eetwensen.”

GroenLinks, de ChristenUnie en de PvdA vragen vandaag aan het college om te onderzoeken of er in Utrecht ook animo is voor een voedselpas. Op dit moment hebben mensen die erg weinig te besteden hebben recht op een voedselpakket van de voedselbank. “We zijn erg blij met de voedselbanken”, zegt Kleinrensink, “maar we zien ook dat het ophalen van een pakket voor sommige mensen een behoorlijke drempel is. Mensen willen het liefst zelf hun eten kunnen uitzoeken. De inhoud van een voedselpakket sluit niet altijd aan op iemands dieet of voorkeuren.” Het Rotterdamse initiatief noemt Kleinrensink inspirerend. “Hiermee bereiken we wellicht meer mensen die voedselhulp kunnen gebruiken of we kunnen mensen een prettiger gevoel geven. Om die redenen denk ik dat het de moeite van het onderzoeken waard is”.

Leidsche Rijn

In Leidsche Rijn heeft de Voedselbankplus eerder dit jaar hun sociale winkel geopend. Hier kunnen mensen die in aanmerking komen voor de voedselbank nu al, door middel van een puntensysteem, zelf kiezen welke producten zij in hun pakket willen. “Dat is wat ons betreft al een hele mooie manier om aan te sluiten bij eigenwaarde en keuzevrijheid”, zegt Kleinrensink. “Wat mij betreft kijken we of we dat verder uit kunnen bouwen met een voedselpas, natuurlijk in gesprek met de Voedselbank en met de mensen die daar gebruik van maken.” GroenLinks stelt vandaag samen met de ChristenUnie en PvdA mondelinge vragen over de Voedelpas aan het Utrechtse college. 

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws