rechtswinkelvrijwilliger Monica Woe, en Raadsleden: Jantine Zwinkels (CDA), Ilse Raaijmakers (PvdA), Julia Kleinrensink (GroenLinks) en oprichter van de rechtswinkel Mart Kievits.
rechtswinkelvrijwilliger Monica Woe, en Raadsleden: Jantine Zwinkels (CDA), Ilse Raaijmakers (PvdA), Julia Kleinrensink (GroenLinks) en oprichter van de rechtswinkel Mart Kievits.

Raadsleden op werkbezoek bij rechtswinkel Leidsche Rijn

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Iedere week, op dinsdagavond, houdt de rechtswinkel Leidsche Rijn een inloopspreekuur in het buurtcentrum aan de Laurierweg 101 in Utrecht. Daar is op 19 oktober ook gebruik van gemaakt door een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad Utrecht die op werkbezoek kwam om meer inzicht te krijgen in hetgeen de rechtswinkel doet.

Oprichter Mart Kievits en vrijwilliger Monica Woe gaven een toelichting op het rechtswinkelwerk. Het belangrijkst is volgens hen de laagdrempeligheid. Iedereen die een vraag heeft over zijn rechten of met een juridisch probleem zit kan op dinsdagavond tussen 19.30 en 20.30 uur zonder afspraak binnenlopen voor een kosteloos advies. Daarbij maakt het niet uit of de bezoekers uit Leidsche Rijn of ergens anders (in Utrecht) vandaan komen.

Inmiddels bestaat het vrijwilligersteam uit zo’n tien juristen met kennis en ervaringen op allerlei rechtsgebieden. De gesprekken met de bezoekers kunnen in aparte spreekkamers in alle rust worden gevoerd en dat is prettig, want vaak brengen de onderwerpen die ter sprake komen nogal wat emoties teweeg. Uiteraard is alles wat wordt besproken vertrouwelijk. Namen, adressen en dergelijke worden dan ook niet genoteerd.

De problemen die de rechtswinkelvrijwilligers krijgen voorgelegd zijn niet alleen van puur juridische aard, maar liggen vaak ook op het maatschappelijke vlak. Zoals moeizame contacten met overheidsinstanties, gemeente, UWV en woningbouwverenigingen.

Daarnaast gaat het bijvoorbeeld om formulieren die voor bewoners niet te lezen zijn, besluiten van overheden zonder deugdelijke motivering, of zaken als bewonersoverlast, echtscheiding, alimentatieproblemen, problemen met bezoekersregeling bij minderjarige kinderen, arbeidsrechtzaken, huurzaken, verkeersoverlast en consumentenrecht. Wat bij de bezoeken veelvuldig naar voren komt is dat burgers die voor informatie bij een overheidsinstantie aankloppen vaak het gevoel krijgen dat zij van het kastje naar de muur worden gestuurd. Vandaar dat de bezoekende Raadleden werd gevraagd of zij ervoor kunnen zorgen dat brieven van de gemeente naar burgers niet alleen worden afgesloten met de gebruikelijke tekst “als u het niet eens bent … kunt u bezwaar/beroep aantekenen bij…”, maar dat er daarnaast - voor de mensen die het besluit niet begrijpen - ook wordt aangegeven waar zij terecht kunnen voor hulp. Soms zijn lijntjes kort, zo bleek, want GroenLinks-fractievoorzitter Julia Kleinrensink liet weten net een initiatiefvoorstel met dezelfde strekking bij het college van B en W te hebben ingediend.

De raadsleden toonden zich erg belangstellend en waren enthousiast over het werk van de rechtswinkel, dat volgens hen mooi past in het gemeentelijk beleid van buurtgerichte zorg. Zij zien de rechtswinkel daarom als een welkome aanvulling voor inwoners die juridisch in de knel raken en behoefte hebben aan hulp.

Jantine Zwinkels, Raadslid voor het CDA: “De Rechtswinkel is voor mij een voorbeeld van de menselijke maat in Utrecht: laagdrempelig in de buurt, en met betrokken en bekwame

vrijwilligers die zich inzetten om iets te betekenen voor een ander. Ilse Raaijmakers, Raadslid voor de PvdA: “Mooi om te zien dat inwoners die vastlopen of in de knel komen bij de Rechtswinkel terecht kunnen met hun vragen. Hier worden ze gehoord en krijgen persoonlijk advies. Daar is grote behoefte aan. De PvdA maakt zich al jarenlang hard voor de terugkeer van een lokale ombudsman.”

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws