De broeders Henny Smorenburg en Albert de Groot onthullen het spandoek.
De broeders Henny Smorenburg en Albert de Groot onthullen het spandoek.

Expositie over lesprogramma Verbroederen bij Willibrordschool

Nieuws

Door Frouke Ringenoldus

VLEUTEN > In deze krant van 23 september kon u lezen over het bezoek van de basisschoolleerlingen aan het cultureel erfgoed in Vleuten – Haarzuilens.

Deze excursies maken deel uit van het lesprogramma ‘Verbroederen’ dat de Broederschap heeft laten ontwikkelen. Het lesprogramma bestaat uit meer dan het bezoek aan het cultureel erfgoed. Het is opgebouwd uit drie pijlers: beeldende vorming, sociale vaardigheden en cultureel erfgoed. De eerste school in Vleuten – Haarzuilens die het hele lesprogramma heeft doorlopen, is de Willibrordschool. ‘Normaal wordt een themaperiode afgesloten met een avond voor de ouders. Helaas is dit door corona nu niet mogelijk en heeft de school wat anders bedacht. Er hangt nu aan het hek een spandoek met daarop per groep afbeeldingen van het bezoek aan het cultureel erfgoed, tegelwijsheden over ‘Verbroederen’ en wat de kinderen hebben gemaakt tijdens de lessen beeldende vorming. Op deze manier kan het hele dorp zien wat de kinderen beleefd en gemaakt hebben,’ vertelt directeur Daan Schneider.

Ook is er een spandoek dat laat zien waar de kinderen allemaal geweest zijn. Dit spandoek is afgelopen maandag onthuld door de broeders Henny Smorenburg en Albert de Groot. Albert heeft namens de Broederschap het hele project begeleid en vertelt dat het zo leuk is om te zien hoe het leeft bij alle kinderen en ook bij de ouders. ‘De reacties die we krijgen van de kinderen zijn heel bijzonder. Zo is er een film gemaakt om de kinderen uitleg te geven over het lesprogramma. Het gevolg is dat we op straat herkend worden door de kinderen. Ik sprak zelfs een zeer teleurgesteld jongetje dat ook broeder wil worden maar helaas in Den Haag geboren is. Het is zo leuk om te zien wat we met dit project bereiken,’ aldus Albert. De kinderen die nu in groep 1-2 zitten, hebben aan het einde van de basisschool het hele lesprogramma doorlopen. De school en broeders zijn dan ook heel nieuwsgierig hoe dat allemaal gaat verlopen.

Een aantal groepen van de Kees Valkensteinschool heeft ook al een bezoek gebracht aan het cultureel erfgoed en volgende week zijn de groepen 4 en 5 van deze school aan de beurt. De Torenpleinschool begint binnenkort ook met het project en de kinderen van Haarzicht gaan eind januari op pad. Volgend schooljaar gaan ook de scholen onderling ‘Verbroederen’. Dat wordt gedaan door alle kinderen uit groep 8 van de deelnemende scholen tegelijkertijd de fietstocht te laten rijden. Dit duurt nog even en staat voor april 2023 op het programma.

Nu kunnen alle bewoners alvast een kijkje komen nemen bij de Willibrordschool om te zien hoe het lesprogramma is vormgegeven. De Broederschap van Vleuten bestaat in 2021 550 jaar! Dit jubileumjaar zal onder de titel ‘Verbroedering’ met een aantal festiviteiten worden gevierd, de start was in september. Lees ook meer op www.varnws.nl over de diverse activiteiten voor de inwoners van Vleuten.

Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws