Fotograaf: Maarten van der Kuijl
Fotograaf: Maarten van der Kuijl

Plannen voor Nedereindse Plas en zonnepanelen

Nieuws

REGIO > De Nedereindse Plas is een groen recreatiegebied op de grens van Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. We willen dat u in uw vrije tijd beter van dit gebied kan genieten. We kijken ook hoe er zonnepanelen kunnen komen op de waterplassen.

Denkt u mee over zonnepanelen op de plassen en ontspanning in het gebied? Dat kan tot en met 12 december op denkmee.utrecht.nl

Zonnepanelen op de plassen

We denken na over zonnepanelen op het water van de Oostplas en/of de Westplas. Want zonnepanelen leveren veel schone energie op. Dat kan een grote stad als Utrecht goed gebruiken. En er zijn niet genoeg daken voor alle panelen die we nodig hebben. Daarom zoeken we naar nieuwe en andere plekken.

Ontspannen in het gebied

We willen het gebied verder ontwikkelen zodat er plekken zijn waar u kunt ontspannen. Daarbij hebben en houden we aandacht voor omwonenden, planten en dieren. De laatste jaren is er vooral gewerkt aan de sanering van de Oostplas en de Westplas. Er is minder aandacht geweest voor de vraag hoe we het gebied meer geschikt kunnen maken voor ontspanning. Daar gaan we nu mee beginnen.

Activiteiten als zwemmen, varen, surfen en suppen zijn en blijven helaas verboden. Het water is te vuil, de oevers zijn te stijl en op de bodem liggen scherpe voorwerpen. Als u een vergunning hebt, dan mag u wel vissen vanaf de waterkant.

We werken samen met de gemeenten IJsselstein en Nieuwegein en recreatieschap De Stichtse Groenlanden. Ook de provincie Utrecht helpt mee.

Over de Nedereindse Plas

De Nedereindse Plas is een gebied van 92 hectare groot. Dat zijn bijna 200 voetbalvelden. Er liggen 2 diepe plassen in: de Oostplas en de Westplas. De plassen zijn ontstaan door het afgraven van zand. Met het zand is de snelweg A2 aangelegd en zijn in Nieuwegein huizen gebouwd. In het verleden is er veel verontreinigd afval in het water gestort. Naast de plassen liggen 2 heuvels.

Sanering Nedereindse Plas

2016 - 2021

De sanering van de Oostplas is klaar.

2007 - 2016

Het saneren van de plas startte in de westelijke plas. Eerst werd een laag grond aangebracht over het afval. Dit moest ervoor zorgen dat het water van de plas niet meer in contact kwam met de vervuiling. Omdat deze laag grond wegzakte, is het werk in 2008 stilgelegd. In 2010 heeft de aannemer folie op het afval gelegd. Deze folie zorgt ervoor dat het water van de plas niet meer in contact komt met het afval. De sanering heeft daarna een aantal jaren stilgelegen vanwege een conflict met de aannemer over de uitvoering. De gemeente heeft de juridische procedures over dit conflict gewonnen. De sanering van de Westplas is uiteindelijk in 2016 afgerond.

1996

Er werden in de oever gevaarlijke materialen gevonden. Scherpe voorwerpen zoals opstaande staven betonijzer waaraan zwemmers zich kunnen verwonden. Ook werd duidelijk dat delen van de oever zo steil zijn dat het nodig is om ze steviger te maken. De provincie Utrecht stelde een zwemverbod in.

1988 - 1993

Op het gedempte terrein zijn 2 stortheuvels aangebracht. Deze stortheuvels zijn op een milieuverantwoorde manier aangelegd; het afval in de heuvels is helemaal afgedekt en geïsoleerd. Nadat de stortactiviteiten stopten, is het terrein ingericht als recreatiegebied.

1964 - 1988

De 2 plassen zijn gedeeltelijk gedempt met deels verontreinigd afval, zoals bouw- en sloopafval, huishoudelijk afval, chemisch afval en verontreinigde grond. Het is onbekend wat voor afval er precies is gestort en hoe vervuild dit is. Het gedempte oppervlakte is in totaal 29 hectare. In beide plassen staat het oppervlaktewater direct in contact met het afval waarmee de plas gedeeltelijk is gedempt.

Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd
Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Jongeren brengen wervelende show Podium Takeover in Podium Hoge Woerd Nieuws
Afbeelding
In Between Café Leidsche Rijn voor inspiratie naar leuke baan Nieuws
Afbeelding
Beter voetballen, leer het van een prof bij VIOD Sport
...
Geef uw mening over het openbaar vervoer in provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Samen aan de slag voor schone Vecht Nieuws
Afbeelding
Sams Kleding actie in Harmelen voor versterking basisonderwijs Ethiopië Lezersnieuws
Haarrijnseplas
Subsidie energietransitie nu ook voor lokale distributie van elektriciteit in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuw asfalt Rijksstraatweg met busbaan in De Meern Gemeente
Afbeelding
Waterpolodames Watervlo kampioen Sport
Afbeelding
Basisschool Blink opent schoolbibliotheek Lezersnieuws