Afbeelding
Geert Lommers / Jij en Sport.

Jeugd wil pumptracks in fietsstad Utrecht, nu ook in Vleuterweide

Nieuws

VLEUTERWEIDE > In 2020 begonnen de broers Vince en Morris uit Vleuterweide een petitie voor een pumptrack bij hen in de wijk. Er was al een crossbaantje, maar die was weinig uitdagend. 

Een pumptrack, een BMX-achtige baan met hoge kombochten en ‘bumps’, waar je met een flinke vaart overheen kan met allerlei soorten fietsen, steps en zelfs met een rolstoel, dát is wat de broers wilden. Utrecht wordt in binnen- en buitenland gezien als een fietsstad. Als gastheer voor de Ronde van Italië (2010), de Tour de France (2015) en in 2022 de Ronde van Spanje laat de stad zien dat het de fiets op één heeft staan. Met het sportieve fietsen als visitekaartje timmert de stad, en in het verlengde daarvan de hele provincie, aan betere voorzieningen voor de ‘gewone’ fietser. Opgroeien met positief beeld bij fietsen Voorzieningen en ruimte voor de sportieve fietser, van wielrenner tot mountainbiker, bevinden zich vooral buiten de stadsgrenzen. Een kind dat kennis wil maken met de fiets als middel om te sporten heeft die gelegenheid niet of nauwelijks in de fietsstad. Dit werd ook gezien door Wielerplatform Utrecht (WPU), dat in opdracht van Gemeente Utrecht een plan ontwikkelde voor de wensen van sportieve fietsers. Naast aandacht voor wielervoorzieningen voor volwassen fietsers rond de stad vraagt het plan specifiek aandacht voor pumptracks ín de stad om kinderen te laten opgroeien met de ervaring dat fietsen ook ‘cool’ is. SportUtrecht heeft speciaal aandacht voor het pumptrack-onderdeel van het programma wielervoorzieningen dat inmiddels is voortgekomen uit het plan van WPU. SportUtrecht neemt hierin de rol van aanjager en verbinder. Zo kwam de pumptrack in Vleuterweide tot stand; een lokaal initiatief dat met ondersteuning van SportUtrecht, financiering vanuit het Initiatievenfonds en inzet van BMX-expert Bas Kwaaitaal in een paar maanden tijd werd gerealiseerd. Er is vanuit de wijk ook aandacht voor onderhoud door gebruikers zelf. Completer aanbod van urban voorzieningen in de stad SportUtrecht organiseerde op vrijdagochtend 12 november - de dag van de opening van de pumptrack - een clinic voor een aantal scholen in Vleuterweide. 

Bij Sporthal De Weide Wereld was de mobiele pumptrack neergelegd waar zo’n 250 basisschoolkinderen met veel plezier gebruik van maakten. Deze duurzame fietsbaan van gerecycled plastic wordt steeds vaker ingezet om jeugd en jongeren enthousiast te krijgen voor de BMX en fietsen in zijn algemeenheid. In de middag volgde de officiële opening van pumptrack Vleuterweide in aanwezigheid van Maarten van Ooijen - wethouder Sport Gemeente Utrecht. Door initiatieven zoals in Vleuterweide en met de inzet van de mobiele pumptrack blijft het naar verwachting niet bij één permanente pumptrack in de stad. Zo ontstaat er een steeds completer aanbod van ‘urban’ voorzieningen naast bijvoorbeeld de reeds bestaande Cruyff-courts, Krajicekplaygrounds, skatebanen en urban-dancegrounds. Zo komt de Utrechtse jeugd steeds beter en completer in beweging.

default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws