Afbeelding
Woonprotest Utrecht

Groot woonprotest in Utrecht: “Politiek faalt in oplossen van de wooncrisis”

Nieuws

UTRECHT > Zondagmiddag stroomde Utrecht vol met 1500 demonstranten vanwege het gebrek aan betaalbare woningen. Na eerdere demonstraties in Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Tilburg, Nijmegen en Den Haag kreeg het woonprotest in deze stad ook weer grote aantallen mensen op de been: er is dus echt wat aan de hand. 

Het protest begon met toespraken op het Jaarbeursplein, waarna de demonstranten met zijn allen door Utrecht marcheerden om hun eisen te laten horen. De sprekers op het plein liepen uiteen van ex-dakloze tot Woonbond-directeur, en allemaal deelden zij de teleurstelling in de politiek: “We hebben te maken met de grootste woningnood sinds de Tweede Wereldoorlog en de politiek doet niets. Het demissionaire kabinet schuift alle mogelijke maatregelen voor zich uit. Uit de uitgelekte formatiedocumenten blijkt geen enkele wil voor hervorming,” zegt de vertegenwoordiging van de organisatie. 

Een van de vier huurders kan hun huur niet betalen, stelde Woonbond-directeur Zeno Winkels in zijn toespraak. Een voormalig thuisloze vertelde vanaf het podium haar persoonlijke verhaal over thuisloosheid in Utrecht: “Dit mag niemand overkomen. Zonder woning geen leven, alleen overleven.” 

Ook de muziek-acts leverden commentaar: “Weg met dit falende woonbeleid!” zong rapper Marikit. “Utrecht vertel me, waarom ben je zo pleurisduur?” klaagden de zangers van electro-popduo Onkruid.

Lokale oplossingen

Ook het Utrechtse stadsbestuur moest het ontgelden: “Utrecht is een reservaat geworden voor rijke mensen en het stadsbestuur faalt in het zorgen voor betaalbare woningen”. De organisatie stelt acht concrete eisen aan de lokale politiek. Het pakket maatregelen zou volgens de organisatoren morgen al ingevoerd kunnen worden om op lokaal niveau de woningnood op te lossen. De voorstellen lopen uiteen van het beboeten van leegstand, tot het stoppen van grondspeculatie die de woningprijzen opdrijft.

Brede groep

Ondanks het herfstige weer en de recent aangescherpte coronamaatregelen schat de organisatie dat meer dan 1500 mensen kwamen opdagen. “Jullie zijn naar het koudste plekje van Utrecht gekomen hiervoor” grapte Woonbond-directeur Zeno Winkels over het in de schaduw gelegen Jaarbeursplein. 

Het laat zien dat dit onderwerp nog lang niet van tafel kan. Alle demonstranten kwamen naar Utrecht met hetzelfde doel: protesteren voor het recht op wonen. Overal in de demonstratie waren borden met noodkreten te zien, zoals “Geef huis!” en. Het protest kon rekenen op een bont gezelschap: jongeren, ouderen en gezinnen. “Iedereen wordt direct of indirect geraakt door de woningnood” zeggen de organisatoren.

Woonprotest Utrecht is georganiseerd door een coalitie van 25 organisaties, waaronder bewonersgroepen, jongerenorganisaties en lokale politieke partijen. Het protest verliep vreedzaam en zonder incidenten. De organisatie deed er alles aan om te zorgen dat demonstranten 1,5 meter afstand hielden en veel demonstranten droegen een mondmasker. 

Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Molen de Trouwe Wachter in Tienhoven opent deur op Nationale Molendag Vrije tijd
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Herman en Ricardo
Muziekmiddag Zonnebloem Breukelen Lezersnieuws
Concert 2023
Een muzikale reis over de wereld in 60 minuten met Het Maarssens Vrouwenkoor Cantantes Vrije tijd
Avondvierdaagse Maarssen 2023
Inschrijven Avondvierdaagse Maarssen weer gestart. Lezersnieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Vrije tijd
Afbeelding
Kasteel Loenersloot bruist op de Dag van het Kasteel Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws